Szereted a vöröshagymát, de a krumplipürébe eddig mégsem tettél belőle? Akkor miért is ne kezdhetnéd úgy, hogy egy igazán különleges és finom, laktató verzióját próbálod ki. Néhány kanál karamellizét hagymás burgonyapüré a tányérra, és máris garantált, hogy senki nem marad éhes. Persze zöldségeket és salátát is megéri bőségesen fogyasztani mellé.
Hozzávalók: 1 evőkanál repceolaj, 2 nagy vöröshagyma, kis darabokra felszeletelve, 1 teáskanál só, fél kg burgonya nagyobb darabokra vágva, 3 gerezd fokhagyma, meghámozva és félbevágva, 1/3 csésze csökkentett zsírtartalmú tejföl, 3 evőkanál zsírszegény tej, ¼ teáskanál bors, 1 evőkanál olvasztott vaj, ½ csésze csökkentett zsírtartalmú reszelt cheddar sajt, 2 szelet főtt szalonna
Elkészítés:
Melegítsd fel az olajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben közepes lángon, majd add hozzá a hagymát és ½ teáskanál sót.
Főzd és kevergesd nagyjából 15 percig, vagy addig, amíg a nedvesség elpárolog, és a hagyma teljesen megfonnyad.
Csökkentsd a hőfokot közepesen alacsonyra, és főzd további 30 percig, vagy amíg a hagyma karamellizálódik. Közben kevergesd sűrűn, és ha a hagyma kezd leragadni, adj hozzá 1-1 evőkanál vizet.
Tedd a burgonyát és a fokhagymát egy nagy serpenyőbe, öntsd fel vízzel és forrald fel. Utána csökkentsd a hőfokot, fedd le, és főzd még nagyjából 20 percig, vagy amíg megpuhul.
Szűrd le a burgonyát, tedd egy nagy tálba és pürésítsd. Add hozzá a tejfölt, a tejet, a borsot és a maradék sót, majd pürésítsd tovább.
Keverd bele a karamellízált hagymát, majd tedd egy tálba.
Locsold meg vajjal, szórd meg sajttal és a szalonnával, majd tálalhatod is.