A leghihetetlenebb gyógyulások története valódi orvosoktól

A leghihetetlenebb gyógyulások története valódi orvosoktól

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A leghihetetlenebb gyógyulások története valódi orvosoktól

Karrierje során egy orvos sok szokatlan és rengeteg tragikus esettel is találkozik, de legalább annyi az orvosi csodának is beillő eset, amikor megáll a tudomány, elfogy a remény, a beteg mégis felépül. A Reddit egy topikjában orvosok írták meg a leghihetetlenebb gyógyulásokat, amikkel a munkájuk során találkoztak – ezek közül gyűjtöttünk néhányat.

„A legszörnyűbb MRI kép, amit valaha láttam”

A stroke csapatban dolgoztam, amikor érkezett egy srác a helyi börtönből. Intravénás droghasználó volt, baktériumok voltak a vérében, a szívszelepein, és az agyának számos pontján is. Az ő MRI képe volt a legszörnyűbb, amit valaha láttam. Kómába tették és mesterségesen lélegeztették. Mindenki tudta, hogy nem bírhatja sokáig, és végül úgy döntöttek, hogy le fogják kapcsolni a gépekről.

Pár hónappal később egy kollégám összefutott vele és a családjával egy liftben, Tolószékben volt, de eszméleténél, és ami azt illeti, beszélgetett is a rokonokkal. A kollégám annyira megdöbbent, hogy hirtelen azt sem tudta, hogyan reagáljon, és történetesen el is sírta magát. Azóta sem értjük, hogyan úszhatta meg.”

A kisfiú, aki nem adta föl

„Egy 23. hétre született baba mellé voltam beosztva. A kissrác alig nyomott 600 grammot.

A túlélési esélyei valamivel 50% alatt voltak, a hosszú távú egészségügyi problémák pedig gyakorlatilag garantáltak voltak, ha egyáltalán megéri, hogy jelentkezzenek…

Hőterápiát meg intravénás antibiotikumokat kapott, amit csak el tudsz képzelni… Agyvérzést kapott. És nem adta fel! Három héten át úgy alakítottam a beosztásomat, hogy hozzám kerüljön. A 36. héten találkoztam vele ismét. Remekül néz ki! Valószínűleg szemüvegre lesz szüksége, de a szemészünk szerint nem lesz különösebb gond a látásával. Minden ok meglenne rá, hogy a tüdeje borzasztóan nézzen ki, de… egyszerűen nincs baja. Az MRI-je fantasztikus. Közeli megfigyelésre lesz szüksége, de még az én sokat látott, pesszimista énem is reményteli vele kapcsolatban. Minden ok megvolt rá, hogy az egész életét megkeserítő betegségekkel éljen, ha egyáltalán él, és most minden jel arra mutat, hogy egy szinte teljesen normális babaélete lehet.”

Kép: massonforstock/depositphotos.com

A kor csak egy szám

„Stroke beteg. Az egyik oldala teljesen lebénult. Erre kevesebb mint egy hónap múlva a saját lábán hagyta el a kórházat. Nem kell fizikoterápia, nincs maradandó károsodás. Mintha mi sem történt volna. És a bácsi túl van a 80-on!”

Csodababa

„Szülész-nőgyógyász vagyok, és világra segítettem egy babát, akinek újszülött kori leukémiája volt. Ránézésre is meg lehetett mondani, hogy semmi esélye a túlélésre: a hasa hatalmasra volt dagadva a testében felhalmozott folyadékok miatt, az értékei túlugrottak a táblázatok tetején. Azonnal átvitték az egyetemre, és élete legelső napját kemoterápiával kezdte. Hat hetes korában láttam ismét, tökéletesen egészséges és normális külsejű, ép kisbaba volt.”

Szívleállás – egy órára

„Volt egy betegem, akinek leállt a szíve, és refrakter stádiumban találták meg: ez az az állapot, amikor az izom hiába kap ingert, az összehúzódás mégsem következik be, a szív gyakorlatilag csak remeg, mint egy nagy tál kocsonya. Általában ilyenkor a sokkolás jelent megoldást, egy vagy két alkalom után a szív újra működni kezd – vagy az EKG teljesen kisimul.

Ezt a férfit 45 percen keresztül élesztették újra, és legalább 15 alkalommal sokkolták a kórházba vezető úton, vagyis a szíve körülbelül egy teljes órán keresztül nem működött.

A szívkatéter laborba vitték, szív-tüdő bypasst kapott, és a harmadik napon a saját lábán sétált ki a kórházból. A mai napig nem láttam senkit, aki hosszabb időt töltött refrakterben, és túlélte volna.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást