Ezek a kutya fajták a legnyugodtabbak gazdáik társaságában

Ezek a kutya fajták a legnyugodtabbak gazdáik társaságában

Címlap / Életmód / Család / Ezek a kutya fajták a legnyugodtabbak gazdáik társaságában

Mi alaposan rákészültünk a kutyánk fogadására és utólag úgy látom, minden egyes perc megérte a keresgélést, a tanulást. Így valóban olyan kapcsolatunk lett, amiről azt gondolom, csak egy jut mindenkinek az életben. A mai napig sokan faggatnak a titkunkról, mikor látják köztünk az összhangot. Rendszeresen megállítanak az utcán, hogy kérdezzenek a kutyánkról, származásáról.

Azonban nagy hiba lenne, ha bárki pusztán ránézés alapján döntene arról, hogy „neki is ilyen kutya kell”, hiszen a fajtaspecifikusságok mellett a kutyák személyisége szintén mérvadó. Ugyanebből a fajtából láttam már teljesen más energiaszinttel rendelkező ebeket, amik ugyan nagyon jó kutyák voltak, de egész biztosan nem tudtak volna így beilleszkedni a mi családunkba. 

Eva Blanco/istockphoto.com

Több szempontból sem mindegy, milyen fajtát választasz

A szakértők és a kutatók is úgy vélekednek, nagyon nem mindegy, milyen fajta mellett tesszük le a voksunkat. A háziállat rengeteg örömöt adhat és feltölthet minket boldogsághormonnal, de ugyanennyi stresszt és bosszúságot is okozhat – általában önhibáján kívül.

A múlt hónapban a Scientific Reports folyóiratban közzétettek egy svéd tanulmányt, amiben azt vizsgálták, milyen összefüggés található a tulajdonosok és a kutyák stressz-szintje között. Tehát elsősorban nem azt figyelték, hogy az ebek hogyan hatnak ránk, hanem azt, mi hogyan hatunk rájuk. Ebből vontak le következtetéseket. 

A kutatók a kutyáktól és tulajdonosoktól egyaránt gyűjtöttek szőrt, majd megmérték bennük a kortizol, azaz az egyik leglényegesebb stresszhormon szintjét. Kíváncsiak voltak, hogy találnak-e majd különbséget a kutyafajták között.

A vizsgálatba 18 kutyát vontak be, beleértve a vadászkutyákat, a terelőket, a szánhúzókat, tehát olyanokat is, amelyek genetikailag közelebb állnak a farkashoz. Ezt követően megkérték a gazdákat, töltsék ki a mellékelt kérdőívet. Például, hogy milyenek az interakcióik az állattal, mennyire kötődnek egymáshoz, a kutya okoz-e bármilyen problémákat a gazda számára, stb. 

Mit mutattak az eredmények?

Bizonyítást nyert, ami egyébként várható volt. A tulajdonos személyisége egyértelműen befolyásolta a kutyák stressz-szintjét, a negatív eredmény a vadászkutyák esetében jelentős volt. Hasonlóan nagy hatást gyakorolt az állatokra az, milyen a gazdával a kapcsolatuk – értelemszerűen minél kisebb volt a harmónia, annál nagyobb volt a kutya stressz-szintje.

Ezt minden fajtánál megfigyelték, azonban az arány az ősi, régen háziasított állatok esetében kisebb volt, ellenben legjelentősebb a terelőkutyák esetében. Sőt, utóbbiak voltak azok, akik egyedülálló szinkronizációt tudtak tükrözni a gazdájuk stressz-szintjével kapcsolatosan.

Xsandra/istockphoto.com

Ennek oka a szakértők szerint a terelőkutyák tenyésztésének következménye. Ezeket a fajtákat azért tenyésztették, hogy mélyen, tökéletes összhangban működjenek együtt a gazdájukkal. Úgy tűnik, hogy ez nem csupán a közös munka során jelenti az egymásra hangolódást, hanem a hétköznapokat tekintve egyaránt. 

Ha tehát olyan kutyát keresel, aki maximálisan visszatükrözi a hangulatodat, a (remélhetőleg) kiegyensúlyozott személyiségedet, akkor a terelőkutyák között érdemes keresgélned.

Azonban jó, ha tudod, ezeknek a fajtáknak rendkívül magas a mozgásigénye, speciális foglalkozásra van szükségük. Bizony azzal is számolhatsz, hogy nem csak a jó napjaidat erősítik – a rosszabbakat is gyengítik különösen, ha a felesleges energiáikat nem tudják megfelelő módon levezetni. 

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!