Megmutatjuk a nyár legfinomabb gyors salátáit

Megmutatjuk a nyár legfinomabb gyors salátáit

Címlap / Életmód / Receptek / Megmutatjuk a nyár legfinomabb gyors salátáit

Amennyiben olykor kiváltod a köretet salátával, vagy olykor egy komplett étkezést helyettesítesz vele, akkor nem csak az egészségednek teszel nagyon jót, hanem az alakodnak is. Az alábbiakban hat olyan salátarecepttel ismerkedhetsz meg, amiket könnyedén kedvedre variálhatsz.

Tejfölös uborkasaláta

Az uborkasalátára önmagában hajlamosak vagyunk amolyan savanyúságként tekinteni a köret mellé, pedig ez a finomság magas víztartalmának köszönhetően akármelyik diéta élén járhat.
A tejfölös uborkasalátához először hámozd meg a kígyóuborkát, majd ízlésed szerint vágd vastagabb, vagy reszeld vékonyabb karikákra. Sózd meg, azután hagyd pár percig állni, hogy levet engedjen. Eközben gondosan apríts fel egy kisebb fej lilahagymát, majd keverd hozzá az uborkaszeletekhez. Adj hozzá egy fél doboz tejfölt, végül szórd meg az egészet frissen vágott petrezselyemmel, és már eheted is.

Mediterrán paradicsomsaláta

Ha már a tejfölnél és a magas víztartalmú zöldségeknél járunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a paradicsom mellett sem. Ízlésed szerint válogass össze koktélparadicsomokat (lehetőleg sárgát és pirosat egyaránt), majd vágd félbe őket.
A felszelt zöldségeket fűszerezd sóval, borssal és bazsalikommal, majd locsold meg egy kevés olívaolajjal. Adj hozzá frissen aprított snidlinget, vagy újhagymát, végül néhány evőkanál tejföllel lelocsolhatod.

Krumpli saláta

Méltatlanul szorult háttérbe a burgonya napjainkban, mert bár tény, hogy a zöldségek között meglehetősen magas a kalóriatartalma, kiemelkedő mértékben tartalmaz káliumot, tehát egész nyugodtan helyet szoríthatunk neki az étrendünkben – természetesen csak és kizárólag egészséges formában. Ilyen változat a krumpli saláta is, melynek elkészítéséhez először is meg kell főznöd néhány kisebb újburgonyát.
Amíg a krumpli fő, készítsd elő az alaplevet: kb. egy liter vízbe ízlésed szerint önts ecetet, szórj egész borsot és sót. Ha a burgonya megfőtt, hűtsd ki, pucold meg, majd vágd karikákra, néhány közepes méretű vöröshagyma és retek társaságában. Tedd bele a zöldségeket az ecetes lébe és néhány órára rakd félre, hogy kicsit megszívhassák magukat. Az elkészített saláta önmagában is tökéletes (feltéve, hogy szereted az ecetes ételeket), de nagyszerű bármilyen húsféleség mellé, köretként is. Friss petrezselyemzölddel vagy kaporral is megszórhatod.

Frissen tépkedett saláták

Egyre többféle salátát lehet hazánkban is beszerezni a piacokon, mi több, magról akár mi magunk is ültethetünk a jégsalátán keresztül, a rukkolán át, egészen a fodros kelig bármit. Ezek a növények meglehetősen igénytelenek, nem követelnek sok gondoskodást, mégis rengeteg friss alapanyagot szolgáltatnak a nyár folyamán.
Ha azon szerencsések közé tartozol, akik ültettek idén salátát, olykor áldozd fel a legújabb hajtásokat egy-egy isteni saláta érdekében! Ezek a frissen tépkedett levelek olyan zamatosak, hogy egy kis ecetes, vagy olívaolajos önteten felül semmilyen más, extra körítést nem igényelnek. Legfeljebb kedved szerint ízesítheted őket zöldfűszerekkel, reszelt fokhagymával.

Káposztás répasaláta

Két rész káposztát (fehéret és lilát egyaránt) gyalulj le egy rész friss, ropogós sárgarépával. A zöldségeket ízlésed szerint dúsíthatod vékony karikákra szelt hagymával, vagy néhány levél friss salátával, de önmagukban is megállják a helyüket. Ezután készítsd el az öntetet, aminek az alapja ebben az esetben a kefir.
Ezt dúsítsd egy kevés olívaolajjal, pár csepp frissen facsart citromlével, sóval, borssal, és ha szükségesnek érzed, egy csipet cukorral. Zöldfűszerek gyanánt apríts az öntetbe citromfüvet, snidlinget és petrezselymet. Forgasd össze a zöldségeket az öntettel, majd frissen tálald az elkészült művet.

Vaníliás gyümölcssaláta

Végül utolsó receptként jöjjön egy desszertnek is tökéletesen beillő, isteni gyümölcssaláta! Ízlésed szerint bármilyen gyümölcsöt felhasználhatsz az alábbi öntet mellé, de arra mindig érdemes ügyelned, hogy csakis idénygyümölcsöket válogass össze. Ezek az érési időben a legízletesebbek, és ekkor a leggazdagabbak vitaminokban, ásványi anyagokban.
Az öntet maga pedig roppantul könnyű: egyszerűen csinálj egy híg vaníliás pudingot, tehát a fél liter tejhez ne az egész zacskónyi port használd fel, hanem csak a felét. Cukor helyett ízesítsd vaníliás cukorral és/vagy vaníliaaromával (de ami még jobb, friss vaníliarúddal). Várd meg, amíg kihűl, majd öntsd a citrommal meglocsolt, előzőleg egyformára aprított gyümölcsökre. Piríts mellé natúr mogyorót, ezzel a legfinomabb!

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!