Ha van olyan dolog, amire mindig ajánlott összpontosítanod az általános egészségi állapotod szempontjából, az a szervezetedben lévő gyulladások csökkentése. Krónikussá válva ugyanis fáradtsághoz, fájdalmakhoz és hangulati zavarokhoz vezethetnek a mindennapokban. Sőt, ha hosszú távon sem kerül orvoslásra a probléma, komolyabb tartós betegségek kockázatának is kiteszed magad. Hogy ne így legyen, a kurkuma előnyeivel is érdemes élned.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Noha a gyulladások leküzdésére nincs varázsszer, vannak olyan életmódbeli szokások – például az alvásminőség javítása, a stressz-szint csökkentése és a tápanyagokban gazdag étrend betartása – amelyek segíthetnek a leküzdésében. De legalább ekkora hatása lehet annak is, ha több kurkumát fogyasztasz, ami antioxidáns képességénél fogva kitűnő gyulladáscsökkentő, és az íze is abszolút szerethetővé teszi.
Miért olyan jó a kurkuma?
Az indiai sáfrányként is gyakran emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik. Élénksárga színe miatt legtöbben ételszínezéknek használják, de fontos alapanyaga például a Worcestershire-szósznak és a currynek, így gasztronómiai szempontból máris több okunk van arra, hogy kedveljük. Fontos azonban azt is tudni, hogy már évszázadok óta gyógynövényként is számon tartják.
Gyógyító hatását – ami mára tudományosan is bizonyított – a benne található kurkumin nevű vegyületnek köszönheti. Ez olyan komoly betegségek esetén is képes kifejteni a pozitív hatásait, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, a neurodegeneratív betegségek, a hangulati zavarok vagy az ízületi gyulladás.
