Meglátogathat-e a nagyi, ha őt már beoltották, téged meg még nem

Meglátogathat-e a nagyi, ha őt már beoltották, téged meg még nem

Címlap / Hírek / Meglátogathat-e a nagyi, ha őt már beoltották, téged meg még nem

Keleten a gazdaság szempontjából fontosabb, fiatalabb felnőtt generációt oltják először koronavírus-fertőzés ellen. Itthon, mint ahogy nyugaton is, a bevett szokás az, hogy a legveszélyeztetettebb generáció kapja meg először a védelmet. Mivel az oltások pontos működésével kapcsolatban még mindig sok a kérdés (persze nem a biztonság, hanem a tünetmentes fertőzés területén), ezért azt is nehéz meghatározni, hogy mit tehet az, akit beoltottak, és milyen korlátozásokat kell még mindig betartania.

Mivel az idősebb generáció egyre nagyobb része kapja meg lassan az oltást, egyre több az olyan szituáció, amikor a nagyi már be van oltva, a lánya és az unokája pedig nem. Kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő, mennyire veszélyezteti a családot, ha fittyet hányunk a szociális távolságtartásra.

Hosszú út áll még előttünk

Szakértők szerint korai még az öröm. Bár a vakcinázott személyeknél érthető, hogy izgatottak a normális élet újraindítása miatt, még várniuk kell, és a maszkhasználat, valamint a szociális távolságtartás még egy darabig a normális marad. Ennek az az oka, hogy egyelőre nem tudni, a vakcinák mennyire gátolják a tünetmentes fertőződést.

A hatékonysági fok ugyanis a tünetes, konkrét lebetegedéssel járó koronavírus elleni védelmet mutatja, azt nem, hogy tünetmentesen hányan kapják el mellette a vírust. Erről majd akkor fogunk többet tudni, ha eltelik annyi idő, hogy nagyobb embermennyiségen le lehessen ezt kutatni.

A biztonság legyen az első

Jó hír, hogy az izraeli tömeges oltások miatt onnan már vannak hírek erre vonatkozóan is.

Egy kiszivárgott, szaklapban még meg nem jelent tanulmány szerint a Pfizer vakcinája például majdnem 90 százalékban gátolja a tünetmentes PCR-pozitív eseteket is. 

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb vakcinának ugyan nagyon jó a hatékonysági mutatója, képtelenség száz százalékos hatékonyságú oltóanyagot fejleszteni. Így az idősebb rokonok mindenképpen veszélybe kerülnek, még ha minimálisan is, a szociális érintkezés által.

A szakértők egybehangzóan azt mondják, hogy el kell érni legalább egy minimális fokú nyájimmunitást. Ezzel minden probléma nélkül vissza lehet térni a régi életünkhöz, és ez a rokonlátogatásokat is jelenti. 

Azt azonban a tudósok is elmondják, hogy az alacsony kockázatú, például szabadtéren megrendezett kiscsoportos találkozások a vakcinázott időseknek már elég biztonságosak lehetnek. Arra azonban érdemes vigyázni, hogy a 16-18 éven aluliaknak még mindig nem engedélyezték egyik vakcinát sem. Nekik pedig jellemzően nagyobb az ismerősi körük – onnan hazahozhatják a vírust a nagyinak, akinek még mindig van némi esélye elkapni. 

Ezen kívül az idősebbek találkozhatnak olyan idősebbekkel, akiket már beoltottak, ez már elég veszélytelennek számít. Így legalább az elmondható, hogy egy minimálisan javulhat a szociális helyzetük még akkor is, ha a hagyományos családi látogatás még jó néhány hónapig elég kockázatos a számukra. Szerencsére jön a jó idő, így a szabadtéri találkozás egyre inkább megoldható lesz tavasszal.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást