A kurkuma – másnéven az indiai sáfrány – Dél-Kelet Ázsia kedvelt fűszere, de gyógyításra is napi szinten használják: a napsárga kurkuma tea az alábbi hat egészségjavító hatással bír.
5. Védi a májat
Az „oxidatív stressz” és a máj betegségei gyakran mutatnak összefüggést, de az előbbi elleni védekezést a kurkumin fokozza, méghozzá több antioxidáns enzim aktiválásával. Egy egereken végzet kísérlet szerint a kurkuma segít megelőzni a májbetegségek kialakulását, de nem csak preventatív hatása van. Ha már jelen van a betegség, annak súlyosbodását is lelassítja a kurkuma fogyasztása. Az alkohol okozta májfibrózisra és a diabétesz során fellépő vesebetegségre is gyógyító hatással van.
+1. Segíti az emésztést
A kurkumából készült tea segít szabályozni a vérnyomást és a vércukorszintet, de az emésztést is könnyíti. A gyorsabb metabolizmus szoros összefüggésben áll az elhízás megelőzésével, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy a sok kurkuma-fogyasztásnak étvágygerjesztő hatása is lehet.
Így kell készíteni a kurkuma teát:
Bizonyos helyeken kapható kurkuma-filter, de magunknak is pofonegyszerű elkészíteni. A Távol-Keleten a kurkumát sima por formában is fogyasztják a nők – mert fiatalító hatást tulajdonítanak neki, az előbbiek tudatában nem alaptalanul – de nyugaton inkább teaként ajánlott inni.
Mivel a kurkuma egy fűszer, így az íze elég markáns, ami nem mindenkinek ízlik teaként, de ezt tökéletesen ellensúlyozhatjuk mézzel. Egy teáskanál kurkuma, ugyanennyi méz és forró víz, ennyiből áll a kurkuma tea. Ha még ízletesebbé – és egészségesebbé – szeretnéd tenni, tegyél bele egy kis gyömbért is.