Egy új kutatás szerint a rendszeres forró fürdő életet is menthet

Egy új kutatás szerint a rendszeres forró fürdő életet is menthet

Címlap / Stílus / Test / Egy új kutatás szerint a rendszeres forró fürdő életet is menthet / 2. oldal

Azt már régóta szajkózzák szakemberek, hogy a forró fürdő nyugtató, stresszoldó hatású, és bár alapvetően a bőrödnek nem tesz jót, ha hosszú ideig áztatod meleg vízben, a lelked azért meghálálja a törődést. Most azonban egy új japán kutatás azt is kiderítette, hogy a vérkeringésednek is jót tesz, ha néha forró fürdőt veszel, a hatás hasonló, mintha aerob edzést végeznél – csak ehhez még a lakásodból sem kell kimozdulnod.

Persze nem kell úgy felfogni, mintha a forró fürdővel ki tudnád váltani a napi futásodat, de nagyjából olyan hatással van a keringésedre egy forró fürdő, mintha fél órát sétálnál.

A japán kutatók kiemelik, hogy ez az eredmény nem éppen új: a finnek hasonló mechanizmusokat használnak ki, amikor szaunáznak, a szaunázás jótékony hatásait pedig már évszázadok, ha nem évezredek óta ismerjük. Ráadásul egyelőre nem tudni olyan orvosról, aki magas vérnyomás megelőzésére forró fürdőket írna fel – legalább is egyelőre nem, ha sok ilyen kutatás készül még, akkor könnyen lehet, hogy belekerül jobban a köztudatba.

Már csak azért is, mert a forró fürdő, ahogy korábban említettük, nemcsak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz: stresszoldó hatásával a mentális egészségünket segítheti, ami a bizonytalan időszakokban kifejezetten jól jöhet.

Arról nem is beszélve, hogy nem kell érte sehova se menni, majdnem mindenki számára elérhető, és nem kerül a víz díján kívül semmibe.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a már meglévő szív- és érrendszeri betegségekkel élők számára lehet, hogy károsabb a gyakori forró fürdő, mint amennyi hasznot hoz, így ha valaki hasonló kúrára készülne, először mindenképpen egyeztessen a háziorvosával.

Forrás

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»