Mi a helyzet a vírussal Európában? A legújabb koronavírus szabályok országról országra

Mi a helyzet a vírussal Európában? A legújabb koronavírus szabályok országról országra

Címlap / Hírek / Mi a helyzet a vírussal Európában? A legújabb koronavírus szabályok országról országra / 3. oldal

A koronavírust minden országvezetés a legjobb belátásra szerint igyekszik kezelni, ezért még Európán belül is eltérő szabályok léptek érvénybe. Az alábbiakban bemutatjuk, cikkünk megírásakor milyen határozatokat léptettek életbe ezekben az országokban!

Szlovákia: maszkviselés szinte mindenkinek

Északi szomszédunkban vészhelyzetet vezettek be, októbertől pedig több járványügyi intézkedést is szigorítottak. A rendezvényeken már csak 50 fő vezet részt egyszerre, de a vendéglátóhelyeken és boltokban is maximalizálták a vevők számát (10 négyzetméterre egy vásárló juthat). Az embereknek kötelező a kétméteres távolságtartás, és a maszkot nem csak beltéren, hanem még az utcákon is muszáj viselni, ha nem egy háztartásban élő emberek találkoznak egymással. A felső tagozatos gyerekeknek és középiskolásoknak a maszk órák közben is kötelező!

Szlovénia: enyhébb beutazási szabályok

Szlovénia enyhített a beutazási szabályokon, és most már a vörös besorolású országokból érkezőknek is elkerülhető a karantén, ha rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív teszttel. Ettől függetlenül viszont más téren szigorítottak: zárt és nyitott térben kötelező a maszkviselés (utóbbi a városközpontokra, piacokra érvényes), a szórakozóhelyeknek 22:00-kor kell bezárni, és elengedhetetlen a hőmérséklet mérése a munkahelyeken is. 

izusek/istockphoto.com

Ukrajna: külföldiek is jöhetnek

Ebben az országban is kötelezővé tették a tömegközlekedési eszközökön, zárt helyeken való maszkviselést, valamint arra figyelmeztetik az embereket, hogy ne felejtsék el az alapos kézmosást és fertőtlenítéseket. A határok lezárásán már enyhítettek, így külföldiek is beutazhatnak a megfelelő igazolások mellett. 

Szerbia: enyhítés a vendéglátóknak

Szerbiában több enyhítést vezettek be a napokban, amit a lakosság pozitív magatartásával magyaráztak. Engedélyezték a különböző vendéglátóegységek hosszabb nyitvatartását, és bár a maszkviselés még a zárt helyeken és tömegközlekedési eszközökön kötelező, a pozitívabb mutatók okán további enyhítések jöhetnek például a rendezvényekkel kapcsolatban. 

Horvátország: 100 fő felett

Az országban az iskolák megválaszthatták, hogy digitális vagy klasszikus rendben kezdik meg az évet: 92% az utóbbi mellett döntött. Július óta a maszkviselés kötelező a zárt helyeken, valamint több nyilvános szabadtéri helyen is. Azokon a rendezvényeken, ahol több, mint 100-an részt vesznek, kötelező megadni az elérhetőséget egy esetleges fertőzés esetén, a vendéglátóegységek és szórakozóhelyen pedig maximum éjfélig lehetnek nyitva.

Ausztria: ingázni már lehet

Szeptember közepe óta ismét szigorítottak a maszkviselési szabályokon minden beltéri intézményben: a dolgozóknak kötelező folyamatosan viselni, a vendégeknek pedig csak akkor lehet levenni a maszkot, ha már leültek és esznek. Az iskolákban az osztálytermen kívül mindenhol muszáj maszkot viselni. Már szeptember óta nagy kérdés volt az ingázók helyzete, de nemrég kiderült, hogy enyhítettek ezen a téren, így a megfelelő igazolással korlátozás nélkül lehet ingázni a két ország között.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»