4 dolog, amit sose mondj a kutyádnak – A trénerek tanácsai

4 dolog, amit sose mondj a kutyádnak – A trénerek tanácsai

Címlap / Életmód / Család / 4 dolog, amit sose mondj a kutyádnak – A trénerek tanácsai

„Nem!!”

Amikor a kutyádnak azt próbálod a tudtára adni, hogy valamit rosszul csinál, és nem lenne szabad, a “nem” szócskát kiabálva nem fogsz túl sok fejlődést elérni. Számára ez a szó túl sok dologra vonatkozhat egyszerre, így nem tudja kikövetkeztetni, hogy te mire gondoltál! Például tegyük fel, hogy a kutyád megrágta a cipődet, amíg kint voltál a konyhában.

Ha rákiáltassz, hogy „nem, rossz kutya!”, akkor ő nem tudja, hogy mi a baj: a rágás, az, hogy melyik szobában volt, vagy az, hogy épp nem őrizte a házat?

Azt javasolják, hogy ha fegyelmezni akarod, inkább azt mondd, hogy „dobd el azonnal” vagy „menj a helyedre”. A másik, hogy ha gyakran mondod neki, hogy „nem”, előbb-utóbb összeköti azzal, hogy oké, épp kiabálsz vele, de legalább kizárólag rá figyelsz.

Ez arra motiválhatja, hogy rosszalkodjon, mert akkor figyelem lesz a jutalma.

Kutya nevelés szabályok
zoranm/istockphoto.com

Kiabálás, úgy általában

A kutyák nem teljesen olyan logikával rendelkeznek, mint az emberek. Amikor kiabálsz vele, azonnal félelmet váltassz ki belőle. Azt éred el, hogy elsősorban tőled ijed meg, távolságtartóbbá válik, vagy épp a környezettel köti össze ezt a rossz érzést.

Ezzel hosszú távon nem érsz el semmit, mert még ha meg is szidod kiabálva azért, hogy ellopta a cipődet, legközelebb ugyanígy megteszi, csak épp akkor, amikor nem látod

Arról nem is beszélve, hogy kutatások szerint a kutyák depresszióssá válhatnak, ha a gazdájuk gyakran kiabál velük.

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Geréné
    2021.04.27., 16:54

    Csak egyn kérdés: ennyi hülyeséget hogy sikerült egyszerre összeírni? Baromságok helyett jó lenne megkérdezni hozzá értő trénereket!

    Válasz

Írj egy hozzászólást