Így kellene áztatnod a filtert, hogy a tea minden egészségügyi előnyét élvezhesd

Így kellene áztatnod a filtert, hogy a tea minden egészségügyi előnyét élvezhesd

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így kellene áztatnod a filtert, hogy a tea minden egészségügyi előnyét élvezhesd

Eddig rosszul áztattad a filtert?

Amikor a tea áztatásáról van szó, nem feltétlenül csinálhatjuk rosszul. Van azonban egy stratégia, amivel jobb élményt varázsolhatsz az ízlelőbimbóidnak, és jótékonyabb italt hozhatsz létre. Minden teafajtának van ugyanis egy érlelési csúcspontja és hőmérséklete, amelyen a legjobb ízű, és a lehető legtöbb előnyt nyújtja. Egy bizonyos teafilter meghatározott idejű áztatásával tehát megakadályozhatod, hogy egyetlen cseppnyi ereje is kárba vesszen.

A japán zöld tea például előnyben részesíti az alacsonyabb vízhőmérsékletet és a rövidebb áztatási időt a legjobb íz elérése érdekében. A tradicionális kínai ital, az oolong tea filtere viszont többször is áztatható úgy, hogy továbbra is élvezhesd az ízét és az előnyeit, például a magas antioxidánstartalmát, hogy képes javítani a kognitív funkciókat vagy éppen azt, hogy fokozhatja a szellemi teljesítményt. 

NIKOLAY OSMACHKO/pexels.com

Mi történik, ha tovább áztatod?

Ha az ajánlottnál tovább hagyod a filtert a teában, semmi veszélyes dolog nem fog történni. Egyszerűen nem lesz olyan jó ízű a tea, viszont nem kizárt, hogy még több jótékony hatást kivonhatsz belőle. Több flavonoid, polifenol és katekin kerülhet az italodba, egyúttal viszont – teától függően – több koffein és tannin is kerülhet bele. Ez keserűbb, ízetlenebb eredményt hozhat, mintha néhány perc után kivennéd az adott filtert.

Az ideális áztatási idő általában minden teán fel van tüntetve. Azt túllépve tehát megnövekedik az italban az immunrendszert támogató, szabad gyökök kialakulása ellen is védő vegyületek száma, a tea íze viszont kevésbé lesz élvezhető. Ezzel szemben, ha túl rövid ideig áztatod a teát, előfordulhat, hogy sokkal kevesebb értékes vegyület oldódik fel benne, az íze viszont lágyabb lesz.

freestocks.org/pexels.com

Mi a legjobb, amit tehetsz?

Ha azt szeretnéd, hogy a teád ízletes legyen, és a hasznodra is váljon, akkor két egyszerű szabályt érdemes betartanod. Először is fektess be néhány jó minőségű, egész leveles teákba. Ezeknek a fajtáknak nagyobb koncentrációjú vegyületeket tartalmaznak, ugyanis darálás hiányában magasabb a tápértékük. A klasszikus matcha például egy egész zöld tealevélből készül, és sokkal erősebb, mint a hagyományos zöld tea.

Másodszor pedig kövesd a csomagoláson található utasításokat mind az áztatási időre, mind pedig a hőmérsékletre vonatkozóan. Még ha úgy érzed, hogy nincs is időd figyelni rájuk, okkal vannak ott, és tényleg maximum pár perccel több odafigyelést igényelhet. Ezeket az utasításokat ráadásul a gyártást megelőzően gondos kísérletek során határozták meg, így bizonyítottan is azt szolgálják, hogy a lehető legjobb ízélményt és tápanyagmennyiséget kapd.

Ne feledd, a legtöbb főtt ételnél, például a húsoknál és a köreteknél is megvan egy adott időmennyiség, amely alatt a lehető legideálisabb állagú és ízű lesz. Ezeket sem véletlenül találták ki, és a teák sem kevésbé értékesek. Ha minden teafajtát, amit a csészédbe töltesz, a számára optimális ideig és a javasolt hőmérsékleten áztatod, akkor azért nemcsak az ízlelőbimbóid, hanem az egész szervezeted is hálás lesz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást