Hihetetlen: ez az érzékszervünk a legaktívabb halálunk utolsó óráiban

Hihetetlen: ez az érzékszervünk a legaktívabb halálunk utolsó óráiban

Címlap / Életmód / Egészség / Hihetetlen: ez az érzékszervünk a legaktívabb halálunk utolsó óráiban / 2. oldal

Maradjunk velük és beszéljünk nekik, amíg csak lehet

A tanulmány összegzéseként a kutatók megjegyezték, hogy a haldokló emberek agya ugyan képes volt felismerni bizonyos hangokat a halál előtti pillanatokban is, az egyelőre nem világos, hogy a válaszreakciók mennyire voltak tudatosak, tisztában voltak-e azzal, mit jelentenek a szavak, a hangok. A tanulmány szerzője szerint a résztvevők agya egyértelműen reagált a hallott ingerekre. Azt viszont nem tudhatjuk, hogy emlékeznek-e azokra, illetve az sem egyértelmű, hogy azonosítják-e a szavakat, vagy megértik-e még a nyelvet.

A kutatók úgy vélik, ez a különleges felmérés alátámasztotta, amit az ápolók és orvosok eddig is állítottak: szeretteik hangjai segítenek a haldoklóknak megnyugodni, vigasztalást és támaszt jelentenek az utolsó órákban akkor is, ha ők látszólag nem reagálnak rájuk.

A várható, természetes halál előtti utolsó órákban sok ember lép a reagálatlanság időszakába, ami során láthatóan nem válaszolnak a környezetükből érkező ingerekre. Ebből úgy tűnhet a családtagoknak, hogy érdemtelen időt szánni a kapcsolattartásra. Pedig egyre bizonyosabb, hogy sok haldokló a tapintást és a hangokat is érzékeli annak ellenére, hogy nem tudnak megbízhatóan jelezni.

A biztos eredmények értékelését tovább nehezíti, hogy akiknek fájdalmát opioid gyógyszerekkel csillapítják, kevésbé reagálnak külső környezetükre, amikor a haldoklás végső szakaszába lépnek. A kutatók viszont úgy vélik, még ők is megőrizhetnek bizonyos rejtett tudatosságot.

Oldalak: 1 2

8 hozzászólás

 • Ábrahám István
  2020.10.25., 20:36

  Személyesen tapasztaltam… 🙁

  Válasz
  • john kucsera
   2020.10.25., 20:58

   máskor ne drogozz be, meg ne zabáld tele magad 90%-os alkohollal, mert ha ezt teszed, akkor továbbra is fent áll annak veszélye, hogy ilyen vízióid lexnek!

   Válasz
   • MSR
    2020.10.25., 22:16

    “lexnek”,mi? idióta barom.

    Válasz
 • SMB
  2020.10.25., 22:51

  Kedves Cikkiró!
  Mennyi ideig tart a halál, amelynek utolsó óráiban élénkül majd meg az agytevékenységem?
  Üdvözlettel
  SMB

  Válasz
 • Bori
  2020.10.25., 23:19

  Nyugodtan haldokolj egyedül! Neked az való. Én a férjemet szeretettel és biztatással engedtem át, és hiszem, hogy TUDTA. Hiszem, hogy képes várni ott is rám.

  Válasz
 • K. Ottília
  2020.10.26., 16:59

  Ez a cikk igen népszerű – már harmadszorra látom az oldalon, mindig az épp aktuális dátummal… 🙄

  Válasz
 • K. Ottília
  2020.11.10., 17:15

  Negyedik alkalommal… 🙄

  Válasz
 • Kéky Magnólia
  2021.06.06., 11:19

  Mennyi ideig tart? AMEDDIG ÉLSZ, SZÜLETÉSED ÓTA!!!

  Válasz

Írj egy hozzászólást