A meditáció sokszor hatékonyabb a gyógyszereknél – Lenyűgöző eredmények

A meditáció sokszor hatékonyabb a gyógyszereknél – Lenyűgöző eredmények

Címlap / Életmód / Egészség / A meditáció sokszor hatékonyabb a gyógyszereknél – Lenyűgöző eredmények / 2. oldal

A tudomány azt is igazolta, hogy a meditáció az immunrendszerre is előnyösen hat: az immunsejtek lassabban öregszenek a gyakorlatok eredményeként. A Colorado államban működő Shambhala Mountain Center oktatóközpontjában a tibeti buddhizmushoz és a jógához kapcsolódó meditációt gyakorolják, az itt végzett vizsgálatok szerint a sejtek, kromoszómák, gének szintjén is megjelenik a meditáció hatása. A rendszeresen meditáló ember fokozottabb éberségi szintet ér el, vizuális észlelése kiemelkedőbb és jobban összpontosít.

Az mentális aktivitás és a jobb fizikai állapot összefügg azzal, hogy meditáció hatására a sejtek öregedése lassul.

A sejtekben megnő a telomeráz nevű enzim aktivitási szintje, ezért lassul a sejtek genetikai anyagának pusztulása, a sejtek tovább életben maradnak vagyis megfiatalodnak. Ezért a felfedezésért egyébként orvosi-élettani Nobel-díj is járt a kutatóknak.

A vizsgálatok tovább erősítik azt a tényt, hogy a negatív stressz mennyire rombolja az egészséget, miközben a meditációval elérhető nyugodt tudatállapot sejtszintű változást idéz elő, ennek eredményeként a szervezet immunrendszere erősebb lesz, sikeresebben küzd meg a betegségekkel és az agyműködés is fiatalos marad. 

A környezeti tényezők visszahatnak a genetikai állomány működésére, ezért nem mindegy, milyen lelkiállapotot tartunk fent. A meditáció segít elérni és fenntartani egy nyugodt, kiegyensúlyozott tudatot és ez nem egyszerű  „lelki luxus” hanem a testi-mentális-pszichés egészségünk letéteményese. Érdemes tehát kipróbálnunk, kizárólag nyerhetünk vele.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást