Ez a kutatás állíthatja meg az öngyilkosokat: biztató eredmények

Ez a kutatás állíthatja meg az öngyilkosokat: biztató eredmények

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a kutatás állíthatja meg az öngyilkosokat: biztató eredmények

Ha van valami, ami az értelmetlen pusztítás és az emberi tragédiák iskolapéldája lehetne, akkor az a háború, de szerencsére vannak olyan tudósok, akik még ezekben az embertelen időkben is találnak módot arra, hogy valamit az emberségért tegyenek. Több amerikai egyetem és kutatóközpont összefogásából most például egy olyan tanulmány született, ami a veteránok viselkedését vizsgálva talán más, az öngyilkosságra hajlamos pácienseken is segíthet.

A háborúból nem elég hazajönni

Nem újdonság, hogy egy háború borzalmait nem elég túlélni, a hazatérőknek is meg kell küzdeniük a maguk démonaival. A szörnyűség, amiket átéltek, a poszttraumás stressz sokszor depresszióhoz, paranoiához vagy szuicid hajlamhoz vezet.

A jelenségre az Egyesült államokban is egyre többen próbálják meg felhívni a figyelmet az Irakból, illetve Afganisztánból hazatérő, sokszor korábbi önmagukból teljesen kifordult, emberi roncsként visszaérkező katonák kapcsán.

Sajnos az öngyilkossági kísérletek száma még azok körében is viszonylag magas, akik orvosi segítséget kapnak a szörnyűségek feldolgozásához. Egy új kutatás azonban biztató eredményeket hozott.

Hatékonyabb a kiegészített kezelés

A University of Memphis, University of Utah, a San Antonio-i University of Texas Health Science Center és a coloradoi Fort Carson idén márciusban publikált egy tanulmányt az American Journal of Psychology-ban, amelyben egy korábbi kísérletről számoltak be.

A vizsgált időszakban 152 olyan katonán próbáltak segíteni, akiknek öngyilkossági kísérletük volt, vagy öngyilkos gondolatoktól szenvedtek. A katonákat véletlenszerűen két csoportba osztották. Az első csoport a hagyományos kezelést kapta, ami csoportterápiát, kábítószerekkel kapcsolatos tanácsadást, antidepresszánsokat és altatókat jelent.

A másik csoport ugyanezt a kezelést kapta, azonban az ő esetükben a program kiegészült egy 12 hetes pszichoterápiával is, ami kifejezetten az öngyilkosság problémájára fókuszált. Ez alatt többek között válságkezeléssel, az erős érzelmek, a kihívst jelentő gondolatok kezelésével foglalkoztak, amelyek mind hozzájárulhatnak az öngyilkos gondolatok megfogalmazásának.

A program végére a két csoportból 26 katona összesen 31 öngyilkossági kísérletéről számoltak be a kutatók – körülök 18 katona a hagyományosan kezelt csoportból került ki, 8 pedig a kiegészített kezelést kapott csoportból.

A kutatók szerint a kiegészített kezelés mellett nem csak az szól, hogy alacsonyabb volt az öngyilkossági arány, hanem, hogy a katonák közül kevesebbet kellett munkaképtelennek nyilvánítani – azt már csak mi tesszük hozzá, hogy szerintünk elég szomorú egy pszichés betegségből éppen csak helyrehozott katonát visszaküldeni a háborús zónába.

Remény a betegeknek

A friss kutatás eredményei természetesen abban is segíthetnek, hogy ne csak a veterán, hanem bármilyen ok miatt öngyilkosságra hajlamos betegeknek segíthessenek az orvosok. Ugyanakkor minden egyes eset más és más, így természetesen a megfelelő diagnózis felállításához és a hatékony segítség kidolgozásához mindenképpen szakember segítsége szükséges.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, ne félj segítséget kérni!

Fordulj az orvosodhoz, kérj segítséget a környezetedtől, vagy hívd az alábbi számok valamelyikét:

SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat: 06 80 820 111
Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: 06 1 116 111
ÉLET Lelki Elsősegély Telefonszolgálat: 06 80 505 505

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!