Sokak kedvence a szalagos fánk. Ilyenkor, télvíz idején még azok is nekiveselkednek a fánksütésnek, akik nem mindennap „alkotnak” a konyhában.
Mire kell figyelni, ha jó fánkkal szeretnénk megörvendeztetni a családot?
Konyha hőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk, s ne szellőztessünk sütés közben, vigyázzunk, hogy „meg ne fázzon” a tészta.
Ne sajnáljuk az időt a dagasztásra, szép, fényes, hólyagos tésztát készítsünk. Sütéskor ne hevítsük túl az olajat. A kiszaggatott fánkokat is kelesszük még egy kicsit.
Hidd el, a fánkra is igaz, hogy a magunk sütötte a legjobb, még ha nem is lesz olyan szabályosan kerekded, mint a bolti társai.
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 4 dkg friss élesztő
- 4 dl langyos tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 evőkanál porcukor + a szóráshoz
- 4 tojássárgája
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kiskanál rumaroma
- olaj a sütéshez
- baracklekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
A langyos tej 1/3-ába belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk egy kis liszttel, pici porcukorral. Megolvasztjuk a vajat, s egy tálba rakjuk a maradék tejjel és cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, a tojássárgákat, a rumaromát, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. Hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt., s alaposan kidagasztjuk a tésztát. Letakarjuk nedves konyharuhával, s hagyjuk duplájára kelni.
A tésztát, ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és 2 cm vastagságúra kinyújtjuk.
5-6 cm-es kerek szaggatóval kiszúrjuk a fánkokat. A maradékokat is összedolgozzuk, azokból is hasonló módon fánkokat szúrunk ki.
A kiszúrt tésztát letakarva duplájára kelesztjük.
Forró olajban kisütjük a fánkokat. A tésztákat úgy tesszük a forró olajba, hogy a felső rész kerüljön alulra. Ezt egy kicsit nyomjuk meg az ujjunkkal. Ide tesszük majd a lekvárt.
A fánkokat fedő alatt sütjük pár percig, majd fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük.
Papírtörlővel borított tálra szedjük őket. Majd a tálaló tányérra szedjük a fánkokat, a mélyedéseket jóféle lekvárral megkenjük, és porcukorral szépen meghintjük.
Frissen tálaljuk.