Íme a 3 legfontosabb immunvédő vitamin – Naponta lehet pótolni!

Íme a 3 legfontosabb immunvédő vitamin – Naponta lehet pótolni!

Címlap / Életmód / Egészség / Íme a 3 legfontosabb immunvédő vitamin – Naponta lehet pótolni!

Beköszöntött az ősz! Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak ruhatárunkat készítjük fel a hidegebb hónapokra, hanem az immunrendszerünket is. Sokkal kevesebb eséllyel betegszel meg télen, ha már ősszel megkezded az alapozást. Szerencsére ekkor még táplálék formájában is bőven biztosíthatod szervezeted számára a megfelelő mennyiségű vitaminokat, mondjuk is, hogyan!

Éljen a természetesség!

Ez a vitaminpótlásra is igaz. Bevallom, ameddig csak lehet, én mindig természetes úton látom el testemet a megfelelő vitaminokkal. Persze egy idő után már én is hozzányúlok a kis bogyókhoz, de ez általában akkor történik meg, mikor az utolsó alma is leesik a fáról. Tavasztól nyárig az emberek többsége jól feltölti a vitaminraktárakat és ez ősszel még bőven ad egy löketet a testünk számára. Aztán télen sokként érheti a raktárak kiürülése, ezért az ősz az utolsó lehetőséged, hogy felturbózd immunrendszeredet.

C-vitamin

Kezdjük a C-vitaminnal, ami nélkül az emberi testben számos hiánytünet keletkezhet, mint például izombántalmak, fertőzésekkel szembeni fogékonyság, gyulladások kialakulása. A természetes C-vitamin megtalálható citrusfélékben, mint például a citrom, narancs, grapefruit, valamint bogyós növényekben, zöldségfélékben. Ilyen a paradicsom, paprika, burgonya és még sok egyéb növény termése.

Magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó piros termése, ezért hasznos, ha megfázás esetén csipkebogyó teát iszol. Bár az almának jóval csekélyebb a C-vitamin tartalma, mint a citrusféléknek, ősszel érdemes jó sokat fogyasztanod belőle, ugyanis nem csak rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, de még az emésztésre is jó hatással van.

Az alma mellett van egy másik őszi csodagyümölcs, ez pedig a körte. Egy közepes méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát, káliumszükségletünk 6 százalékát, valamint kisebb mennyiségeket juttatunk szervezetünkbe kalciumból, vasból, magnéziumból, folsavból és B6-vitaminból.

Ann_Zhuravleva/istockphoto.com

Engedd szabadjára a fantáziádat és csempéssz  bele minden étkezésedbe egy kis vitaminbombát.

A gyümölcs nem csak a reggeli zabkása díszítőeleme lehet, de szuper könnyed köret húsok mellé. Locsold meg egy kis mézzel, fahéjjal és már mehet is a sütőbe.

Most pedig jöhet az ősz nagy slágere, a sütőtök. Nincs párja a finom, édes sütőtöknek, ami nem csak alacsony kalóriatartalma miatt lehet nagy kedvenced, hanem vitamintartalma miatt is. Szintén gazdag C-vitaminban, általa könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket.

Rengeteg béta-karotint tartalmaz (ez az anyag adja narancssárga színét), ami az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak. A kikanalazatt tökmagot pedig süsd meg sütőpapíron, ugyanis a tökmag nem csak az anyagcsere-folyamatokat normalizálja, de jó hatással van a prosztatára is, mindezek mellett pedig erősíti a kötőszöveteket és izmokat is.

D-vitamin

Nos, a D-vitamin az a fontos vitaminunk, amit szervezetünk saját maga állít elő napfény hatására. Emiatt hazánkban a lakosság D-vitamin-szintje rendszerint tél végére már nagyon alacsony, hiszen a zsírraktárak 2-3 hónap alatt teljesen kiürülhetnek pótlás nélkül.

A táplálkozással felvett mennyiség minimális, ezért az orvosok is ennek pótlását javasolják első körben egy vitaminhiányos állapotban. Azért persze nem árt, ha táplálék formájában is juttatsz szervezetedbe. Megtalálható a zsíros halakban, halak májában, a tojássárgájában, tejtermékekben, gombákban.

FreshSplash/istockphoto.com

Magnézium

Ami pedig nélkülözhetetlen a vitaminok felszívódásához, az a magnézium. Hiányában nem csak stresszesebbnek, gyengébbnek érezheted magad, de okozhat még izomrángást, továbbá felerősödhetnek a premenstruációs tünetek is. Megfelelő pótlásáról elsősorban a táplálkozás során kell gondoskodnunk, de megnövekedett igény esetén magnéziumkészítmények szedését is érdemes fontolóra venni.

Azonban érdemes a természetes pótlásra törekedni, ezért ajánlott minél több zöldséget fogyasztani, azon belül is leginkább a klorofilban gazdag levélzöldségeket, mint a spenót, a sóska, a kelkáposzta. Megtalálható még olajos magvakban, gabonafélékben, hüvelyesekben, a banánban, avokádóban, a halak közül a makrélában, de még a jó minőségű étcsokoládé is magnéziumban gazdag finomság. 

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!