Kutyával nyaralnál? Ezek a külföldre utazás feltételei

Kutyával nyaralnál? Ezek a külföldre utazás feltételei

Címlap / Életmód / Család / Kutyával nyaralnál? Ezek a külföldre utazás feltételei

Sokan családtagként tekintenek a kutyájukra, így aztán nem kérdés, hogy a négylábú kedvenc az utazásból is kiveszi a részét. Itthon aránylag könnyű a dolgunk – bár nem tobzódunk kutyabarát szálláshelyekben. De mi a helyzet a külföldi utakkal?

Szabályozás az unión belül

Az unión belül szerencsére azonos szabályok vonatkoznak az ebekre, és azok ellenőrzésére is csak akkor kerül sor, ha valahol megállítanak, hiszen nincsen határ. Ennek ellenére kérned kell az állatorvostól egy útlevelet a kutyádnak (kb. 4000 forint és élete végéig érvényes), amibe fel tudja jegyezni a kötelező oltásokat, illetve néhány fontos adatot az állatról.

Unión belül és hazánkban is kötelező oltás a veszettség elleni, e nélkül egyáltalán nem szabad elhagynotok az országot. Fontos tudni, hogy a legelső veszettség elleni oltást az állatnak néhány héttel az utazás előtt meg kell kapnia, hogy kifejthesse hatását. Málta, Ír- és Svédország, valamint Nagy-Britannia parazitaellenes kezelést is követel.

Unión kívüli országok

Mindig érdemes jó pár hónappal a konkrét utazás előtt utánajárnod, milyen feltételekkel viheted az adott országba a kutyádat. Ugyanúgy, ahogy az emberekre, rájuk is másféle szabályok vonatkoznak. Talán Ausztrália a legszigorúbb, ők ugyanis 10 db A/4-es oldalon részletezik a feltételeket, amik többek között vérvételt, kiutazási engedélyt és karanténes ellenőrzést is takarnak. Egyszóval ide csak akkor érdemes vinned a kutyádat, ha éveket tervezel kinn tölteni.

A legtöbb ország (az unió is) csak chippel engedélyezi az utazást, de ez már hazánkban is kötelező és minden egyedre vonatkozik. Útlevelet szintén csak olyan kutyák kaphatnak, akik chippel is rendelkeznek. A részletes szállítási információkat – az összes országra vonatkozóan – egy oldalon, a Pet Travel- en te is könnyen leellenőrizheted.

Szállítás

Azok, akik kutyával indulnak nyaralni, általában autóval vágnak neki a nagy kalandnak. A legtöbb kutya szeret autóban ülni, megszokta a környezetet és tudja, hogy az utazás végén nagy kaland várja, így talán ez a legkézenfekvőbb megoldás is egyben. Azonban nem csupán biztonsági kérdés, hogy megfelelően szállítsd a kedvencedet, hanem előírás is.

Szintén nem egységes a szabályozás, országonként eltérő feltételek lehetnek, így ezeknek ugyancsak érdemes utánajárni indulás előtt. Ami biztos, hogy a legtöbb országban megfelelő szállítási körülménynek számít a rögzített box, vagy a ketrec – van, ahol a hátsó ülésre is teheted, máshol csak a csomagtartóban szállíthatod így a kutyádat. Utóbbi garantáltan nem ütközik előírásba.

Utazás repülővel

Amikor megveszed a saját jegyedet, megnézheted, hogy az adott légitársaság vállalja-e állatok szállítását, és ha igen, milyen körülmények között. Általában az öt kiló alatti kutyákat szállíthatod kézipoggyászként, így nem kell búcsút venned kedvencedtől a repülőút alatt sem, de lehet kivétel és előfordulhat, hogy az aprócska kutyád is a rakodótérben fog utazni.

Szigorú szabályok vonatkoznak a szállító ketrec milyenségére és méretére egyaránt, továbbá természetesen az állatra, szintén országonként. Előfordulhat, hogy nem találsz olyan lehetőséget, ami megfelelne számotokra. Ebben az esetben fordulhatsz segítségért azokhoz a légitársaságokhoz, akik kifejezetten állatok szállítására specializálódtak (ebből adódik, hogy az állatok teljesen külön utaznak). Ez a megoldás meglehetősen drága, tehát akkor érdemes választanod, ha hosszabb időt fogsz külföldön tölteni.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!