Így érd el, hogy a gyermeked megszeresse az olvasást

Így érd el, hogy a gyermeked megszeresse az olvasást

Címlap / Életmód / Így érd el, hogy a gyermeked megszeresse az olvasást

Babakortól kezdjük a fejlesztést

Már az egészen kicsiknek is érdemes bababarát könyveket vásárolni, amiknek köszönhetően megismerkedhetnek a könyv formájával, fogalmával. Természetesen ezek a játékok még nem a klasszikus értelemben vett könyvek, hiszen műanyagból, vagy textilből készülnek, ugyanakkor a kicsiknek tökéletesek.

Minden oldalon más és más érdekes tartalom bújik, a lapok esetleg zörögnek, sípolnak, eltérő az érintésük. Kedves és különleges figurák lapulnak rajtuk, ráadásul remekül lehet gyakorolni velük a lapozást. Célszerű szülőként aktívan részt venni a gyermekek játékában. Mutasd meg neki a szereplőket, mesélj róluk, tanuljátok meg, milyen hangot adnak az állatok, mire valók az egyes tárgyak! Persze, itt még nem igazán beszélhetünk valódi olvasásról, hiszen az apróságok érdeklődése is csak néhány pillanatig, percig tart – de itt kezdődik az első lépés!

Olvass neki minél előbb

Jól emlékszem, hogy a kislányomat teljesen hidegen hagyta, amikor olvasni akartam neki. Még az alig pár mondatos mesék sem kötötték le a figyelmét. Nem adtam fel: tudtam, hogy a látszat ellenére hallja, amit mondok, és rosszat egyébként sem teszek azzal, ha mesélek neki. Amikor úgy vettem észre, hogy nem akart leülni mellém, nem szerette volna a mesét hallgatni, akkor jöttek a mondókák és a versek.

Akinek könnyebben leültethető a babája, annak érdemes ringatóra járnia, akár már néhány hónapos kortól kezdve – nálunk ez a program már csak akkor vált be, amikor maga is tudta a dalokat. Az olvasóvá nevelésnek nem csupán a tényleges olvasás a melegágya, a gyerekdalok és a mondókák is tökéletesek erre a célra. A legjobb bennük, hogy akkor is lehet mondogatni őket, amikor a kicsik egész egyszerűen nem akarnak megállni és leülni.

Annie Spratt/unsplash.com

Képeskönyvek

Amikor már néhány percre le tudod ültetni a gyermekedet, jöhetnek a nagyobbaknak szóló, kemény, képes könyvek. A legtöbb apróság szívesen elnézegeti az aranyos rajzokat és szép lassan elkezdenek érdeklődni a tartalom iránt. Felnőttként persze unalmas, de a gyermekeknek nagyon lényeges az ismétlés. A biztos közeg megnyugtatja őket és fejlesztő hatása is van, ha rendszeresen, sokszor elmondod, elolvasod a gyermekednek ugyanazt a mondókát, verset, rövidebb mesét.

Ahogy nőnek a csemeték, úgy jöhetnek az egyre hosszabb történeteket tartalmazó gyerekkönyvek. Ha folyamatosan jelen voltak a mondókák és a könyvek az életetekben, akkor ez természetes igényként, gyakorlatilag magától fog jelentkezni.

Nálunk az esti mese bevezetése okozott némi fejtörést. Nagyon szerettem volna, ha véletlenül se marad ki a napirendünkből, de gyakorlatilag a gyermekem bő kétéves koráig nem tudtam sort keríteni rá. A kislányom gyakran már akkor elaludt, amikor öltöztettem a fürdés után, így teljesen esélytelen volt, hogy mesét mondjak neki – na meg eszemben se volt felébreszteni. Ezért a mesélést inkább napközben ejtettük meg többször, egészen addig, amíg már csak egyet aludt délután, hiszen így kitolódott az este is. Végre rendszerré válhatott az esti mese. Azóta elképzelhetetlen, hogy a nap utolsó rutinja mesélés nélkül teljen el.

Mit tehetsz még?

A szakirodalomból kiderül, hogy a szülői példa itt is kulcsfontosságú sőt, azt is tudjuk, hogy az olvasást tekintve az anya magatartása lényegesebb. Nagyobb arányban váltak maguk is rendszeresen olvasóvá azok a gyermekek, akik látták, hogy a szüleik, különösen az édesanyjuk is sokszor fogott könyvet a kezében. Remek lehetőség a korábban említett ringató, kisbabás foglalkozások mellett a könyvtár látogatása is, akár már a totyogókkal.

A legtöbb könyvtárban – pontosan a korai fejlesztés fontossága miatt – nem csak egészen kicsiknek való könyvek találhatóak, hanem játszósarok is. Ez szintén arra csábítja a gyermekeket, hogy gyakran látogassák meg ezt a pozitív közeget.

A dicséret sem maradhat el. Ha kitüntetett figyelemben részesíted, amikor könyvet vesz a kezébe, megdicséred, felajánlod, hogy elolvasod a könyvet, amit választott, azzal rengeteget teszel azért, hogy a gyermeked rohamléptekben fejlődjön és ő maga is megszeresse a rendszeres olvasást

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást