Magas vérnyomás: a csendes gyilkos

Magas vérnyomás: a csendes gyilkos

Címlap / Életmód / Egészség / Magas vérnyomás: a csendes gyilkos

Becslések szerint akár a magyar lakosság fele is küzdhet ezzel a betegséggel, ám csupán az érintettek töredéke áll orvosi kezelés alatt. A többiek talán nem is sejtik, hogy szívükre és érrendszerükre többszörös teher hárul, ezért hosszú távon súlyos következményekkel kell szembenézniük.

A magas vérnyomás tünetei

Azért nevezik csendes gyilkosnak, mert éveken át fennállhat mindenféle panasz nélkül. Egy kutatás szerint ötből csak négy betegnél kerül sor diagnózisra belátható időn belül.
A tünetek hiányának ellenére az állapot súlyosan rongálja a tüdőt, a vérereket, az agyat és a vesét. A szívrohamok és agyvérzések fő kiváltó tényezője a magas vérnyomás.

Mi okozza?

A vérnyomás normálértéke 120/80 higanymilliméter. Hazai normák szerint 140/90 fölött beszélhetünk kezelésre szoruló magas vérnyomásról. Az első (szisztolés) érték a szív összehúzódásának erejét mutatja, a második (diasztolés) pedig a szívverések közötti szünet nyomását.
A vese- vagy mellékvese-problémák is vezethetnek magas vérnyomáshoz, de kiváltója többnyire genetikai vagy életmód-eredetű.

Figyelmeztető jel

Az úgynevezett prehipertenziós, azaz „magas vérnyomás előtti” állapot 130/85 körüli értéket jelent.
Akinél tartósan ilyet mérnek, annál nagyobb kockázattal alakulhat ki a későbbiekben a betegség, de bizonyos életmód-változtatások segítségével, tehát megfelelő táplálkozással és mozgással többnyire visszafordítható a folyamat.

A hipertenziós krízis

Könnyen előfordulhat, hogy évek óta 140/90-nél magasabb vérnyomással élsz, de nem tudsz róla. A hosszú időn át kezeletlenül maradt betegség olyan súlyos állapothoz vezethet, ami 180/110-es vagy afölötti értéket jelent.
Stressz révén akár gyógyszerezés mellett is kialakulhat a hipertenziós krízis, amit tíz perccel később megismételt mérés után gyorsan ható készítménnyel kell orvosolni. Ha nincs kéznél ilyen, irány az ügyelet!

Kinél alakulhat ki?

45 éves kor fölött, illetve a férfiaknál nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának esélye, ám a 65. esztendő után már inkább a hölgyek vannak veszélyben. Manapság viszont egyre több fiatal szenved a betegségtől, tehát nem az évek száma a mérvadó.
Akinek közeli hozzátartozója ilyen problémával küzd, ugyancsak fokozott kockázattal kell szembenéznie, csakúgy, mint a cukorbetegeknek.

Stressz és magas vérnyomás

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a feszültség közvetlenül előidézné a magas vérnyomást, ám a stresszes életmód hosszú távon olyan következményekkel jár, mint a csapnivaló étrend, az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a mozgáshiány, amelyek viszont már egyértelműen összefüggésbe hozhatóak a betegséggel.
Akik valamilyen egészséges stresszkezelési módszert alkalmaznak, például rendszeresen jógáznak, meditálnak vagy relaxálnak, kisebb eséllyel szenvednek magas vérnyomástól.

Túlsúly = veszély

A plusz kilók plusz terhet rónak a szívre, ezért az orvosok elsőként mindig súlyvesztést javasolnak azoknak, akik szemmel láthatóan emiatt vannak veszélyben.
A zsírok és a hozzáadott cukrok mellőzésével zöldségekben, gyümölcsökben és fehér húsokban gazdag étrendet szoktak javasolni a betegeknek, akik már 5 kg leadása után állapotjavulásról számolhatnak be.

A kávé is okozhatja?

Kutatások bizonyítják, hogy az egészséges emberek számára napi 2 csésze kávé nem jár negatív egészségügyi következményekkel. Ám ha eleve emelkedett vérnyomással élsz, vagy egyéb kockázati tényezők állnak fenn nálad, érdemes megfontolnod az adag csökkentését, illetve a koffeinmentes változatot. A napi 5 vagy annál több kávé bizonyítottan keringési gondokhoz vezethet hosszú távon.
Amennyiben úgy gondolod, hogy veszélyben vagy, látogass el a háziorvosodhoz vagy egy közeli patikába egy vérnyomásmérésre! Mindössze két percet igényel az életedből a vizsgálat, de akár éveket is nyerhetsz vele.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!