A legérdekesebb itthon telelő madaraink

A legérdekesebb itthon telelő madaraink

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A legérdekesebb itthon telelő madaraink

Ismerj meg néhány különlegesen szép, állandó hazánkban élő madárfajt. A lista a teljesség igénye nélkül készült, számos telelő madárfaj nem tudott említésre kerülni.

Cinegefélék

Magyarországon főként a barátcinege, búbos cinege, fenyves cinege, széncinege van elterjedve. Verébszerű madarak, ámde tollaik változó színűek, fajtától függően. Hasznos rovarpusztító állatok, telente leginkább magvakat fogyasztanak. Légy, pergő trillájukkal kevésbé unalmasak a telek.

Búbos pacsirta

Állandó madaraink közé tartozik. Fészkét általában talajmélyedésbe rakja. Télen magvakon, melegben leginkább rovarokkal táplálkozik. Az utóbbi időben egyre gyakrabb a búbos pacsirták városra való behúzódása, főként a téli időszakban.
Ligetekben, füves ugaron, akár szemétdomb környékén is előfordul. Magyarországon hozzávetőleg 50-60 ezer búbos pacsirta pár él.

Tengelic

Szépséges pintyféle madár, amelynek tápláléka magvakból és bogyókból áll. Szerencsére nem veszélyeztetett a tengelicek faja. Fás vidékeken, parkokban, gyümölcsösökben fordul elő.

Héja

Ritka madárfaj, ritkán láthatunk héját az égen. Az 50-60 cm magasságot is elérhetik a héják. Elsősorban rágcsálókkal és kisebb madarakkal táplálkoznak.
A 2012-ben végzett madárszámlálás eredménye képen Magyarországon csak 17 héja telelt. Természetesen védett faj, eszmei értéke 50 000 Ft.

Citromsármány

Ez az érdekes kinézetű és színű madár főként réteken, parlagokon, erdők szélén él. Kedveli a vízközeli vidékeket, erdei tisztásokat.
Télen általában lakott településekre húzódik be, ahol magokat, zöld növényi részeket és téli bogyókat fogyaszt. Nyáron inkább rovarokkal táplálkozik. Akár 12 évig is elélhet!

Egerészölyv

Az erdős, mezős, szántóföldes vidékeket kedvelő ragadozó madár. Főként gyíkokat, pockokat, madárfiókákat és rovarokat eszik. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2012-ben az év madarának választotta [Wikipedia]. Magyarországon védett madár, a januári madárszámlálás eredménye alapján 5183 egerészölyv telelt Magyarországon.

Vörös vércse

Belgium nemzeti szimbóluma a vörös vércse.

Mezőkön, erdőkben, fás ligetekben, mezőgazdasági területek közelében szeret élni. Gyakran megjelenik a városokban, de az út széli fákon is megfigyelhetjük, az ember közelsége és a zaj ugyanis nem zavarja. Előszeretettel fészkel más madárfajok fészkében. A 2012 januári madárszámlálás szerint 679 vörös vércse telelt Magyarországon.

Sólyomfélék

Jellegzetességük legörbülő, hegyes csőrük és kegyes karmaik. Ragadozó madarak, kisebb madarakat, pockokat, rovarokat, hüllőket fogyasztanak. Rendkívül gyorsan repülnek. Kép forrása: Peregrine sólyom

Fácán

A Kaukázus környékéről származó madár, Európába a középkorban telepítették be, és lassan a legkedveltebb vadászható madárfajjá vált. Erdős-mezős vidékeket kedveli, a cserjés ligeteket ahol a közelben ivóvíz található.
Ma már fácán-tenyésztelepek is léteznek, ahol a nagy keresletre való tekintettel a fácánokat szaporítják és nevelik. Talajra készíti fészkét.

Karvaly

Kedveli a ligetekkel tarkított erdős területeket, parkokat és tisztásokat. Nagy magasságból csap le áldozataira, főként kisebb madarakra vadászik. Érdekes, hogy a zsákmányt megkopasztva hordja utódainak.
Magyarországon védett madárfaj, a madárszámlálás szerint idén januárban 121 karvaly telelt hazánkban.

Szárcsa

Kedveli a sík vidékeket, ezért is tudott elterjedni hazánkban. Különleges fekete tollazatát fehér homloklemez tarkítja.
Bukómadár, így táplálékát vízből szerzi. Akár több métert is leúszik a táplálékért. Nem védett, vadászható madárfaj.

Jégmadár

Gyönyörűséges madár, különleges kékes-barnás tollazata van és hosszú hegyes csőre. A levegőből lesi a kis halakat majd hirtelen megragadja a prédát. Hasa elsárgult levél színű, ezért nem feltűnő a halak számára.
Gyorsan emészt, a szálkákat és pikkelyeket kiöklendezi.

Hamvas küllő

Erdős területeken élnek, kerülik az embereket és a települések zaját. A fáról és talajról szerzi táplálékát, amelyek leginkább rovarok és magvak.
Magányos fészkelő, saját territóriumot tart fenn. Magyarországon védett.

Erdei fülesbagoly

Európa leggyakoribb bagolyfajtája. Kedveli az erdős, fás területeket, parkokat, de temetőkben is előfordul. Ragadozó madár, leginkább mezei pockokkal táplálkozik, de télen verebeket és egyéb kisebb madarakat is eszik.
Egyéb állandó madárfajok: fakopáncs, veréb és galambfélék, bagolyfélék, sirályfélék, zöld küllő, stb.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást