Egészség / Életmód

Koronavírus: Még ne dőlj hátra! 10 dolog, amivel elkerülhető a fertőzés

Koronavírus: Még ne dőlj hátra! 10 dolog, amivel elkerülhető a fertőzés

1. Maradj otthon, amikor csak lehet!

A nyitások nem szabad, hogy megzavarjanak. A vírushelyzet egyelőre még nem tart ott, hogy nyugodtan hátradőlve, egymásra nem figyelve folytassuk a másfél évvel ezelőtti életünket. Nem véletlen, hogy a világ nagy részén jelenleg karantén van: ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a betegségeket elkerüld. Ez persze hosszú távon nem megoldható, de érdemes lehet minimálisra csökkenteni világjárvány idején a társasági programok számát.

A fertőzés egyszerűen csak azon múlik, hány emberrel érintkezel. Minden más fertőzési lehetőség (pl. élelmiszerektől, postai küldeményektől származó vírusfertőzés) esélye minimális. Ne vedd kényszernek, inkább gondolj arra, hogy az otthonodban vagy a saját teraszodon is lehet lazulni!

2. Figyelj arra, ha kezdesz lerobbanni!

Az ember általában akkor kapja el a vírusokat, ha egyébként is kicsit legyengül az immunrendszere. Figyelj oda magadra, és ha fáradtabb, levertebb vagy, mint szoktál, vagy kicsit túlhajszoltad magad, akkor inkább dolgozz otthonról pár napig, hogy biztosan ne tedd ki a vírusáradatnak a szervezetedet (és a másokét) a tömegközlekedésen vagy a munkahelyeden.

3. Tankolj fel D-vitaminból!

Az biztos, hogy vitaminok szedésével nem fogod tudni kivédeni teljesen a betegségeket. De kutatások kimutatták, hogy akinek túl kevés D-vitamin van a szervezetében, az a koronavírusra például fogékonyabb, a D-vitamin pedig a már megfertőzötteknek is segít gyógyulni. Túladagolni nem kell, túl nagy jelentőséget nem kell neki tulajdonítani, de az biztos, hogy érdemes figyelni arra, hogy ne legyen belőle hiányod.

4. Oltasd be magad!

Szerencsénk van, hogy a koronavírusra már van oltás. A kórházak lassan a teljes kapacitásukon működnek, ezért mindenki érdekében fontos megkímélnünk orvosainkat, hogy a már meglévő koronavírusos betegeket el tudják látni megfelelően.

A másik, ritkán hangoztatott, ám evidens ok, amiért jó ha be vagy oltva, az a társadalmi felelősségvállalás, hiszen az oltással megszűnik a rizikó, hogy másokat is megfertőzz és bárkinek ezzel súlyos betegséget okozz. Ha úgy tetszik, a környezeted egészsége érdekében is teszed.

A nagy beoltottságnak van még egy jótékony következménye: bizonyosan eljön a pillanat, amikor jelentősen lecsökken majd a koronavírussal korházban kezeltek száma és felszabadul az orvosok kapacitása, így jut érdemi energia az egyéb betegségek kezelésére is.

5. Ne tapogasd az arcodat!

Ha sikerül távol tartanod magad a betegnek tűnő emberektől, akkor is elkaphatod a fertőzést, méghozzá azzal, ha vírusos felületet érintesz meg, és utána az arcodhoz nyúlsz. Mivel a vírusok nem „szívódnak fel” bőrön keresztül, az esetek nagy részében nem lesz bajod, de ha a szemedhez, az orrodhoz vagy a szádhoz nyúlsz, már más a helyzet.

Oldalak: 1 2

7 hozzászólás

 • Avatar
  Francesco Landretti
  2020.11.07., 12:12

  Ezek mind tipikus PROPAGANDA tanacsok, amit valoszinü a gazdagodni kivano elit-politikai es vilaghatalom ajanlasaval kapott a bien is.” Maradj otthon, amikor csak lehet” + “Oltasd be magad” – KATASZTROFA,hogy ezt igy is propagandaljak !!!!

  Válasz
  • Avatar
   Orbán Eszter
   2020.11.08., 15:47

   Elég buta vagy. De legalább jóképű?

   Válasz
   • Avatar
    Béla Selényi
    2020.11.28., 10:15

    A naponta százszor közölt halottak és betegek száma is hozzájárul a szorongáshoz.Ez is beteggé tehet.A higénia és a sok mozgás is csökkenti a fertőséseket.

    Válasz
  • Avatar
   Coronita
   2020.12.05., 14:26

   Hát én nagyon odafigyeltem, mindent betartottam aztán mégis karanténban vagyok egy pozitív teszt után. Szóval hagyjuk ezeket a jótanácsokat 🙁

   Válasz
   • Avatar
    Huth Geri anyukája
    2020.12.15., 18:47

    No de hogyan kaptad el?

    Válasz
 • Avatar
  Yamakawa
  2020.11.28., 21:05

  Ne olvass ilyen cikeket. Ha elzárod magad éppen gyengíted az immunrendszeredet. Sportolj még hidegben is!

  Válasz
 • Avatar
  janika
  2021.04.28., 17:04

  ölyed mekmakad. akor védet vatymer a halot nemkaplya elavirust.
  persze sogra nemész vele ha ahlot vagy de a viruss elen védd!

  Válasz

Írj egy hozzászólást