Megéri a felhajtás? A méregdrága esküvő nagyobb arányban vezet váláshoz

Megéri a felhajtás? A méregdrága esküvő nagyobb arányban vezet váláshoz

Címlap / Szerelem / Esküvő / Megéri a felhajtás? A méregdrága esküvő nagyobb arányban vezet váláshoz

Sosem álmodtam nagy esküvőről, valamiért sokkal fontosabb volt az életemben a kényelmes otthon megteremtése, valamint az utazás. Mégis úgy alakult az életem, hogy sűrűn betekintést nyerhettem az esküvők világába, ugyanis a húszas éveimben szinte minden nyári hétvégén esküvőkön dolgoztam, segédkeztem. Érdekes volt megfigyelni, hogy gyakran a legegyszerűbb, legkevésbé exkluzívnak számító esküvők sikerültek a legjobban – részben már az is kiderült, miért. Egy friss kutatásban 3000 amerikai pár esküvői költségvetését vizsgálták meg közelebbről és összehasonlították a házasságuk alakulásával. Kiderült, hogy minél többet költött a pár az esküvőre, annál nagyobb eséllyel váltak el a későbbiek során. De vajon miért?

Az amerikai esküvők átlag költségvetése nem igazán hasonlítható össze a hazai átlaggal, ugyanis a tengerentúlon csaknem 10 000 000 forintot költöttek a nagy napra a párok – és ebbe az összegbe az álom nászutat még bele sem számolták.

Az Egyesül Államokban élő párok egyértelműen más esküvői költségvetéssel rendelkeznek, mások a hagyományaik, a szokásaik, így a végösszeg ennek megfelelően változik.

Ez Magyarországon sincs másként, hiszen itthon is végül leginkább a drága esküvők azok, amik nagyobb arányban végződnek válással – a felhajtás és a túlköltekezés ebből a szempontból garantáltan nem éri meg. 

Túl nagy a stressz

A kutatás alapján minél drágább az esküvő, annál több stresszel jár a megszervezése, és ez bizony könnyen rányomhatja a bélyegét a párkapcsolatra. Ez elsőre furcsa lehet, de ha jobban belegondolsz, a nagyszabású esküvő lebonyolítása messze nem párnapos folyamat. Mindenki hónapokig, évekig készül a különleges alkalomra. Ennek megfelelően az esküvőszervezés a hétköznapok szerves része lesz és állandó konfliktusforrás lehet. Nem csak az okozhat problémát, ha nem értetek egyet a színeket, vagy akár a költségvetést illetően, az is állandó konfliktusforrás lehet, ha egyikőtöknek fontosabb a nagy nap.

Asphoto777/depositphotos.com

Jellemző módon a nők azok, akik teljes erőbedobással dolgoznak az eseményen, és ha a menyasszonyok nem kapnak kellő támogatást és nem érzik a lelkesedést a vőlegényen, az bizony alaposan rányomhatja a bélyegét az eseményre.

Sokan ebből adódóan nem csak az esküvő szükségességét, hanem a kapcsolat létjogosultságát is megkérdőjelezik –vannak, akik végül el sem jutnak a nagy napig. Akik viszont kimondják a boldogító igent, gyakran sok nehéz helyzetet és veszekedést tudhatnak maguk mögött, és nem biztos, hogy ezeken – a látszat ellenére – ténylegesen sikerül majd túllendülni.

Erre enged következtetni az említett felmérés is, ami szerint a nagyobb költségvetésű esküvők nagyobb arányban vezetnek váláshoz is.

Túl nagy a megfelelési kényszer

Ha egy párnak jóformán mindennél fontosabb az esküvői luxus, akkor az alighanem arra is utal, hogy sokat adnak a látszatra. Rengeteget számít az életükben, mit gondolnak róluk, az anyagi helyzetükről mások, és ez nem feltétlenül jó hozzáállás a szerelem megünneplésére. A legboldogabb emberek közé mindig azok tartoznak, akik a lehető legnagyobb arányban ki tudják zárni a külvilág elvárásait és csak és kizárólag a saját nézőpontjaikat, értékrendjüket tartják szem előtt.

Bár előfordulhat, hogy egy nagyszabású esküvőn is hasonlóan gondolkozik az ifjú pár, inkább az alacsonyabb költségvetésű eseményekre igaz, hogy a házasulandó felek nem igazán foglalkoznak mások véleményével. Jóval több pénz marad egymásra, a közös élet megtervezésére és felépítésére, ha nem egyetlen egy nap megszervezésére áldozzuk az időnket. A látszat szinte mindenkinek számít, ám akik alaposan túllőnek a célon, azok még hitelt is hajlandóak felvenni az esküvőre. Ez sajnos újfent nem jó megoldás a tartós házasságra: a kutatás szerint alaposan megdobja a válás esélyét az, ha az álmok megvalósításához kölcsönt kell igénybe vennie a párosnak.

dewald/depositphotos.com

Így csökkenthetőek a válás esélyei

Szerencsére nem csak növelni lehet a válás esélyét az esküvőszervezés során, hanem csökkenteni is. A felmérés alapján az alacsony költségvetést egyértelműen érdemes szem előtt tartani, és sokkal inkább az élményekre, semmint a tárgyakra, díszekre szánni a pénzt.

A statisztikák alapján pluszpont lehet, ha sok vendéget hívtok meg, és inkább lemondok az exkluzív helyszínről, ahol az adott összegből kevesebb barátot tudtok megvendégelni. A nagyobb létszám arra utal, hogy a kapcsolati hálótok, a közösségi életetek rendben van, és ez segíthet elmélyíteni az összetartozás élményét.

Ezen felül érdemes a költenivalót inkább a közös élmények gyarapítására szánni: a felmérés szerint sokkal jobban jártok egy különleges nászúttal, amit egyébként aligha engednétek meg magatoknak. A drága nászút hosszútávon célravezetőbb, mint a drága esküvő. Hogy miért? Ha nem sajnáljátok a pénzt a közös nyaralásra, akkor a minőségi, együtt töltött időre, a közös élményszerzésre fordítjátok inkább a megkeresett pénzeteket, nem pedig arra, hogy megmutassátok az ismerőseiteknek, milyen nagy lábon éltek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást