Nehéz eldönteni, milyen kenyeret vegyél a boltból, ahogy azt sem egyszerű kitalálni, hány darabot vigyél haza. Hiszen egy idő után a legszebb kenyér is megkeményedik, már elveszíti puhaságát, és lényegében ehetetlenné válik. Szerencsére ilyenkor nem kell kidobnod és újat venni, hiszen van pár szuper megoldás, ami a segítségedre lesz!
Frissen a sütőből
Az első, amit meg kell tenned, hogy melegítsd elő a sütőt 150°C-ra. Közben a kenyeret nedvesítsd meg vízzel úgy, hogy megnyitod a csapot egy kicsit, és aláteszed. Ne izgulj, a nedvességtől nem lesz szivacsos, ennyi szükséges a megpuhításhoz, csak arra figyelj, hogy a héja legyen vizes, és ne a belseje.
Ez azért fontos, mert amikor beleteszed majd a sütőbe, az alacsonyabb hőfok hatására a víz elkezd kigőzölni belőle, ezáltal puhává téve a belsejét.
Nem kell túl sokáig sütőben hagyni a kenyeret; úgy öt perc után vedd ki, és nyomd meg gyengéden a héját. A lényeg, hogy nyomás hatására ropogósnak tűnjön, de már legyen puhább, mint előtte. A kenyér méretétől és fajtájától függően kell sütni, ez egy nagyobb darab esetén akár 10-15 perc is lehet. Körülbelül 5 percenként ellenőrizd az állagát. Ennek a trükknek köszönhetően a már megkeményedett kenyér ismét ehetővé és puhává válik, így nyugodtan felhasználhatod nem csak bundáskenyérhez, de egyszerű szendvicsekhez is!
Amire még használhatod a régi kenyeret
A kenyérből könnyedén készíthetsz kenyérmorzsát is, kisebb és nagyobb darabokban. Ez különböző fogások elkészítéséhez, sőt, akár krémlevesekbe is jól jöhet, és légmentes zacskóban tárolva 3 hónapig is eláll! Fogd a kenyeret, vágd fel egyenletes szeletekre, és tedd be őket a sütőbe alacsony hőfokon (150°C megfelelő lehet).
Körülbelül egy órán át kell benn maradniuk, időnként pedig forgasd meg őket, hogy mindkét oldaluk egyenletesen keményedjen meg. Ezzel a módszerrel a kenyér elkezd kiszáradni.
Ezután törd apró darabokra, attól függően, mire szeretnéd használni – akár a turmixgépbe is beteheted, hogy kifejezetten kenyérmorzsa legyen belőle.
A korábban említett légmentes zacskóban hosszú ideig megőrzi szavatosságát, sőt, a fagyasztóba is teheted, ott sem lesz baja! Ha pedig az általad kinézett recept a későbbiekben friss kenyérdarabokat igényel, a szárítottat egyszerűen csak mártsd bele tejbe, és már nem is lesz olyan kemény!
Csirkemell felturbózásához
A csirkemell ízesítéséhez is használhatod a kenyérmorzsát, tudtad? A fenti módszerrel szárítsd ki a kenyeret, majd zúzd minél apróbb darabokra akár a turmix segítségével.
Itt kifejezetten az a lényeg, hogy zsemlemorzsára hasonlítson.
Ezt keverd össze az általad kedvelt friss és szárított fűszernövényekkel és reszelt parmezánnal.
Ezt aztán a csirkemell szeletekre nyugodtan rászórhatod só és bors mellett (vagy akár helyett!), hogy plusz ízt adjanak a készülő fogásnak.
Isteni desszert ebéd utánra
Sőt, ízletes desszert is lehet egy kicsit keményebb kenyérből!
Hozzávalók: 175g vaj, 120g porcukor, 1kg alma hámozva, apróra szelve, 4 evőkanál barackdzsem, 12 szelet kenyér kenyér (héja nélkül), vaníliasodó.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd egy nagy lábasban melegíts fel körülbelül 25g vajat. Add hozzá a cukrot és az almákat, tedd rá a fedőt, és alacsony lángon főzd 10 percen át, néha megkeverve. Ezt követően vedd le a fedőt, és még 5-10 percig főzd, míg azt nem látod, hogy az alma nagyjából elolvadt, és csak egy-egy kisebb-nagyobb darab maradt. Ekkor hozzáadhatod a dzsemet, majd hagyd, hogy kihűljön a keverék. Ezután egy másik lábasban melegítsd fel a megmaradt vajat, a kenyérszeleteket pedig vágd félbe, mintha szendvicset csinálnál. Mártsd bele az egyik felét a forró vajba, majd tedd egy tepsibe sütőpapírra, és merj rá egy adagot az almás pudingból. Ezután a kenyér másik felét szintén tedd bele a vajba, vedd ki, majd helyezd rá a pudingos rétegre. Miután ezt mindegyikkel megcsináltad, tedd be a sütőbe fél órára, vagy míg a teteje aranybarnára sül. Így már el is készült az isteni almás desszert!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!