Mekkora a biológiai életkorod?

Mekkora a biológiai életkorod?

Címlap / Életmód / Egészség / Mekkora a biológiai életkorod?

„…az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen, aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezhesse az egészségét.”

A Dalai Láma szavai mögött egyértelmű utalás van arra, hogy jellemzően csak akkor kezdünk el foglalkozni az egészségünkkel, amikor már késő. Előtte viszont nagyrészt csak magunknak köszönhetjük, hogy nem fordítottunk elég figyelmet a testünk épségére, amitől az a kelleténél korábban kezd öregedni. Ezért is van, hogy megkülönböztetünk tényleges és biológiai életkort.

A biológiai életkor nem egyezik meg az eltelt éveink számával, hanem azt árulja el, hogy a testünk mennyire használódott el az elmúlt évek során. Megtudhatjuk belőle, hogy testünk egészségügyi állapota hány évesnek felel meg valójában. Rengeteg dolog befolyásolja, és az eredmény gyakran elgondolkodtató.

30 éves kor felett már komoly eltéréseket tapasztalhatunk a tényleges korunkhoz képest, még többet ahhoz képest, amennyinek látszani szeretnénk. Érdemes átgondolni, hogy vajon jó úton haladunk e az egészségünk megőrzése felé, vagy később esetleg sajnálni fogjuk e, ha most nem figyelünk oda arra, hogy minél tovább egészségesek maradjunk.

Tipp: Végezd el tesztünket és megtudod, hogy idősebb-e a biológiai korod, mint a naptár szerinti

Táplálkozás

Jellemző, hogy a feszített munkatempó miatt inkább gyorsétteremben eszünk, vagy olyan táplálékokat fogyasztunk, amiről valójában tudjuk, hogy egészségtelen. Olyan is sokszor fordul elő, hogy a reggeli rohanásban nem reggelizünk, rosszabb esetben csak kávét iszunk, akár kifejezetten sokat is naponta. Este pedig fáradtan már csak bekapunk valami, amit találunk, vagyis egész nap egészségtelenül érezünk. 

Sok embernél tapasztalható, hogy a sok munka után édességgel jutalmazza magát, és sokszor választjuk az édességet akkor is, ha valamilyen szomorúbb helyzet miatt szeretnénk vigasztalni magunkat. Sajnos ez egy ördögi kör, ami ami ahhoz járul hozzá, hogy egyre rosszabbul táplálkozunk. Testünk azonban abból épül fel, amit megeszünk, így nem csoda, ha szép lassan biológiai korunk több évvel is elhagyja a ténylegeset.

Mozgás

Ahogy helyesen táplálkozni nincs időnk sokszor, ugyanígy nem jut időnk és energiánk a testmozgásra sem. Hétköznap sokszor estig dolgozunk és már csak azt várjuk, hogy hazaérjünk és fáradtan beessünk az ágyba, hétvégén pedig az egész heti fáradalmakat szeretnénk kipihenni ahelyett, hogy néhány aktív programot is beiktatnánk a napirendünkbe. 

Elég lenne minden nap 20 perc séta, de sokszor erre sincs erőnk. Pedig a fárasztó nap után kifejezetten jót tenne, ha inkább sétálnánk hazáig, vagy legalább az út egy részét gyalog tennénk meg. Ez nem csak a mozgásban segít, de kicsit a fejünk is kiszellőzik, átgondoljuk a nap eseményeit és kipihenten, felfrissülve mennénk haza. Mozgás nélkül azonban idővel egyre több testrészünk fog fájni, és nem csak a biológiai életkorunk lesz jóval több a ténylegesnél, de még annál is öregebbnek fogjuk érezni magunkat.

Káros szenvedélyek

A stresszt sokszor a káros szenvedélyeinken keresztül vezetjük le. A dohányzás ennek egy nagyon tipikus módja, ami a mozdulatok és a nikotin miatt összekapcsolódik agyunkban az ellazulással, így végül már tényleg csak így tudunk megnyugodni. Pedig a dohányzás kifejezetten öregít, és ez nem csak a bőrünkön fog hamarosan meglátszódni, de sokat rövidíthetünk vele az egészségesen töltött éveken is. Minden káros szenvedély növeli a biológiai életkorunkat.

Lelkünk egészsége

Sajnos manapság a stressz sokszor válik okává annak, hogy eleve fáradtabbnak, így idősebbnek is érezzük magunkat a korunknál. Ilyenkor jusson eszünkbe, hogy soha nem késő javítani a dolgon és kezdjünk el aktívan és következetesen törődni testünk és lelkünk egészségével egyaránt. A stressz ráadásul minden más baj eredete is lehet, leggyakrabban emiatt táplálkozunk rosszul, mozgunk keveset és leszünk káros szenvedélyek rabjai.

Mi a teendő?

Ha tehát gyakran érezzük magunkat fáradtnak, kedvetlennek, ha egyre többször tapasztalunk fájdalmat a testünkben, vagy akár kifejezetten öregebbnek érezzük magunkat a tényleges korunknál, akkor el kell kezdeni gyanakodni, hogy testünk egészsége alapján, vagyis a biológiai életkorunk szerint már tényleg idősebbek is vagyunk.

Ha így érzünk, akkor ideje változtatni, hiszen nem lehet célunk, hogy feláldozzuk egészségünket a pénzért, majd utána mindent odaadjunk, hogy visszaszerezzük azt, ami most még megmenthető. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást