A meditáció első lépései

A meditáció első lépései

Címlap / Életmód / Egészség / A meditáció első lépései

A meditáció gyakorlása lehetővé teszi, hogy igazán megismerjük önmagunkat, hogy jobban megértsük életünk egyes szakaszait, és hogy a miértekre választ kapjunk. Az önismeret útja ez, mely új távlatokat nyithat az életünk során egy más perspektívát nyújtva.

Mi a cél?

A meditációkor arra törekszünk, hogy jobban megértsük kik vagyunk tulajdonképpen.
A meditáció célja, hogy megismerjük önmagunkat, fejlesszük tudatosságunkat, hogy mélyebben megtapasztalhassuk életünk minden szakaszát, azt teljesebbé, gazdagabbá téve.

Testi és szellemi felüdülés

A meditáció egyesíti a testet és a lelket. Megtanít pihenni, háborgó gondolatainkat csitítani, módszereivel lelki békét ad. Csökkenti a stresszt és a szorongást.
A relaxált állapot különösen jó hatással van a szívműködésre, szabályozza a pulzust, a tudatosabb testtartás és légzés pedig több energiát ad a mindennapokban. A gyakorlás fejleszti a koncentrációs képességet is.

Az ideális környezet

A meditációhoz a legjobb választás a csendes környezet. Keressünk egy egyszerű, rendezett, nyugodt helyet. Teremtsük meg a magunk kis szigetét, a nyugalom oázisát.
Persze mindig lesz valami zaj, de rendszeres gyakorlással előbb-utóbb képesek leszünk bárhol meditatív állapotba kerülni. Felemelő élményt nyújthat a szabadtérben való meditálás. Próbáld ki!

A test ellazítása

Először is meg kell tanulnunk nyugodtnak lenni. Ez a testi nyugalommal kezdődik. Üljünk le a padlóra, egy párnára, vagy egy székre egyenes gerinccel, csukott szemmel. Próbáljuk meg egyenesen tartani a hátat és a vállat.
Körültekintően válasszuk meg természetünknek, képességünknek megfelelő testtartást, jóga ászanát.
Tudatosan lazítsuk el testünk minden részét, képzeletünkben haladjunk végig minden egyes területen. Ne siessük el a dolgot, élvezzük ahogy a feszültség elhagyja a testünket.

A légzés figyelése

Ha a test már ellazult, kezdjük el megfigyelni légzésünket. Figyeljük meg légzés közben a tüdőnk mely részét használjuk. Az egyik kezünket tegyük egy pillanatra a mellkasra. Ha elsősorban a mellkas területe mozdul, a mellkasi légzést használjuk, viszont így képtelenek leszünk teljesen ellazulni.
Engedjük, hogy légzésünket elsősorban a rekeszizom mozgása irányítsa, tehát használjuk a jógában ismert hasi légzést. Ne szabályozzuk túl a légzést és ne legyen erőltetett, hagyjuk megtörténni azt.

A gondolatok elengedése

A kezdeti gyakorlás során megtörténik, hogy ezrével száguldanak a gondolatok irányunkba, amelyek váratlanul elkószálhatnak, újakat generálhatnak, asszociációkat ébreszthetnek. Ez hátráltathatja a teljes ellazulást, esetleg cselekvésre ösztönöz. Próbáljuk meg nem követni csapongásukat.
Fontos, hogy ne reagáljunk gondolataink szövevényére, elég ha tudomásul vesszük és elengedjük azt. Gondolataink sodródása egy olyan folyamat, ami soha meg nem áll, de gyakorlással eltávolodhatunk tőle. Próbáljuk meg lelassítani áramlásukat.

A béke állapotában

A meditáció gyakorlása megteremti a test és tudat harmóniáját, helyreállítja a kibillent egyensúlyt. Lazuljunk el teljesen és koncentráljunk a légzésünkre, kerüljünk közelebb a meditatív állapothoz.
Amikor megjelennek a gondolatok, hagyjuk, hogy továbbhaladjanak, mint a felhők vonulása az égen, vagy a fák suhanása a vonatablakból. Üljünk nyugodtan és figyeljük a légzésünket. Minél gyakrabban éljük át a csendet, annál inkább közelebb kerülünk a belső béke állapotához.

Az élet szép

Rohanó világunkban is keressük meg a szépséget. Figyeljünk a részletekre, nyissuk ki jobban a szemünket. A mélyebb érzékelés megerősíti kapcsolatunkat az élettel. Élvezzük az életet, legyünk tudatosak.
A meditáció nagyon egyszerű módszer, pusztán odafigyelést igényel, s cserébe megkapjuk a kulcsot önmagunk felé.   

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!