Párkapcsolat / Szerelem

Jobban teszed, ha kerülöd a mélyhangú férfiakat – egy kutatás szerint

Jobban teszed, ha kerülöd a mélyhangú férfiakat – egy kutatás szerint

… és akkor a brit Guardian magazintól meg kell tudnom, hogy valójában mindig is kerülnöm kellett volna a mélyhangú férfiakat. Ha mellettük voksolok, akkor tulajdonképpen az ösztöneimre hagyatkozom (amik persze a kutatások szerint mindig átvágnak). Az már talán nem olyan meglepő tény, hogy a mély hang szorosan összefügg a magas tesztoszteronszinttel, és utóbbiról tudjuk, hogy igencsak vonzó a női nem számára. A magas tesztoszteronszint ugyanis árulkodik a férfiról. Minél mélyebb a hang, annál nagyobb az esély rá, hogy a kiszemelt egészséges utódok nemzésére képes. Be is zárult az ördögi kör! A mai nyelvre lefordítva mindez azt jelenti, hogy a mélyhangú férfiak nem csak igazi Adoniszok, jó eséllyel a hűtlenség mintaképei is egyben.

De ez nem csak egyszerű általánosítás?

Minden általánosítás és vicc mögött van némi igazság, és úgy tűnik, hogy ezt még a tudomány is alátámasztja. Kínai kutatók a Southwest University-n 18 év feletti, heteroszexuális férfiakat kértek meg arra, hogy különböző szavakat olvassanak fel. A résztvevők válogatása során fontos kritérium volt, hogy az illetőek ne dohányozzanak, továbbá ne legyen semmilyen légúti megbetegedésük, hiszen ez befolyásolhatta volna a hangmélységüket. A felolvasott szavakat rögzítették, majd rangsorolták őket hangmagasság, valamint frekvencia szerint. Végül a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy tesztet, ami alapján ellenőrizték, miként viszonyulnak a férfiak a párkapcsolatokhoz, valamint a hűtlenséghez.

Beigazolódni látszott a feltételezés, mégpedig egyenes arányosság szerint: minél mélyebb volt egy férfi hangja, annál nagyobb eséllyel lépett félre.

A mélyhangú férfiak nemes egyszerűséggel lazábban kezelték a hűség kérdését, és kevésbé bizonyultak elkötelezettnek a romantikus kapcsolatok iránt.

Sajnálatos tény, hogy amit az evolúció belénk kódolt, azon igazán nehezen emelkedünk felül. Hiába tudjuk, hogy manapság már messze nem az utódnemzés a kizárólagos célunk. Éppen ellenkezőleg… A vonzalom kialakulása nagyon összetett dolog, a szerelem pedig az összes érzékszervünkön át támad. Most már egyértelmű, hogy e megállapítást tekintve a hallásunk sem kivétel. A mély hangú férfiak sokszor már ösztönösen is tudják magukról, hogy vonzóak, jó partik lehetnek, és ez csak tovább fokozza az alapszemélyiségük (számunkra) kevésbé előnyös vonásait.

 A mai új, szociológiai kutatások egyébként már bebizonyították, hogy ez a magatartásforma és mentalitás nem igazán állja meg a helyét a modern társadalmakban. Manapság már sokkal több előnnyel bír egy pár akkor, ha hűségesek egymáshoz és a monogámiát helyezik előtérbe. Legalábbis abban az esetben, ha a tényleges gyermeknevelésről, tudatos családalapításról van szó. A fejlett társadalmakban ugyanis korántsem a mennyiség, hanem a minőség az, ami előtérbe került. Mindenesetre az tény, hogy az evolúciónak még idő kell, amíg felzárkózik ehhez a megállapításhoz, addig pedig nekünk kell jobban odafigyelnünk, és alaposabban meggondolnunk, mennyire csábulunk el egy-egy dörmögő bariton hallatán.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást