Kötözködsz és indokolatlan gyűlöletet érzel? Meglepő PMS tünetek

Kötözködsz és indokolatlan gyűlöletet érzel?  Meglepő PMS tünetek

Címlap / Életmód / Egészség / Kötözködsz és indokolatlan gyűlöletet érzel? Meglepő PMS tünetek

Bizonyára nagyon régóta létező problémáról van szó, mégis csak 1931-ben kapott nevet a menstruáció előtti tünetegyüttes. Akkoriban még nem is fizikai, hanem mentális eredetűnek tartották, hisztériának is nevezték. Azóta szerencsére sokat változott a nőgyógyászat… Ma már nem tekintik az orvosok a patriarchális társadalom szabályaival való szembeszegülésnek a nők havi baj előtti hangulatváltozását.

Ma premenstruális szindróma (PMS) néven említi a tudomány és bár sokan kutatják, még ma sem egyértelmű, hogy mi okozza a sokszor egészen eltérő tüneteket. A legvalószínűbb, hogy az ösztrogén és a progeszteron szint változásával van összefüggésben. Ám ez az elmélet sem teszi világossá, hogy míg egyes nők migréntől szenvednek, mások miért épp depresszióba esnek. Nem beszélve arról, hogy sok nő egészen különös tünetekről tesz említést a menstruáció előtti napokban. 

Kellemetlen gondolatok is lehetnek PMS tünetek

Hajlamos vagy néha azt érezni hogy értéktelen, amit csinálsz, máskor indokolatlan gyűlöletet érzel egyes ismerőseid iránt? Ha ezek hátterében nincs konkrét ok és ciklikusan jelentkeznek a hónap egy bizonyos szakaszában, akkor elképzelhető, hogy premenstruációs szindrómáról van szó. 

Szerencsés esetben a tünetek nem teszik tönkre az egész napodat és tudsz közben dolgozni, pihenni, kiegyensúlyozott marad a családi életed és a kapcsolataid. A premenstruációs szindróma egyébként nem korfüggő. Tinédzserek és középkorú nők is ugyanúgy az áldozatául esnek és a legtöbb esetben nem is jutnak el addig, hogy segítséget kérjenek. 

A menstruáció nem betegség, ennek függvényében a legtöbben azt vallják, hogy a vérzés előtti napokon tapasztalható tünetek is természetesek, azt is el kell viselni. Ha azonban megkeseríti az életed, nem tartsd titokban, a háziorvos is tud segíteni. 

Különös PMS tünetek

Puffadás, vízvisszatartás miatti súlygyarapodás, kötözködő hangulat és bekuckózás egy vastag takaró alá, kizárva a külvilágot, ezek ismerős tünetek lehetnek. Ám vannak, akik ilyenkor kapják elő az összes tisztítószert és egész napos takarítást rendeznek. Egy porszem sem marad azok lakásában, akiket négyhetente elkap a premenstruációs takarítási láz. A legtöbb nő szenved ettől, mert bár csillogóan tiszta lesz az otthona, közben mindvégig elviselhetetlen kényszert érez arra, hogy a ház minden négyzetcentiméterét letörölje vizes ruhával.

Mások visszatarthatatlan vágyat éreznek ezeken a napokon egy bizonyos íz iránt. Ez lehet édes, savanyú, keserű, de akár csípős is. A gondot az jelenti a számukra, hogy a kielégíthetetlen vágy miatt gyomor panaszaik lesznek a nap végére. Egyes nők valóságos álomkórban szenvednek, míg mások rémálmokra ébrednek éjszakákon keresztül a menstruáció előtt. 

cottonbro/pexels.com

Mit tehetsz a PMS tünetek ellen?

A Menstrual Matters nemzetközi nonprofit központ szerint az egyik hatékony módszer az, ha két vagy három cikluson keresztül nyomon követed a tüneteket. Tudatosítsd magadban, hogy ezek teljesen normális PMS tünetek. 

Az étkezésre is figyelj, a PMS tüneteit súlyosbító élelmiszerek közé tartoznak a tejtermékek, beleértve a sajtot, a joghurtot, a tejet és a vajat. Ugyanígy a magas nátriumtartalmú ételeket, a vörös húst és más zsíros fehérjéket, a koffeintartalmú italokat és a feldolgozott élelmiszereket is érdemes kerülni ilyenkor.

Hallgass a testedre!

Egyes kutatások szerint azok, akik már rájöttek, hogy a havi ciklus milyen hangulati és szervi tüneteket okoz a testükben, sokkal jobban viselik a megpróbáltatásokat. A nagy nap előtti letargia közben megnyugtató a gondolat, hogy ez most a mélypont és lesznek csúcspontok is. Főleg az ovuláció idején, amikor a legtöbb nő tele van energiával és úgy érzi, bármire képes.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Ármin
    2023.10.01., 01:18

    A PMS szar egy érzés, mind fizikailag,mind mentálisan. Nálam abban nyilvánulmeg, hogy a menszesz előtti héten a testem hasi tájéka felfúvódik….. ténylegesen, hasi tájékon 1 hétig nem tudom viselni a megszokott nadrágjaimat, csak a gumírozott derekúakat. És úgy érzemmagam,mint a Michelin-baba. Plusz, ingerlékenyebb is vagyok,olyan hagyd-rám-a-francba-és-húzzál-már-el szinten. És állítólag, ez a light-os szint. Alig várom már a menopauzát.

    Válasz

Írj egy hozzászólást