„Hiszek benne, hogy a táplálékunk az orvosságunk” – a la Blankánál nem mindennapi lisztkeverékek készülnek

„Hiszek benne, hogy a táplálékunk az orvosságunk” – a la Blankánál nem mindennapi lisztkeverékek készülnek

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / „Hiszek benne, hogy a táplálékunk az orvosságunk” – a la Blankánál nem mindennapi lisztkeverékek készülnek

Gyarmati Blanka egykoron azon gluténérzékenyeknek a népes táborát erősítette, akik ha gyorsan szerettek volna valamilyen finom péksüteményt vagy egyéb harapnivalót enni, csupa keményítővel teli, cukros, az egészségünk számára alapvetően nem túl kedvező opcióval találta szemben magát. 

Mára viszont nagyot fordult vele a világ: férjével, Danival ma már a saját gluténmentes üzemükben gyártanak olyan lisztkeverékeket, amelyekből glutén- tej- és tojásmentesen is isteni ételek készíthetőek, a la Blanka híre pedig méltán egyre többekhez ér el.

Igazi értéket teremtettek

Gluténérzékenyként én is jól tudom, mennyire nehéz valóban minőségi és finom termékeket találni, pláne gyorsan, vagy ha az ember többféle ételintoleranciával kénytelen együtt élni. Amikor viszont először haraptam bele egy szelet la Blanka kenyérbe, azt éreztem, hogy az élet egy darabot visszaadott abból, amit elvett.

Ez az érzés csak tovább erősödött bennem, amikor sütöttünk anyukámmal palacsintát, pisztáciás csigát és még megannyi finomságot a lisztkeverékeikből. Közben pedig abban is biztos lettem, hogy alaposabban meg szeretném ismerni Blankáék történetét, mert ők tényleg értéket képviselnek.

Fotó: la Blanka

Pék gluténérzékenyként?

Blanka jól ismeri a pék szakmát, ugyanis ő maga is kitanulta, méghozzá gluténérzékenyként. Tekintve, hogy aki ezzel a betegséggel él együtt, semmilyen hagyományos (búzalisztes, rozslisztes…) pékárut nem fogyaszthat, ez már eleve nem kis dolog volt, Blanka számára mégsem ez volt a legnehezebb. 

„A legnagyobb kihívás az volt, hogy úgy kellett levizsgáznom, hogy tudtam, az itt tanultakat nem tudom alkalmazni. Szeretem a technológiai oldalát is nézni az ételeknek, de a gluténmentes tészta készítés teljesen más, mint a hagyományos” – mondja Blanka.

Fotó: la Blanka

Hiánypótló pékséget nyitottak

Blanka korábban rendszeresen szembesült azzal a problémával, hogy gluténmentes termékekből egyáltalán nem olyan könnyű gyorsan valamilyen finom harapnivalót találni, pláne nem úgy, hogy az még az egészségünknek is kedvezzen. „Ha nem volt időm előkészülni arra, hogy mit fogok aznap enni, akkor olyan termékek közül volt lehetőségem választani, amik keményítő alapúak és cukrosak. Hiszek benne, hogy a táplálékunk az orvosságunk.

Szerettük volna megmutatni, hogy gluténmentesen is lehet egészséges összetevőkből nagyon finomat alkotni.” Így aztán a kitartó munkájuk gyümölcseként saját pékséget nyitottak Biatorbágy főterén, ahol nem akármilyen összetevőkből megálmodott lisztkeverékekkel kezdtek el sütni.

A célunk olyan friss őrlésű, minőségi, lassú felszívódású szénhidrátokból álló lisztkeverékek megalkotása volt, amikben semmilyen adalékanyag nincs, helyettük sok ásványi anyagot, rostot és vitamint tartalmaznak. Fontos szempont, hogy könnyen kezelhetőek, gyúrhatóak a tésztáink és sokoldalúan felhasználhatóak. Minden beruházás nélkül, egy egyszerű gázsütőben kézzel dagasztva is szupereket lehet belőlük alkotni.”

