6 látásjavító trükk, amit mindenkinek ki kellene próbálnia

6 látásjavító trükk, amit mindenkinek ki kellene próbálnia

Címlap / Életmód / Egészség / 6 látásjavító trükk, amit mindenkinek ki kellene próbálnia

Bár rengetegen küzdenek különböző szem- és látásproblémákkal, mégis keveset hallunk arról, milyen módszerekkel lehet megelőzni a bajt vagy éppen javítani a már meglévő szemromláson. Ebben a cikkben kicsit körüljárjuk a témát és adunk pár tippet, amivel te is úgy vigyázhatsz a látásodra, mint a szemed fényére!

Védd ki a monitor hatását!

A rosszul megválasztott szemüveg, az erős fény, a gyógyszerek és a stressz is mind-­mind rontják a látást, amihez a kijelzők/képernyők előtt töltött órák csak hozzáadnak.

Ez utóbbi egyébként nem csak azért nagyon káros, mert arányaiban sok időt töltünk vele, hanem azért is, mert böngészés közben sokkal kevesebbet pislogunk. Ilyenkor csökken a könnytermelődés természetes folyamata, sőt bizonyos látással kapcsolatos problémák is előjöhetnek a hatására.!

Ezért ha homályos, kontúr vesztett látást, elmosódott színeket, torz térérzékelést észlelsz mobilozás vagy gépezés közben, azonnal tarts szünetet és kövesd a többi tanácsunkat is, hogy megelőzd a bajt!

Tarts pihenőt!

Ha a munka a számítógép elé szólít, ügyelj rá, hogy óránként legyen egy tízperces pihenőd, amikor nemcsak szemed kap kimenőt, hanem a testedet is át tudod mozgatni a folyamatos ülés után.

Emellett érdemes emlékeztetned magadat a régi tanácsra is: ne nézd olyan közelről!

Egy számítógép monitorától minimum 70 centi távolságot érdemes tartanod a látásod egészségének megőrzése érdekében.

Szemtornára fel!

A látás javításának alternatív módszere az amerikai orvos, Bates nevéhez kötődik. Elmélete szerint a szemproblémák fő okozója a helytelen nézési technika, a következményként viselt szemüveg pedig csak determinálja ezt az állapotot. Módszeres szemjógával azonban a látást vissza lehet vezetni természetes állapotához! Ha nincs 10 perced óránként, próbáld ki például ezt a két pofonegyszerű, megkönnyebbülést hozó apróságot!

  1. Mikor tartósan koncentrálsz egy pontra, vagyis hosszasan nézed a monitort, időnként pillants a távolba – ilyenkor engedd ellazulni a szem izmait, a tekinteted, sőt az egész arcod.
  2. Próbáld ki a tudatos pislogást – szándékosan pislogj néhányat, majd gyengéden masszírozd át a szemek környékét. Ezzel a technikával nemcsak ellazítod a szemizmokat, hanem fokozd a látószerv vérellátását és a könnyfilm is jótékonyan cserélődik.

Úgy látsz, ahogy eszel

Mint bármely testrészünk egészségének fenntartásáért, úgy a látás javításáért is tehetsz, ha odafigyelsz a megfelelő tápanyagok bevitelére.

A könnyed barnulásért is felelős béta­-karotinnal segíted a szem és a látóidegek helyes működését: ezt bőséggel megtalálod a sárgarépában vagy a sütőtökben.

Fogyassz B­-, C­- és E­-vitaminban dús ételeket is, például élesztőt, teljes kiőrlésű gabonaféléket, citrusféléket, húst, májat, tojást, különböző gabonacsírákat és növényi olajokat.

Borogatás komoly igénybevétel után

Az egész napos koncentráció után jól esik a szemeket megnyugtatni, felfrissíteni egy hideg vizes borogatással.

Kényelmesen dőlj hanyatt a kanapén, és a szemek tudatos ellazításáért 5 percre hagyj magadon egy nedves, hűvös párnácskát!

Meglátod, a látásod gyönyörűen kitisztul, és érezni fogod, ahogy regenerálódik a szemed!

Állítsd fejtetőre a világot!

Sportosabbak iktassák be napi szinten egy­-két percre a fordított testhelyzeteket is.

Legjobb a gyertyaállás, kézenállás és fejenállás, hiszen ilyenkor a test minden szervi működése visszájára fordul, fiatalodik, frissül, ez alól az áldásos hatás alól pedig a szem sem kivétel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást