A sárga csodaszer – A kurkuma tea 5+1 pozitív hatása a szervezetre

A sárga csodaszer – A kurkuma tea 5+1 pozitív hatása a szervezetre

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A sárga csodaszer – A kurkuma tea 5+1 pozitív hatása a szervezetre / 2. oldal

A kurkuma – másnéven az indiai sáfrány – Dél-Kelet Ázsia kedvelt fűszere, de gyógyításra is napi szinten használják: a napsárga kurkuma tea az alábbi hat egészségjavító hatással bír.

5. Védi a májat

Az „oxidatív stressz” és a máj betegségei gyakran mutatnak összefüggést, de az előbbi elleni védekezést a kurkumin fokozza, méghozzá több antioxidáns enzim aktiválásával. Egy egereken végzet kísérlet szerint a kurkuma segít megelőzni a májbetegségek kialakulását, de nem csak preventatív hatása van. Ha már jelen van a betegség, annak súlyosbodását is lelassítja a kurkuma fogyasztása. Az alkohol okozta májfibrózisra és a diabétesz során fellépő vesebetegségre is gyógyító hatással van.  

+1. Segíti az emésztést

A kurkumából készült tea segít szabályozni a vérnyomást és a vércukorszintet, de az emésztést is könnyíti. A gyorsabb metabolizmus szoros összefüggésben áll az elhízás megelőzésével, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy a sok kurkuma-fogyasztásnak étvágygerjesztő hatása is lehet. 

Így kell készíteni a kurkuma teát:

Bizonyos helyeken kapható kurkuma-filter, de magunknak is pofonegyszerű elkészíteni. A Távol-Keleten a kurkumát sima por formában is fogyasztják a nők – mert fiatalító hatást tulajdonítanak neki, az előbbiek tudatában nem alaptalanul – de nyugaton inkább teaként ajánlott inni.

Mivel a kurkuma egy fűszer, így az íze elég markáns, ami nem mindenkinek ízlik teaként, de ezt tökéletesen ellensúlyozhatjuk mézzel. Egy teáskanál kurkuma, ugyanennyi méz és forró víz, ennyiből áll a kurkuma tea. Ha még ízletesebbé – és egészségesebbé – szeretnéd tenni, tegyél bele egy kis gyömbért is.

Kurkuma tea
istockphoto

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»