Fotó: la Blanka

Pékekből termékgyártók lettek

Aztán az élet úgy hozta, hogy bár nem tudatosan, de Blanka és Dani pékekből egyszer csak termékgyártók lettek. „Annyi megrendelésünk volt a pékségben, hogy hajnalokat átsütve sem tudtuk teljesíteni. Így a pékség mellett megalkottuk a gyártóüzemünket, ahol megszülettek a lisztkeverékeink, vásárlóink kedvenc termékeiből.  Korábban az ország több pontjáról utaztak el hozzánk pékárukért, így viszont időt és távolságot áthidalva a lisztkeverékeinkből bárki egyszerűen elkészítheti otthon a La Blanka finomságokat.

Közben a pékségünk bérleti szerződése nem lett meghosszabbítva, és akkora érdeklődést kaptak a lisztkeverékeink, hogy nem volt kapacitásunk a pékségünk újranyitására.” Aki pedig kipróbált már egyetlen la Blanka lisztkeveréket is, az jól tudja, hogy könnyen lehet vele olyan sikerélményeket szerezni, amelyek mellett az ember már maximum csak ritkán gondol arra, miért nem válogathat egy hagyományos pékség kínálatából.

Fotó: la Blanka

Felelősségteljes vezetők

Sokan ma sem tudják, hogy gluténmentes üzemet nyitni nagy felelősség, hiszen egy ilyen helyen a keresztszennyeződés fel sem merülhet, vagy úgy is mondhatnánk, hogy nem fordulhat elő egyetlen hagyományos morzsa sem. „Valóban nagy kihívás egy 100% gluténmentes üzem kialakítása. A kezdetektől folyamatos laborvizsgálatokkal ellenőrizzük saját üzemünkben a gluténmentességet. Bár nagyobb odafigyelést igényel, tudtuk, hogy sok embernek szeretnénk segíteni termékeinkkel, így ez az erő vitt minket mindig előre.” Blanka és Dani tehát ma már felelősségteljes vezetőként tevékenykednek a mindennapokban.

Fotó: la Blanka

Mindig akad valamilyen újdonság

Aki követi a la Blanka felületeit a közösségi médiában, egy laza szombat délutánon vagy egy átlagos hétköznapon is belefuthat újabbnál újabb ínycsiklandó finomságokba, amelyekhez általában könnyen elkészíthető receptek társulnak. „A mindennapok adják az ihletet. Szeretem az egyszerű és gyorsan elkészíthető recepteket, amik könnyen beilleszthetőek a hétköznapokba. A jelenlegi öt lisztkeverékünk nálam mindent lefed a konyhában. Kenyerek, zsömlék, wrapek, nokedlik, piték és palacsinták mindig készülnek, és az üzembe is ők jönnek velünk egy ebédre.”

Fotó: la Blanka

Mentesen is egészségesen

Blankának tehát nemcsak az a fontos, hogy 100% gluténmentes termékeket kínáljanak, hanem az is, hogy azok valóban egészségesek és táplálóak legyenek. „Jó szénhidrátokra, rostokra, fehérjére, zsírokra és tápanyagdús ételekre minden szervezetnek szüksége van. Együnk minél változatosabban, és ne arra az egy dologra fókuszáljunk, hogy mit nem fogyaszthatunk, hanem lássuk meg a lehetőséget, hogy mennyi mindent ehetünk. Gluténérzékenyként szerintem fontos, hogy megtervezzük a napi étkezésünket. Az összetevőket feltétlen érdemes figyelni, mert attól, hogy valami „mentes”, nem biztos, hogy egészséges.”

Fotó: la Blanka

Az a bizonyos kis szelet kenyér

Blanka és Dani tehát tényleg egy olyan márkát álmodtak meg, ami sok ember életét egyszerűbbé és egészségesebbé teheti. Sőt, merem állítani, hogy azok számára is csodás választás lehet, akiknek semmilyen egészségügyi problémájuk nincs. Az évek során kapott sok kedves szó pedig mindig segít számukra, hogy tovább folytassák ezt a nagyszerű utat.

Fotó: la Blanka

„Minden visszajelzésnek nagyon örülünk, hiszen tudom mit jelent gluténérzékenyként egy finom puha kenyér vagy kakaós csiga. Amikor egészségügyi javulásokról számolnak be, és ennek egy ‘kis szelet kenyere’ mi lehetünk, az mindig hatalmas boldogság. A háttérben pedig folyamatosan termékfejlesztések is zajlanak, így jövőbeli terveink között több újdonság is van.

Nyitófotó: la Blanka

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!