Ezért veszélyes, ha ugyanazt a fogkefét használod a pároddal

Ezért veszélyes, ha ugyanazt a fogkefét használod a pároddal

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért veszélyes, ha ugyanazt a fogkefét használod a pároddal

Ha már jó ideje együtt vagy a pároddal, természetes, ha azt érzed, hogy mindent szívesen megosztasz vele. Csodálatos dolog, ha jól kijöttök egymással, már együtt laktok, főztök, süttök együtt, vannak azonban olyan dolgok is, amelyekhez jobb, ha továbbra is ragaszkodtok, hogy csak a tiétek legyen. Ilyen például a fogkefe is – mert hiába szeretitek egymást bármennyire, és váltatok csókot rendszeresen, fogkeféből bizony jobb, ha mindenki csak a sajátját használja.

Miért más a csók, mint a közös fogkefe?

Néha használni a másik fogkeféjét, vagy csak egyet vinni egy pár napos utazásra talán nem tűnik olyan rossz ötletnek. Végül is egy olyan személlyel osztozol, akivel rendszeresen intim kapcsolatban állsz. De a közös fogkefe mégis teljesen más, mint egy csók, és nem is ajánlatos. A szánkban ugyanis több száz különböző baktériumfaj él, és esetenként néhány vírus is, amelyek könnyen átvihetőek egy fogkefével.

Valakit megcsókolni egy dolog, de gyakorlatilag más fogairól tudatosan leszedett lepedéket és baktériumokat átvinni a saját szánkba egészen más, és egyáltalán nem vonzó szokás.

Így ugyanis sokkal könnyebben kaphatunk el egymástól olyan betegségeket, mint az influenza, a herpesz, sőt még a különféle ínybetegségek is átadhatóak ilyen módon. Így amikor csak lehet, figyelj oda, hogy külön fogkefét használj. 

Amikor megcsókolsz valakit, többnyire a nyál az, ami átkerül a másikhoz. Amikor viszont valaki a másik fogkeféjét használja, fennáll az esélye, hogy az általa terjesztett baktériumokat vagy vírusokat a saját véráramába juttatja. Ennek oka, hogy a fogmosás sok embernél fogínyvérzéshez vezethet. De még ha úgy is gondolod, hogy mindketten teljesen egészségesek vagytok, akkor is jobb, ha minél kevesebb baktérium terjedésére adtok esélyt.

Mikhail Nilov/pexels.com

Több baktérium kerülhet a szervezetedbe

Ahogyan arról már korábban szó volt, a fogkefék számos baktériumot tartalmaznak, amelyek továbbadhatók, ha közösen használtok egy fogkefét. Az egyik leggyakoribb ilyen például a fogszuvasodásért felelős káros baktérium, amely súlyos betegségekhez vezethet. Így minél többször használjátok ugyanazt a fogkefét, annál nagyobb valószínűséggel kapsz el egy olyan fertőzést, amitől egyébként megkímélhetted volna magadat.

Még csak nem is kell szövődményeknek fellépnie ahhoz egy baktérium miatt, hogy elkapj valamilyen komoly betegséget. Azáltal ugyanis, hogy sokunk fogínye vérzik időnként, a véráramunkba is bejuthatnak bizonyos betegségek. Ezek lehetnek kisebb fertőzések is, de például a Hepatitis B vagy a HIV-fertőzés is továbbadható ilyen módon. A rendszeres fogínyvérzés pedig alapvetően is intő jel, így ha bármelyikőtök küzd vele, érdemes minél előbb felkeresni egy fogorvost.

Mi a tanulság?

Még ha szinte mindent meg is osztotok egymással a pároddal, akkor is legyen legalább egy dolog, amit nem: a fogkeféteket. Ez semmilyen esetben sem bölcs dolog, mivel bárki fogkeféje tartalmazhat kellemetlen részecskéket és baktériumokat. Éppen ezért inkább rendszeresen cseréld le a saját fogkefédet is, hogy a szád, a fogaid és az ínyed is egészséges, higiénikus legyen. 

Ha véletlenül mégis használod a párod fogkeféjét a jövőben, ne ess pánikba. Mosd ki alaposan a szádat szájvízzel (vagy ha nincs kéznél, akkor sima vízzel), hogy minél előbb megszabadulj az esetlegesen begyűjtött baktériumoktól. Ha pedig rosszul érzed magad, vagy szokatlan tüneteid vannak a fogkeféje használata után, minél előbb keresd fel a fogorvosodat, hogy gyorsan segíteni tudjon az esetleges problémákon.

Forrás: wellandgood.com, dentrixdentalcare.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!