Egészség / Életmód / Lélek

Meditációs gyakorlatok, amelyek azonnal csökkentik a stresszt és a szorongást

Meditációs gyakorlatok, amelyek azonnal csökkentik a stresszt és a szorongást

Moss kezet rendszeresen, ne nyúlj az arcodhoz és ha teheted, maradj otthon. Ezeket tudod most megtenni, hogy csökkentsd a koronavírus terjedését, és óvd az egészségedet. De legalább ilyen fontos, hogy gondolj a mentális egészségedre is!

A szorongás és az elszigeteltség is megbetegíthet

Értelemszerűen a jelenlegi helyzetben az első és legfontosabb, hogy a járványt megállítsuk, de ez nem zárja ki, hogy mentálhigiénédre is figyelmet fordítasz.

A bizonytalanság, a szorongás, a mindennapok hirtelen megváltozása, a társasélet beszűkülése és a bizonytalanság ugyanis komoly lelki károkat okozhat, ezek a panaszok pedig később akár fizikai tünetekhez is vezethetnek.

Régóta ismeretes, hogy összefüggés van a tartós szorongás és a vérnyomáspanaszok, de még az anyagcsere-betegségek, sőt akár a gyomorpanaszok, fekélyek kialakulásában is. A beszélgetés – akár telefonon, videóhíváson keresztül – az olvasás, a zene vagy egy hobbi űzése sokat segíthet, ahogyan az alábbi meditációs gyakorlatok is. Ha pedig úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni a rossz érzésekkel, de szégyellj segítséget kérni! Számos terápiás szakember ajánlotta fel az elmúlt napokban az ingyenes segítségét akár telefonon, akár Skype-on keresztül, ha úgy érzed, jót tenne neked, keresd fel őket!

Napüdvözlet

A napüdvözlet az egyensúly, a mozgás, a ritmus és a légzés tökéletes összhangját kívánja meg, ami a meditáció előszobája.

Viszonylag egyszerű gyakorlatsor, a tökéletes kivitelezés azonban komoly gyakorlást és koncentrációt igényel, amihez mindennapos gyakorlás szükséges.

Jó ötlet lehet, ha minden reggel ezzel indítod a napodat, így egy kicsit jobban össze tudod rendezni a gondolataidat, elmúlik a stressz és beindul a keringés és az anyagcsere, testileg és szellemileg is frissebb leszel.

Ebben a videóban például teljesen kezdőknek magyarázzák el a Surya Namaskar minden egyes lépését. A napüdvözlet gyakorlatilag minden jógaiskola része, így remek módja lehet annak is, hogy magával a jógával ismerkedni kezdj, de ha csak egy egyensúlyba hozó gyakorlattal ismerkednél meg, akkor is itt érdemes kezdeni.

 

Mindfulness meditáció

A mindfulness meditáció lényege, hogy a pillanatban vagy jelen, és nem hagyod, hogy a múlt vagy a jövő eseményei befolyásoljanak, stresszhatásként érjenek. A Mayo Clinic szerint a mindfulness egy olyan meditáció, melynek során arra koncentrálsz, hogy intenzíven felismerd a pillanatot, amiben éppen vagy, anélkül, hogy megpróbálnád értékelni vagy értelmezni azt.

A mindfulness gyakorlása magában foglalhatja a figyelmes légzést, az irányított gondolatokat és a testtudatosítást. Mivel a lényege, hogy tökéletes, 100%-os figyelmet fordítasz arra, amit éppen csinálsz, akár mosogatás vagy zuhanyzás közben is gyakorolhatod.

Figyeld a mozdulataidat, a hangokat, hogy milyen érzetek keletkeznek a testedben. Mindent, ami a pillanatban történik, és semmi mást. Bármi, ami tökéletes figyelmet igényel, mindfulness meditáció lehet, így akár takarítás vagy más munka elvégzése közben is gyakorolhatsz.

 

Vizualizáció

A vizualizáció tulajdonképpen nagyon hasonlít az álmodozáshoz vagy képzelgéshez, amit gyerekként is csinálták. Segít, hogy elképzeld magadat egy másik helyzetben, kimozdulj a stresszhelyzetből.

Kezdőként jó ötlet, ha egy egyszerűbb képet, jelenetet képzelsz el először, és azt építed fel valami nagyobbá.

Képzeld el például, hogy a tengerparton sétálsz. Próbáld minden érzékszervedet bevetni, képzeld el a hangokat, az illatokat, a homokot a lábad alatt, a szellőt a bőrödön. Képzeld el, hogy lenyúlsz és megérinted a homokot, vagy kagylókat keresel a vízben. Figyeld a sirályok hangját vagy a víz megnyugtató morajlását.

Minél jobban bele tudsz merülni ebbe a képbe, annál könnyedebbnek fogod érezni magadat a gyakorlat végén.

 

Légzőgyakorlatok

A talán legegyszerűbb és legismertebb stresszcsökkentő meditáció az irányított légzés.

Ehhez a technikához lélegezz be az orrodon keresztül 4 másodpercen át. Tartsd lent a levegőt hét másodpercig, majd határozottan fújd ki a levegőt a szádon keresztül, 8 másodpercen át. Ismételd meg a kört négyszer.

A szabályozott légzéssel több oxigén jut a sejteknek, a szívverés lelassul, az izmok elernyednek és azonnal csökken a stressz szintje.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást