Életmód / Receptek / Táplálkozás

5 különleges recept tavaszra, ha újítanál a megszokott menün

5 különleges recept tavaszra, ha újítanál a megszokott menün

Gyorsan elkészíthető, friss, könnyű fogások – ha kezdesz kifogyni az ötletekből, hogy mivel lepd meg a szeretteid a hétvégi összejöveteleken, adunk egy kis inspirációt!

Sonkás-sajtos-spenótos táska

Hozzávalók:

A besamel mártáshoz: 2 teáskanál vaj, 2 teáskanál liszt, 1 csésze meleg tej, 1 csipetnyi só, bors és szerecsendió

A töltelékhez: 220gr főtt sonka, 2 csésze spenót felaprítva, 1 csésze reszelt sajt

Elkészítés:

Vágd fel a levelestésztát egyenlő négyzetekre, és közben melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A besamel szósz elkészítéséhez olvaszd meg a vajat egy lábosban, add hozzá a lisztet és a sót, majd kevergesd, amíg aranybarna nem lesz. Kevergetés közben öntsd fel a tejjel, add hozzá a borsot és a szerecsendiót, majd forrald fel. Addig kavargasd, amíg be nem sűrűsödik. Forgasd bele a spenótot és főzd 1 percig, majd mehet bele a sonka és a sajt. A levelestészta négyzeteket helyezd sütőpapírra egy tepsibe, és tegyél mindegyikre 1-2 kanállal az elkészített besameles töltelékből. Szórd meg reszelt sajttal, és hajtogasd össze a kis négyzeteket, mint a túrósbatyut. Kend meg tojással és tedd be a sütőbe 20 percre, amíg aranybarna nem lesz. Friss salátával tálald!

 

Tavaszi ráksaláta

Hozzávalók:

4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 3 teáskanál citromlé, némi reszelt citromhéj, 1 teáskanál só, 1 csipetnyi bors, 1 csésze főtt orzo tészta (só és zsiradék nélkül készítve), 1 csésze párolt spárga kb. 1 cm-es darabokra szeletelve, 1 csésze friss zöldborsó párolva, 1 csésze párolt zöldbab, 1 csésze főtt garnélarák (3 percnyi főzés után lecsöpögtetve), petrezselyemzöld és tárkony.

Elkészítés:

Forrald össze az extra szűz olívaolajat, a 3 evőkanál citromlét és a reszelt citrom héját. Tedd félre. Egy nagy tálba öntsd össze a főtt, leszűrt orzo tésztát, a párolt és lecsöpögtetett zöldségeket, illetve a főtt garnélát. Locsold meg az olívaolajas öntettel, szórd meg sóval, borssal, petrezselyemzölddel és tárkonnyal. Szobahőmérsékleten vagy hidegen tálald.

Spenótos burgonyakrémleves pisztáciával

Hozzávalók:

4 csésze zöldség alaplé, 2 evőkanál vaj, 12 krumpli, 5 csomag bébispenót, 2 szál metélőhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy póréhagyma, 1 teáskanál citromhéj reszelve, petrezselyemzöld, só, bors, aprított pisztácia.

Elkészítés

A vajon párold üvegesre az aprított hagymákat, amíg selymesen puhák lesznek. A zöldség alaplében főzd meg az aprított krumplit, és dobd hozzá a spenótot is. Ha felfőtt, botmixerrel keverd össze a fazékban, majd add hozzá a vajon párolt hagymát, és turmixold tovább. Fűszerezd, a tetejét szórd meg aprított pisztáciával, és locsold meg egy kis olívaolajjal.

 

Mustáros csirke vajas zöldbabbal

Hozzávalók:

6 csirkecomb, 400gr párolt zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 1 póréhagyma, 1 citrom leve, 150gr barna csiperkegomba, 2 evőkanál olívaolaj, 60gr vaj, 80gr tejszín, 250ml csirke alaplé, 1,5 evőkanál dijoni mustár, petrezselyemzöld és tárkony, só, bors ízlés szerint.

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy serpenyőben hevítsd fel az olaj és a vaj felét, és süsd meg benne a csirkecombokat, oldalanként 3-4 percig. Közben hevítsd fel a maradék olajat és vajat egy tűzálló edényben, aprítsd bele a gombát, a póréhagymát, a fokhagymát, párold 3-4 percig, majd öntsd hozzá a csirke alaplét és főzd újabb 3-4 percig. Ha megfőtt, add hozzá a mustárt, a tejszínt, és tedd be a sütőbe 15 percre. Csavarj rá citromlét, és hintsd meg a fűszerekkel. Közben a zöldbabot forgasd meg egy kis forró vajban, fűszerezd sóval és borssal, majd melegen tálald a csirke mellé.

 

Rikottás reteklepény

Hozzávalók

A lepényhez: 1,5 csésze mandulaliszt, 2 evőkanál csicseriborsóliszt, 1 teáskanál fokhagyma granulátum, 2 evőkanál növényi vaj, só, bors. A mandulalisztet, a növényi vajat és a csicseriborsólisztet összegyúrjuk, egy tűzálló tál aljába nyújtjuk és félig kisütjük.

A töltelékhez: 200gr vegán rikotta, 1 tojás, 1 dl mandulatej, 1 teáskanál fokhagyma granulátum, 1 teáskanál hagymapor, 1 teáskanál metélőhagyma, 1 csomó hónapos retek megmosva, hosszában kettévágva (zölddel együtt), só, bors.

Elkészítés

Turmixold össze egy tálban a rikottát, a tojást, a mandulatejet, a metélőhagymát, a hagymaport és a fokhagyma granulátumot, majd ízesítsd sóval és borssal. Öntsd a kisütött lepénybe, helyezd a tetejére a félbevágott hónapos retkeket, és előmelegített sütőben 25-30 percig süsd 180°C-on, amíg aranysárga lesz a teteje. Melegen és hidegen is tálalható.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást