Az 5 leggyakoribb tévhit a szüzességről

Az 5 leggyakoribb tévhit a szüzességről

Címlap / Szerelem / Az 5 leggyakoribb tévhit a szüzességről

Több sebből vérzik a magyarázat, miszerint a szüzesség elvesztése nem más, mint a szűzhártya átszakadása. Íme, a legelterjedtebb mítoszok, amelyeket lépten-nyomon hallhatunk – és a cáfolatuk!

„A szüzesség fogalma objektív.”

Nem, nem az! A szüzességet csak különböző nézőpontokból megközelítve lehet behatárolni, melyek közül egy sem tekinthető egyetemes igazságnak.

Noha a klasszikus definíció szerint az számít szűznek, akinél még nem történt hüvelyi behatolással járó aktus, manapság érdemes átértékelni a dolgot.

Az említetten kívül ugyanis még számos érintkezési fajta létezik, amelyek gyakorlása éppolyan messzire visz a szüzességhez társított ártatlanságtól, mint annak az „elveszítése”.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a hetero-, a homo- és a biszexuálisok között is szép számmal akadnak olyanok, akik egyáltalán nem kívánják a behatolással járó szexet – akkor ők vajon egész életükben szüzek maradnak?

Úgyhogy amikor a szüzességről csevegsz, kénytelen vagy egyeztetni a beszélgetőpartnereddel, különben félreértés lehet a vége!

„De hát a szűzhártya vagy megvan, vagy nincs!”

A szűzhártya, azaz orvosi szakszóval a hymen nem fedi el a hüvely bejáratát, hanem odabent helyezkedik el.

Gondolj csak bele: hogyan tudna távozni a menstruációs vér, és miként tudnád feltenni a tampont, ha valóban erényövként őrködne a nyílás felett?

Szerencsére azonban vékony és rugalmas membránról beszélünk, ami jól alkalmazkodik a körülményekhez.

Átszakítani vagy kilyukasztani tulajdonképpen nem is lehet, csak tágítani az átjárást – ez az a folyamat, ami az első aktusok idején akár vérrel is járhat.

Létezik olyan eset, amikor a szűzhártya tényleg semmilyen átjárást nem hagy – itt viszont műtéti beavatkozásra van szükség, különben menzesz idején a baktérium-szaporulat miatt halálos veszélyt jelentő toxikus sokk szindróma (TSS) alakulhat ki.

„Az elvesztése megváltoztatja a nemi szervek kinézetét.”

Számos tévhit kering a köztudatban arra vonatkozóan, hogy a szex miként hat a testre és a lélekre.

A tinédzserek például szeretik magukénak tudni a gondolatot, hogy a szüzességük elvesztésével nagyobb lesz a péniszük, vagy bármilyen jelzővel ellátottabb a vaginájuk.

A fiatal nők rémálma, hogy a túl sok lepedőgyűréstől kitágul a hüvelyük, és „szinte harangozni lehet majd bennük” – ez azonban badarság, hiszen a hüvely fala rendkívül rugalmas, izmos.

Az előbbi állítás pont olyan, mintha kitalálnád, hogy a súlyzózástól egyszer csak lógni fog a karod.

Sőt, tulajdonképpen a partnered mérete is mellékes, hiszen a tested képes alkalmazkodni hozzá, csak a tudatod akadályozhat meg benne.

„Miután elvesztetted, más ember leszel.”

A szüzesség elvesztésére mindenki szeret úgy gondolni, mint valami eget rengető horderejű eseményre, ami akár be is kerülhetne az utókor történelemkönyveibe.

Oké, hogy különleges és tökéletes első alkalmat érdemelsz, ám semmiképpen sem várhatod, hogy más emberként lépsz ki utána a hálószobából.

Igaz, hogy a párkapcsolatod (remélhetőleg) új szintre lép – ugyanakkor a saját személyiségedre vonatkozóan nem érdemes hatalmas jelentőséget tulajdonítani neki.

Napjaink kultúrájában egyébként olyan, mintha a szüzesség elvesztése feljebb pozícionálná, tehát különbnek tartaná a tűzkeresztségen átesett lányokat azoknál, akik még tartogatják az „erényüket” – pedig nem is annyira régen még fordítva működött, ugye.

„Az első alkalommal nem kell védekezni.”

Az elején már tisztáztuk, hogy többféle szüzességről beszélhetünk – a vaginális mellett orális és anális értelmezésről is. A kockázatok ennek függvényében változnak, ám mindnél közös, hogy muszáj védekezni.

Noha nem kívánt terhesség csak hüvelyi úton következhet be, a petting is veszélyt jelent, amennyiben ondó jut a hüvelynyílás közelébe.

Már az előváladék is tartalmazhat megtermékenyítésre alkalmas ivarsejteket, tehát az óvszer felhúzásának az események legelején jön el az ideje.

Anális szexnél a fokozott fertőzésveszély és a higiéniai okok miatt ajánlott az óvszerhasználat. S bár kevesen tudják, de az „orálozástól” HPV-vírus juthat a szádba, amitől jelentősen megnőhet a száj- és torokrák kockázata. Az ízesített kondom kellemes megoldást nyújthat a megelőzés dilemmájára.

Te bedőltél valamelyik tévhitnek a szüzességgel kapcsolatban? Ez egyáltalán nem ciki – a lényeg, hogy most már tisztán látod a dolgokat!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!