Mellrákot túlélőknek csinált sportmelltartót az Adidas

Mellrákot túlélőknek csinált sportmelltartót az Adidas

Címlap / Hírek / Mellrákot túlélőknek csinált sportmelltartót az Adidas

A masztektómia nemcsak a betegek lelkének, de testének is óriási változás, sokan nem érzik teljesnek, ugyanolyannak a testüket, miután mellrák következtében el kellett távolíttatniuk a mellüket. Rájuk gondolt Stella McCartney, amikor megtervezte egyedülálló sportmelltartóját, az Adidas by Stella McCartney Masztektómia Utáni Sportmelltartót, ami kifejezetten a műtét után álló, de már sportolni vágyó nőknek jelenthet igazi megváltást.

Nézzünk szembe a tényekkel: a sportmelltartók nagy része még az egészséges emberek számára is kifejezetten kényelmetlen, főleg, hogy amelyik nem szoros, az kevésbé tartja a mellet, amelyik meg szoros, abból gyakorlatilag lehetetlen kibújni, főleg izzadt testtel.

Ha egy egészséges ember számára ekkora kihívás sportmelltartót viselni, akkor a melleltávolításon átesett betegeknek igazi szenvedés, hiszen nekik speciális igényeik vannak egy ilyen darab felé, amit eddig egyetlen gyártó sem tudott megugrani.

Masztektómia után ugyanis a bőr sokkal érzékenyebb a műtét környéki helyeken, gyakran nagyobb tartásra van szüksége az emlőknek, ha szilikonnal töltötték fel őket, és egyébként is, más a kényelmes egy ilyen helyzetben, mint egészséges mellekkel. Az Adidas most ezekre különösen tekintettel volt, és tényleg olyan melltartót tervezett, ami műtét után is kényelmes.

Stella McCartney két évtizeddel ezelőtt veszítette el az anyját a mellrák miatt, így nagyon közel áll hozzá a téma és a betegség elleni harc. Ezért állt elő a melltartó ötletével, ami elsőre egy hagyományos, dizájnos darabnak tűnik, és nem látszik, hogy bármi különleges lenne benne – pedig kifejezetten a különleges igények kiszolgálására készült.

Nagy előnye például az elől található zipzár, tehát nem úgy kell belebújni, hanem csak felvenni, és bezipzárazni – ez már óriási segítség valakinek, akinek némileg csökkent a mozgáskészsége a műtét után, vagy nem akarja egyelőre megerőltetni magát azzal, hogy megpróbálja rá, majd lecibálni magáról a sportmelltartót. Az elől zipzárazhatóság ellenére viszont kifejezetten jól tart a ruhadarab, nem kell arra számítani, hogy lötyögni fognak benne a protézisek vagy a kipótolt mellek, ezekre egyébként is vannak kivehető betétek a melltartó elejében. Így a viselője el tudja dönteni, hogy szüksége van-e az extra védelemre és támogatásra, vagy nem ragaszkodik hozzá. Az állítható pántokon kívül a melltartó alja is szabályozható, amivel plusz tartást adhatunk a ruhadarabnak, ha úgy érezzük, szükségünk van rá. 

McCartney Monica Harringtonnal dolgozott együtt a tervezésnél, aki egy fehérnemű stylist, és gyakran dolgozik masztektómián átesett emberekkel. Ő volt az, aki beleadta a tapasztalatát a munkába, és tényleg egy olyan sportmelltartó gyártásában segédkezett, ami kifejezetten kényelmes a műtéten átesett nők számára is.

A modellt Michele Aboro profi ökölvívó is tesztelte, aki szintén masztektómián esett át – ő aztán tudja, hogy milyen az, amikor megváltozik az ember hozzáállása a testéhez, hiszen korábban ebből élt. A bokszoló egy sajtóközleményben elmondta, hogy nagyon nehéz volt számára visszatérni a sport világába, részben azért is, mert nem talált megfelelő sportruházatot az igényeinek, de a tesztidőszak után elmondhatja, hogy az Adidas új modellje megfelelt minden kihívásnak.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!