Egészség / Életmód

Koronavírus: Otthon is készülhet a kerek popsi: ezek a legjobb alakformáló gyakorlatok

Koronavírus: Otthon is készülhet a kerek popsi: ezek a legjobb alakformáló gyakorlatok

A jelenlegi helyzet mindenkit újragondolásra kényszerít, és bár a többségnek távolról sem az a legnagyobb problémája, hogy az edzéseiről le kell mondania, a mozgás a testnek és a léleknek is jót tesz. Ha idáig sokat tettél azért, hogy nyárra topformádat hozd, akkor továbbra sem kell mellőznöd az hétköznapjaidból az alsótestet formáló gyakorlatokat – csak ideje újragondolnod az edzéstervedet!

Klasszikus guggolás otthon

Az alapgyakorlat: Az egyik legjobb alsótest formáló gyakorlat még mindig a guggolás – nagy szerencse, hogy semmi nem kell ahhoz, hogy elvégezd. Ha eddig nem sportoltál, akkor a hagyományos guggolástól is garantáltan izomlázad lesz, de más a helyzet akkor, ha komoly súlyokat tudtál a rúdra pakolni. Persze ebben az esetben is tud megerőltető lenni a guggolás, csak jóval többet kell belőle csinálnod, mint eddig, és érdemes nehezítened is a gyakorlatokat. A helyes kivitelezést illetően fontos, hogy a hátad egyenes legyen, fenekedet nyomd ki, arra pedig ügyelj, hogy a térdeid ne mozduljanak el befelé – lábfejeid legyenek párhuzamosak! Tévhit, hogy guggolásnál nem mehet a boka elé a térd, ez az előírás ugyanis a lábfejre vonatkozik.

Természetesen rengeteget számít az is, mekkora terpeszben állsz, más-más mértékben terheled a far-és combizmaidat attól függően, mennyire vannak távol egymástól a lábaid. 

Így nehezítsd: A nehezítést tekintve foghatsz a kezedben súlyzót, kettlebellt, ha nincs otthon ilyen kiegészítőd, akkor az ásványvizes palack is megteszi. Bátran megtölthetsz egy vászontáskát otthon talált nehezékekkel, de az is jó, ha ugyanezt a hátizsákoddal teszed meg. Utóbbi hasonlít a legjobban a teremben történő, rúddal való guggoláshoz.

 khosrork/depositphotos.com

Guggolás gumiszalaggal

Az alapgyakorlat: A gumiszalag számos izgalmas lehetőséget rejt magában, ha otthoni edzésről van szó, és bizony a guggolásokat is könnyű változatossá tenni a segítségével. Klasszikus guggoló pózban ráléphetsz a szalagra, és egyenes háttal, nyújtott kezeiddel húzhatod magad felé, pontosan úgy, ahogyan a felhúzást is csinálnád a teremben.

Ha nagyobb, hosszabb a szalagod, akkor ebben a pózban felakaszthatod a vállaidra és így is végezheted a guggolásokat – egy kicsit más a terhelés akkor, ha a szalagot a tested elülső, és más akkor, ha a hátulsó részén vezeted. 

Így nehezítsd: Minél erősebb a szalag, annál nehezebb a gyakorlat – ha csak egy típus van otthon, akkor tegyél rá csomót!

diego_cervo/depositphotos.com

Lábelemelések négykézláb

Az alapgyakorlat: A négykézláb végzett lábemelések ugyancsak csodálatosan formálják a popsit – kezdőként itt is elegendő, ha önmagukban végzed a gyakorlatokat, de a későbbiek során nem árt nehezíteni az ismétléseket.

Ha van otthon kézi súlyzód, akkor beszoríthatod a térdhajlatodba, és emelgetheted így felfelé a lábaidat sőt, ha a combod külső részére teszed, és a kezeddel tartod, akkor oldalra is emelheted őkrz. 

Így nehezítsd: A másik opció itt is a gumiszalag: egyszerűen akaszd be a támaszkodó lábad bokájába a szalag egyik felé, a másikat pedig a talpad segítségével rögzítsd, és emelgesd fel-le a lábadat. Az egyenes hát itt is nagyon fontos, és természetesen merőleges legyen a támaszkodó combod a talajra.

chesterf/depositphotos.com

Csípőemelés otthon

Az alapgyakorlat: Az egyik legjobb popsi formáló gyakorlat kétségtelenül a csípőemelés, amit szerencsére otthon is könnyű változatossá tenni. A legegyszerűbb, ha lefekszel a talajra, lapockáidon megtámaszkodsz, felemeled a csípődet, talpaiddal pedig tartod magadat. Emelgesd fel-le a csípődet! Fenn tartsd meg pár másodpercre és szorítsd össze a farizmaidat.  

Így nehezítsd: Ha nem a talpaidon támaszkodsz, hanem azokat összefordítod egymás felé, akkor egészen más szögből érkezik a terhelés a fenekedre.

Érdemes lehet súlyt tenni a csípődre és így végezni az emeléseket, hiszen ez is remekül terheli a fenékizmokat sőt, ennél a gyakorlatnál is bevetheted a gumiszalagot.

Amennyiben egy padon tudod végezni a csípőemelést, úgy a szalaggal növelheted az ellenállást. A másik lehetőség, hogy nem a csípődre, hanem a combjaidra kerül a szalag – ebben az esetben ne (csak) csípőemeléseket, hanem combtávolításokat is végezz. A harmadik, szintén nagyon hatékony opció, ha a talpaiddal egy labdán támaszkodsz meg, és a lábaid segítségével előre-hátra gurítod azt.

lacheeav/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást