Így telnek egy méhész család izgalmas mindennapjai – ismerd meg a Mézesemet

Így telnek egy méhész család izgalmas mindennapjai – ismerd meg a Mézesemet

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így telnek egy méhész család izgalmas mindennapjai – ismerd meg a Mézesemet

Beck Enikő és családja hosszú évek óta foglalkozik mézkészítéssel és annak minden rejtelmével, márkájuk, a Mézesem pedig az egyik legüdébb színfoltja a hazai kézműves termékek széles palettájának. Izgalmas történetük és kifogástalan termékeik pedig még akkor is meghozzák a kedved a mézfogyasztáshoz, ha nem vagy édesszájú.

Mézesem

Mikor és hogyan kezdődött a családi méhészetetek története?

Méhészetünk története a ’90-es évek közepéig nyúlik vissza. 1994-ben (éppen a születésem környékén) apukám elment segíteni az akkoriban utcánkban lakó méhészbarátjának éjszaka szállítani a méheket. Állítása szerint úgy jött haza, hogy még aznap éjjel eldöntötte, ő is méhészkedni szeretne. A kedvét az sem vette el mindettől, hogy a kisujját megszúrta munka közben egy méhecske, és egészen konkrétan a válláig napokra bedagadt tőle… 😊

Mézesem

Milyen alapelvek szerint dolgoztok?

A méhek szeretete és a minőségi termékek gyártása a két fő alapvetésünk. Bár nem vagyunk bioméhészet, 100%-ban méhbarát tevékenységet folytatunk, 95%-ban pedig bioméhészeti technológiát követünk: a méhek kezelése bioméhész szerekkel történik, valamint ide tartozik az is, hogy 100%-ban a saját viaszunk kerül újra felhasználásra évről-évre.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a folyamatos méhpusztulások és egyéb megbetegedések mellett a méhcsaládjaink egészségügyi állapota a lehető legjobb legyen.

Idén például éppen ezért az egész szezont végig vándoroltuk velük: a repcét a Vértesben kezdtük, akácon a németkéri erdőben majd a Bakonyban, mákon Fehérvár túloldalára vittük őket, a facéliáig egészen a Balaton partjáig mentünk (Veszprém környékére), most pedig lassan hazakerülnek a telephelyeinkre szintén a Vértesből napraforgóról a családok. Az utóbbi években sajnos nagyon sok rossz tapasztalatunk volt a helyi és környékbeli földművelők vélhetően növényvédő szerei miatt, ezért is kényszerültünk erre a megoldásra, ami a több ezer kilométer mellett sok-sok fáradtságos munkával is járt.

Ahogy említettem, a méhek védelme mellett törekszünk arra, hogy termékeink magas minőségűek legyenek! Számunkra egyértelműen a mennyiség helyett a minőségen van a fókusz. Hisszük, hogy a természet adta élelmiszer úgy tökéletes, ahogy a méhek előállítják. A feldolgozás során nem használunk semmilyen egyéb anyagot, kínálatunkban jelenleg nincsenek “ízesített” termékek.

Ki milyen feladatot lát el a vállalkozásotokban?

Alapvetően apukám az, aki a „főméhész”, ő csinálja a munkák legnagyobb részét a kaptárgyártástól a méhészkedésig, míg anyukám a keze alá dolgozik a munkafolyamatok során, így kiegészítik egymás munkáját. Véleményem szerint a méhészkedés nem kifejezetten férfimunka, mégis nőként az olykor több 10 kg-os mézes fiókokat elég nehéz emelgetni…

Jelenleg a munkámból adódóan – marketingesként dolgozom – én készítem az összes Mézesem tartalmat, intézem a webshopos rendeléseinket már közel két éve. Ez idő alatt sikerült organikusan felépíteni egy kisebb, de folyamatosan növekvő közösséget, amire igazán büszke vagyok!

A szezonban (tavasztól őszig) pedig, ha van rá lehetőségem, akkor én is szívesen besegítek a munkába. Főként a mézelvételnél, a szállításnál és a pörgetésnél szoktam.

A nővéremmel már egészen kisgyermekként megismerkedtünk ezzel a világgal, így sok nyarunk telt a méheknél vagy a méhek körüli munkákkal.

Mely időszakok a legsűrűbbek számotokra az év során?

Az év legsűrűbb időszaka számunkra egyértelműen a repcevirágzástól kezdve a napraforgóméz kipörgetéséig tart, tehát nagyjából április közepétől augusztus közepéig. Ilyenkor nagyon húzós a tempó, az egyik virágzásról megyünk a másikra, több száz kilométerekkel arrébb szállítjuk őket éjszaka, nappal vesszük el a mézet és pörgetünk… ez egy igazán megterhelő időszak.

Természetesen ezt megelőzően és ezt követően is van azért mit tenni a méhekkel. Például télen történik a kaptárak és egyéb „alkatrészek” gyártása. Ahogy az igazi tél kezd eltűnni, úgy a szezon is egyre hosszabbá válik számunkra is. Míg korábban jellemzően ősztől tavaszig már nem igazán kellett kaptárt bontani, addig az utóbbi 8-10 évben még télen is dolgozunk velük, például az atka elleni védekezéssel. Természetesen ez hetente 1-1 napot vesz igénybe, így nem olyan húzós, de 200 családot lefüstölni éppen elég… 😊

Mézesem

Ki az elsődleges célközönségetek?

Elsődleges célcsoportnak azokat a főként egészségtudatos fiatal felnőtteket és anyukákat tekintjük, akik számára nem mindegy, hogy gyógyszert vagy egy természetes immunerősítőt használnak a mindennapokban vagy megbetegedések során. (Félreértés ne essék, a gyógyszerek sokszor lehetnek hasznosak, de torokfájásra, köhögésre az akácméznél és a propolisznál aligha tudnék jobb megoldást javasolni bárkinek is… 😊).

Célcsoportunknak tekintjük azokat a vásárlókat is, akik előnyben részesítik a termelői magyar termékeket, valamint képesek és hajlandóak minőségi árut választani a silányabb termékekkel szemben. 

Emellett pedig készítünk esküvőkre, céges eseményekre is köszönőajándékokat, ezért ők is a célcsoportunk részét képezik.

Mézesem

Hányféle mézet, illetve milyen egyéb termékeket kínáltok a vásárlóknak?

Jelenleg 5 fajta mézünk van: akác, napraforgó, hárs, vegyesvirág és repce, de idén a facélia is bekerül a repertoárba, valamint még 1-1 újdonság, amiket még nem fednék fel, de sokan keresték már a vásárlónk között, így bízunk benne, hogy nagyon népszerűek lesznek azok is!

A termelői mézek mellett pedig megtalálható a kínálatunkban a virágpor nyers-fagyasztott és szárított formában – elsők között voltunk az környéken, akik elkezdték anno termelni – valamint a méhpempő és a propoliszos termékek is, mint propoliszos balzsam és tinktúra.

Sokféle, a termékeitekkel készülő finomságról láthatóak receptek a közösségi oldalaitokon. Melyek a kedvenceid?

Nagyon szeretek sütni, illetve úgy érzem, hogy az embereknek meg is kell mutatnunk, hogy miként lehet felhasználni a mindennapok során a méhek által előállított termékeket. Hiszen nem csak akkor kell őket fogyasztani, amikor betegek vagyunk, hanem érdemes a napi rutin részeként kezelni. Számos receptem van már az Instagram-oldalunkon, nehéz lenne köztük választani. A csokis-kakaós ízvilág a kedvencem, de a gyümölcsös sütiket is nagyon kedvelem, a zabkásavariációkról nem is beszélve.

Mézesem

Mit tanácsolnál a laikusoknak, hogyan ismerhetik fel a minőségi mézet?

A hamisított mézek általában nagyon nehezen kristályosodnak, még ezzel szemben az igazi mézek jellegükből adódóan változó mértékben, de viszonylag gyorsan kristályosodnak – ami egy természetes folyamat, tehát pont nem azt jelenti, hogy hamis! Nagyon sokszor találkozunk ezzel az elképzeléssel a vásárlóinknál is, hogy csak „folyékony” mézet kérnek, mert a másikban nem bíznak.

Egyedül az akácméz az, ami akár néhány éven keresztül is folyékony halmazállapotú tud maradni. A méz bizalmi termék, így mindenkinek az javaslom, hogy – ahogy pl. a húst a hentestől -, úgy mézet is a méhésztől vásároljanak. Olyantól, akit ismernek vagy ajánlanak, illetve érdemes megnézni online a vásárlói értékeléseket is, ha van rá lehetőség. Ezzel ráadásul egy családi vállalkozást is támogatnak, amire nagy segítsége van minden méhésznek!

Mézesem

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Szeretnénk, hogy a magyar méz és méhészeti termékek fogyasztása rutinszerűvé váljon a magyar családok számára. Továbbra is népszerűsítjük a kis közösségünkön keresztül az egészségre gyakorolt pozitív hatásaikat, amiből mindenki csak profitálhat.

Ennek érdekében igyekszünk betekintést engedni a „kulisszák mögé”, a receptek mellett érdekességeket megosztani a munkánkról és a méhek világáról. Szoktunk nyereményjátékokat is indítani, például most is fut a #mézédesnyár kampányunk, ahol a termékeink vásárlásával balatoni élményvitorlázást lehet nyerni a mézes csomagunk mellett.

A méhészetet tekintve sok tervünk, álmunk van a közeljövőben. Folyamatosan bővítjük és korszerűsítjük az eszközállományunkat annak érdekében, hogy minél gördülékenyebben végezhessük el a munkafolyamatokat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást