A mák a magyar és más kelet-európai konyhának is domináns része. Rengetegen szeretjük felfújtnak, tortának vagy épp mákos gubának és még sorolhatnánk, hogy mennyi finom felhasználási lehetőséget rejt. Ráadásul nem csak finom, de nagyon egészséges is!
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
Értékes anyagok
A mák kifejezetten gazdag ásványi anyagokban, amelyeket szervezetünk könnyen felhasználhat. Megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a kálium, a kalcium és a vas is, ráadásul mindegyik aránylag magas értékkel. Emellett tartalmaz hasznos zsírsavakat és aminosavat, valamint B1, B2, B6 és E-vitamint is.
Mákolaj
A mákszemekből készített olaj alkalmazása nagyon elterjedtnek számított régen, sok helyen ma is használják. Alkalmas a fülzúgás megszüntetésére, érdemes ilyenkor mandulaolajat is adni hozzá. A mákolajat a csontritkulás megelőzésére is fogyasztják, illetve kiváló hatása van az idegek nyugodt működésére.
Csontritkulás
Schirilla György nevéhez fűződik a következő egyszerű, de csontritkulásra kifejezetten ajánlott recept: 25 dkg mákot öntsünk fel kis vízzel, édesítsük mézzel, majd az egészet forraljuk fel. A forrás elérésekor vegyük le a tűzről, és tároljuk hűtőben. Napi egy evőkanál ajánlott belőle, lehetőleg reggel.
Körmök
Ha körmeink gyengék, túl hajlékonyak, és töredezésre hajlamosak, akkor ennek megszüntetésére tegyünk egy próbát a mákkal. Az erős, egészséges körmök érdekében feltétlenül gondoskodnunk kell a megfelelő E-vitaminról a szervezetünk számára. A mák ezt kisebb, de megfelelő mennyiségben tartalmazza.