7 gyerekkönyv, amiért odavannak az ovisok és kisiskolások

7 gyerekkönyv, amiért odavannak az ovisok és kisiskolások

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 7 gyerekkönyv, amiért odavannak az ovisok és kisiskolások

Mondhatnánk, hogy most van itt az idő az olvasásra – na de mikor nincs! Olvasni mindig remek időtöltés, ezeket a könyveket pedig bátran ajánljuk, hiszen már meghódították a legkritikusabb olvasókat, a gyerekeket is.

Babaróka nagyon nem szeret aludni menni, de nagyon szeret esti mesét hallgatni. Főleg, ha Mamaróka maga találja ki fejből a meséket! Babaróka akár álmos, akár beteg, akár csak kicsit odabújna Mamarókához, mindig kér egy mesét.

Az érzékeny, mégis izgalmas, átérezhető szövegek hangulatához méltó, álomvilágot idéző illusztrációk Egri Mónika munkáját dicsérik, a mesék egyik különlegességét pedig az adja, hogy Mamaróka meséinek főszereplői a gombák, amelyek Babaróka kedvencei.

A gyerekek számára is átérezhető tulajdonságokkal felruházott csiperkék, pöfetegek és gyilkos galócák így a mesebeli mesén keresztül a természethez is közelebb viszik a kis hallgatókat.

Amikor a Szélkirálynő legénysége megpihen a Gyöngy-lagúnában, és békésen fagyizgatva napoznak és úszkálnak, egészen biztosan úgy érzik, hogy most egy ideig végre nyugalom lesz körülöttük. De persze nem is lenne ez egy igazi Rumini-könyv, ha a számításaikat nem húzná keresztbe néhány ártalmatlannak tűnő, ám annál veszélyesebb higanyhidra.

A Rumini könyvek népszerűsége az elmúlt években töretlen maradt, ami nem lehet véletlen: Berg Judit fantáziagazdag mesevilágában a kis hősök ezúttal is egymást segítve, egymásért néznek farkasszemet a veszéllyel, és fedezik fel az ismeretlent.

A Rumini kilencedik részében ezúttal Sajtos Rozi kerül veszélybe, Rumini pedig útra kel, hogy segítséget szerezzen neki. Kálmán Anna ismerős és szeretnivaló figurái még élvezetesebbé teszik a könyv lapozgatását.

Fityirc egy zebrapinty árnyékában hever, mint egy sziesztázó kavicskukac, és azon gondolkozik, vajon van-e valami, amit a kuflik sosem csináltak még az elhagyatott réten. Hiszen volt már bújócska, bolhapóló, hajócsata, jelmezbál… annyi minden! Mi újat lehetne kitalálni? Ez az! Mi lenne, ha megpróbálnának eltévedni?

Míg a legtöbben a mindennapokban a helyes utat keressük, és megpróbálunk ügyesen és a lehető leggyorsabban eljutni egyik helyről a másikra, a kuflik éppen az ellenkezőjén igyekeznek ebben a kötetben.

A szerző saját rajzaival illusztrált könyv ezúttal is bővelkedik a kufliságokban, és biztos, hogy most is éppen olyan élvezettel fedezik majd fel a rejtett poénokat az olvasásban segítő felnőttek, mint amilyen örömmel követik kalandjuk során a kuflikat a kicsik.

Ismerjétek meg a harmadik Á-t! Ide jár Nemhanemka, Pipacs Vili, Kasza Blanka, Varga Liza, Hirlemon Bonifác, Biliboc Valentin, Hardtmuth Kohinoor és Lakatos Sanyika is. Ahányan vannak, annyifélék!

Nagy Norbert a címhez méltóan vagány illusztrációnak köszönhetően nem csak hasznos és izgalmas, de gyönyörű is ez a valóban érzékenyítésre nevelő kötet, ami tele van humorral, iróniával, partnerként, értő olvasóként tekint a legkisebbekre is.

A könyv minden fejezete, minden története a címben megfogalmazott üzenetre emlékeztet: mindenki lehet más, még akkor is, ha ezt nem mindig olyan egyszerű elsőre elfogadni.

T. S. Eliot verseit évtizedek óta világszerte olvassák a macskatartók és a nonszensz kedvelői, a musicalnek köszönhetően is sokan megismerték a Macskákat. A Dib Dáb Kandúrt, Mortájgert, Praclipöszléket és a többieket most Varró Dániel és Havasi Attila sziporkázó fordításában, Axel Scheffler képeivel mutatjuk be a magyar olvasóknak. A cicák amúgy is a legnépszerűbb témák között szerepelnek, ha az ovisokat és a kisiskolásokat kérdezzük, ez a 72 oldalas, kemény kötetes gyűjtemény pedig valóban gyönyörű darabja lehet a legkisebbek könyvtárának, de ahhoz is kiváló választás, hogy a mesék és versek világán keresztül az irodalom nagyjait is elkezdjük megismertetni a jövő olvasóival.

Stephen Hawking ugyanolyan kisfiú volt, mint bárki más: iskolába járt és a barátaival játszott. De talán nem véletlenül csúfolták Einsteinnek már általános iskolában is… Ám az ifjú zseniről hamarosan kiderült, hogy egy ritka betegségben szenved. Ő ennek ellenére dolgozni és élni akart: a világegyetem titkait kutatta.

Korának egyik legnagyobb és legismertebb tudósává vált, Galileivel, Newtonnal és Einsteinnel emlegetik együtt.

Az Isteni szikrák sorozat közérthető, a kicsik nyelvezetéhez igazodva ismerteti meg a történelem meghatározó tudósainak életét a legkisebbekkel, és közben azt is elmagyarázza, mivel is foglalkoztak, és miért olyan fontos ez a számunkra. Ha a gyerkőc érdeklődik a természettudományok iránt, ez a könyv remek bevezető lehet neki!

Nyisd ki a könyvet, és kezdődhet a móka! Kopogj, lapozz, fordíts, fújj, bökj, rázz – ezt a foglalkoztatót nem lehet letenni, hiszen amikor a végére érsz, kezdődik minden elölről – a mókás rajzok és egészen képtelen figurák egy pillanatra sem engedik el a kicsik figyelmét, és mivel minden oldalon várja őket valamilyen „feladat”, így aktív résztvevői lehetnek az olvasásnak.

Az egyszerű utasításoknak köszönhetően a könyvet akár már a sokkal kisebb gyerkőcök is szeretni fogják, de még a kisiskolásokat is leköti.

Elvégre ki ne imádná, ha az olvasás része az éneklés, egy tó feltöltése, vagy egy béka királyfivá változtatása? Ebben a könyvben ez mind benne lesz!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást