Maszkviselés szex közben: van szakértő, aki ezt javasolja a járvány ellen. Te bevállalnád?

Maszkviselés szex közben: van szakértő, aki ezt javasolja a járvány ellen. Te bevállalnád?

Címlap / Szerelem / Maszkviselés szex közben: van szakértő, aki ezt javasolja a járvány ellen. Te bevállalnád?

A biztonságos szex a koronavírus alatt nagyon mást jelent, mint azt valaha el tudtuk volna képzelni.

A The Terrence Higgins Trust (THT), az Egyesült Királyság vezető HIV-elleni és szexuális egészségért dolgozó jótékonysági szervezete szerint Nagy-Britanniában a járvány óta az emberek 84%-a tartózkodott a szextől olyan partnerrel, akivel nem él egy háztartásban. Noha a szakértők hangsúlyozzák, hogy a távolságtartás továbbra is az egyetlen teljesen biztos módja annak, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését, azt is hozzáteszik, hogy nem várható el az emberektől, hogy hónapokon át ne keressenek partnert maguknak. Ha pedig már úgyis ismét mindenki szexelni kezd, nagyon fontos, hogy azt a lehető legnagyobb biztonságban tegyék. Éppen ezért kiadtak egy tájékoztató füzetet, amiben néhány hasznos, ám meglehetősen különös tanácsot is adnak a fertőzés elkerülése érdekében – dehát különös időket élünk.

A maszk marad, és csak semmi puszi!

A kiadvány arra figyelmeztet, hogy járvány alatt a legbiztonságosabb szexpartnere mindenkinek saját maga, vagy az, akivel egy háztartásban él. Felhívták a figyelmet arra is, hogy új szexpartnert keresni a jelenlegi helyzetben kockázatos lehet. Ha mégis így teszel, legalább próbáld limitálni az új partnereid számát.

A THT szerint a szexuális partnereknek együttlét előtt ugyanúgy beszélniük kell a koronavírusról, mint például a szexuális úton terjedő betegségek szűréséről vagy a védekezésről. Ha pedig valaki gyengélkedik vagy tünetei vannak, semmiképpen se kerüljön másokkal intim helyzetbe, mert ezzel súlyosan kockáztathatja az egészségét.

Az útmutató kitér további biztonsági előírásokra is. Például hogy a partnerek a szex előtt és után is legalább 20 másodpercig mossanak kezet, ne csókolózzanak és viseljenek maszkot a teljes együttlét alatt. Illetve lehetőség szerint válasszanak olyan pozitúrát, amiben nincs túl közel egymáshoz az arcuk.

visuals/unsplash.com

Még valami jó is kisülhet belőle

Azt mondják, minden rosszban van valami jó, és bár egy világjárvány kapcsán ezt elég nehéz elhinni. A THT szakemberei szerint egy kis odafigyeléssel és közös felelősségvállalással akár tényleg így is lehet.

Mivel a koronavírus-járvány alatt a lakosság jelentős része tartózkodott az új szexuális partnerekkel létesített kapcsolatoktól, a HIV terjedése jelentős mértékben lelassulhatott.

Ha pedig mindenki elmenne szűrésre, mielőtt újra szexuális életet kezd, akár meg is lehetne törni a kört. A szakértők szerint ugyanis a HIV vírus a fertőzés után egy hónappal mutatható ki a teszten is. Emiatt még azoknál is, akik egyébként rendszeresen járnak kivizsgálásra, előfordulhat, hogy ugyan már megfertőződtek, de még negatív az eredményük, és továbbadják a vírust. Majd azok, akiknek továbbadták, a lappangási idő alatt szintén átadhatják másoknak. Most azonban, mivel mindenki karanténban volt, kiszűrhető lenne szinte mindenki, aki már pozitív, mielőtt még újabb partnerrel lépne kapcsolatba.

Ian Green, a THT vezérigazgatója szerint az Egyesült Királyságban jelenleg körülbelül 7500 olyan HIV fertőzött él, aki nem tudja magáról, hogy beteg. Így egyrészt nem kapnak megfelelő kezelést, másrészt akaratlanul is megfertőzhetnek másokat. Azonban, ha most mindenki elmenne tesztre, és tisztába kerülne a saját HIV-státuszával, a koronavírusnak legalább egy pozitív hozadéka lenne.

A helyzet idehaza sem sokkal jobb. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének infektológus főorvosa egy 2019-es cikkben azt mondta, becslések szerint idehaza 3000-4000 főre tehető a HIV fertőzöttek száma. Hozzátette, csak fele ennyi ember kap kezelést, a többiek valószínűleg nem is tudják magukról, hogy betegek.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!