Így szerettesd meg a gyerekkel az olvasást

Így szerettesd meg a gyerekkel az olvasást

Címlap / Életmód / Család / Így szerettesd meg a gyerekkel az olvasást

A könyvolvasás fontosabb, mint gondolnád! Egy nagyszerű mentális torna, amely gazdagítja az ismereteinket, bővíti a szókincsünket, javítja a memóriánkat és a koncentrációkészségünket – a számítógépek és okostelefonok világában azonban egyre kevesebb gyerek vesz a kezébe könyveket a szabadidejében. Íme néhány egyszerű módszer, amellyel szülőként megszerettetheted a kicsikkel az olvasást!

Az illusztráció hatalma

A fiatalabb gyerekek esetében érdemes illusztrációban gazdag, érdekes képekkel, színekkel és grafikákkal teli könyvekkel kezdeni az olvasást. Az illusztrációk beszélgetést generálnak, mely rendkívül fontos a gyerekek fejlődésében.

A legjobb, ha nyitott végű könyveket választasz, így ugyanis a gyerekek fantáziájára van bízva a történet befejezése és a tanulságok levonása. Ez a tanulás és a kreativitás szempontjából is sokkal eredményesebb, mint az olyan történetek, amelyek szájba rágós erkölcsi leckék tömegével próbálják „jó útra” terelni a kicsiket.

Tegyél fel kérdéseket!

Úgy segíthetsz a legegyszerűbben új szavakat tanulni csemetédnek, ha kérdéseket teszel fel neki olvasás, vagy az illusztrációk nézegetése közben.

Az illusztrációk alapján legegyszerűbben elsajátítható szavak között van például a kutya és a fa. Ha észreveszel egy ilyen képet, tegyél fel ehhez hasonló kérdéseket: „Hol van a kutya?” vagy „Milyen színű a kutya?”

Az idősebb gyerekek esetében szintén kulcsfontosságú, hogy érdeklődjünk olvasmányaik iránt, hiszen a könyvekkel kapcsolatos beszélgetés ösztönzőleg hat rájuk. Az, hogy kikérjük a véleményüket egy-egy művel kapcsolatban, további olvasásra motiválhatja őket.

Valós példák

A közös olvasás nagyszerű program az egész családnak. A csapatmunka ilyenkor sokkal hatékonyabb lehet, mintha csak egyszerűen kiadnád a gyerekeknek az utasítást. Olvasás közben próbáld meg a könyvben olvasottakat megtörtént helyzetekre vonatkoztatni – ez segít a gyerekeknek, hogy jobban emlékezzenek a könyvre, és a szókincsüket is fejleszti.

Ha a főhős a történetben ellátogat a parkba, emlékeztesd rá gyermekedet, mikor ti voltatok ott együtt, és kezdjetek beszélgetni a közösen átélt élményekről! Az a szülő, aki készségesen válaszol a kérdésekre (még akkor is, ha azok látszólag sosem érnek véget), az segíthet gyermeke kognitív és szociális képességeinek fejlesztésében.

Utánozd a hangokat

A gyerekek imádják, ha vicces hangokat adunk ki, ne félj tehát utánozni a könyvben szereplő állatok hangját, illetve a különböző zörejeket és zajokat!

Változtasd meg a hangodat, amikor egy-egy szereplő szövegét olvasod fel, így sokkal életszerűbb és színesebb lesz a mese.

Ez amellett, hogy szórakoztatóbbá teszi a kicsik számára az olvasás élményét, jó hatással van a korai olvasási készségekre is, valamint segít felismerni a különböző fonémákat, így fejleszti a beszédkészséget.

Hagyd, hogy ő válasszon

Ügyelj arra, hogy gyermeked azt olvashassa, ami valóban érdekli! Ha ez épp a sci-fi, ne erőltesd egyelőre a történelmi vagy szépirodalmi műveket, ezzel ugyanis csak azt érheted el, hogy megutálja az olvasást.

Engedd, hogy ő dönthesse el, mit szeretne olvasni, így elősegítheted, hogy pozitív élményeket szerezzen a könyvekkel kapcsolatban.

Ha kezdetben ez képregényeket jelent, az sem baj, idővel fogékonyabbá válik, és átterelheted őt a klasszikus regények felé is.

Próbáld ki az interaktív könyveket!

A 3D-s, illetve interaktív könyvek tökéletes megoldást jelenthetnek a hiperaktívkoncentrációs nehézségekkel küzdő gyerekek számára.

Az ilyen könyveknek szinte minden lapja meglepetést tartogat, így lefoglalja és bevonja a történetbe a kicsiket.

Habár az említett olvasmányok olykor hatásvadásznak tűnnek, segíthetnek, hogy a gyerekek fogékonyabbá váljanak később más komolyabb művekre is.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!