Minden második ember a gyerekkori álomszakmájában dolgozik

Minden második ember a gyerekkori álomszakmájában dolgozik

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Minden második ember a gyerekkori álomszakmájában dolgozik

Persze, azt nem mondhatom, hogy nyílegyenes és kifejezetten könnyű volt az út idáig, vagy, hogy sosem éreztem úgy, hogy feladom az egészet. Voltak mélypontok és előfordult, hogy B-tervhez kellett nyúlnom. De utólag visszagondolva nagy szerencse, hogy nem adtam fel. Érdekes, de már alsó tagozatban is voltak jelei annak, hogy végül ide fogok kilyukadni. Úgy tűnik, ez nem a véletlen műve!

Egy új, kétezer amerikai bevonásával készült felmérésből kiderült, hogy abszolút megéri tervezgetni és kitartani gyermekkori álmaink mellett. A mostani felnőtteknek ugyanis nem kevesebb, mint 43%-a mondta, hogy abban a szakmában dolgozik, amit gyermekként megálmodott magának. Sőt, további 19% állította, hogy korábban ott dolgozott. Ez azt jelenti, hogy csak a gyerekek 38%-ának nem volt álommunkája, vagy nem sikerült abban az irányba elindulnia, amit anno kigondolt magának. 

Mintha csak rólam szólt volna a kutatás, én is 23 évesen kezdtem el a vágyott szakmában elhelyezkedni és itt is ez jött ki. Átlagosan ennyi idősen kezdtek el a válaszadók a tanult és megálmodott területen dolgozni.

Hogyan álmodjuk meg karrierünket már gyermekkorban?

A The Genius of Play megbízásából a OnePoll által készített felmérésben további 2000 felnőttet vizsgáltak. Érdekes összefüggéseket találtak a gyermekkor, valamint a későbbi munkaválasztás között. A válaszadók karrierjét három fontos tényező befolyásolta. 50%-ban azok a tevékenységek határozták meg a választásukat, amikben gyermekkorukban részt vettek, 40%-ban pedig a média, amit követtek, figyeltek.

További 35% jelölte azt a választ is, hogy a játékok, amikből kivették a részüket, szintén befolyásoló tényezőként szerepeltek esetükben. 34% állította, hogy szüleik munkája, példája lényeges szempont volt a választás során. Nagyon magas, 32% azoknak az aránya, akik a korai felnőttkorukban játszott játékok hatására döntöttek a karrierjük pontosítását tekintve.

ozgurcankaya/istockphoto.com

Bár Amerikában kicsit másként állnak a játékokhoz, mint mi itt Európában, nagyon sokan vannak, akik szerint egyenesen vezérelte őket a játék a karrierválasztásban éppúgy, mint a fontos tulajdonságok kialakításában. Az amerikaiak 79%-a szerint a felnőtt korban játékokra szánt időnek köszönhetik, hogy most kreatívabbak a munkahelyi problémákat tekintve. 

„A játék formájától függően segít a gyerekeknek az új készségek elsajátításában, és tudat alatt is irányítja őket egy sikeres karrierúton. De támogatja a felnőtteket is, lehetővé téve számukra, hogy kreatívak legyenek és a kereteken kívül gondolkodjanak” – tette hozzá Anna Yudina.

Úgy tűnik, amivel gyermekként játszunk, nagy hatással lehet a felnőtt karrierünkre

Nem is csoda, hogy szülőként szeretnénk felügyelni, mivel játszik gyermekünk és remélhetőleg egyre többen vannak azok, akik ennek fontosságára fokozott figyelmet fordítanak. A szakértők szerint különösen jó hasznot hajthatnak azok a játékok, amik a matematikai készségeket fejlesztik, valamint a természettudományok iránt növelik az érdeklődést.

Függetlenül attól, hogy ezek a játékok élethosszig tartó szenvedélyt jelentenek-e majd, vagy csak aktuálisan foglalkoztatják őket, minden egyes kipróbált játék lehetőséget ad arra, hogy a gyermekek felfedezzék jövőbeli karrierútjuk elejét. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást