A köles kincse

A köles kincse

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A köles kincse

Napjainkban ismét kezdjük felfedezni elfeledett alapanyagainkat, ételeinket. Ilyen a köles is. Ismerd meg mi mindenre jó ősi növényünk, illetve milyen hiedelmek fűződnek hozzá.

A reform étkezés egyre széleskörűbb elterjedésével, illetve különböző, a hagyományostól eltérő táplálkozási formák, mint például a vegetáriánus, vagy bio táplálkozás népszerűsödésével és elterjedésével, ismét előtérbe kerülnek értékes gabonáink, mint például a sokarcú köles is.

Egy kis történelem

A honfoglalás idején, még a legmagasabb társadalmi réteghez tartozók asztalán is főszerepet kaptak a kölesből készített ételek. Attila, a hun király is köleskásával kínálta vendégeit.

Érdekesség, hogy a 17. század közepétől jelent meg – és már az úri szakácskönyvekben is említik – először kölessel töltött káposztalevél. Népszerűségét a kukorica és a kenyérgabonák elterjedéséig őrizte meg, aztán fokozatosan háttérbe szorult nem csak a magyar konyhákban, de más Európai gasztronómiákban is.

Később Európában a kölest, a szegények ételének nevezték, lenézték az ezt fogyasztó családokat. Kevesen gondolnánk azt is, hogy manapság is, a Föld népességének 1/3 részének alapélelme a köles.

Hiedelmek, mesék, mítoszok

A kölesben rejlő tápláló erőre számtalan hiedelem, népszokás és mese története utal. Egyes vidékeken a termékenység szimbólumával, a kölessel hintik meg a jegyeseket. Egy ősi germán mítosz is arról tesz említést, hogy Holda, a szerelem és termékenység istennője, Köleshegyen lakott. De ott van Grimm egyik meséje is, melyben a szegény asszony ajándékba kapott fazeka addig főzi a köleskását, míg megálljt nem parancsolnak neki.

Élettani hatása

Táplálkozás-élettani szempontból, beltartalmi értékei okán, érdemes beiktatni étrendünkbe, hisz része lehet az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásunknak. Az egészségre gyakorolt hatása széleskörű. Egyes kutatások szerint, rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású lehet, késlelteti az öregedési folyamatokat.

A köles kovasavat tartalmaz, gazdag fluorban, foszforban, kénben és nem elhanyagolható többek között vas-, magnézium-, cink- és kálium tartalma sem. Gazdag ásványi anyag tartalmából következtethetünk, fogyasztása nagyszerű immunerősítő hatással bír. A kölesben gazdag étrend mellett a gyulladásos állapotok is jobban és gyorsabban gyógyulnak. Az idegrendszerre gyakorolt előnyös hatása pedig a B-vitamin tartalmának köszönhető. Értékes tápanyagforrásai alapján, a terhesség ideje alatt is ajánlott fogyasztani, illetve kisgyerekeknek, kamaszoknak az optimális fejlődés, növekedés miatt, kimondottan ajánlott.

Az egészséges emésztés és a köles

A köles diétás rostokat, cellulózt, lignint, vízoldékony rostokat és pektint tartalmaz, amely anyagok elősegítik a normál bélműködés helyreállítását. A köles lúgosító hatású, rendszeres fogyasztása elősegíti a kiegyensúlyozott sav-bázis egyensúly megtartását.

Testsúlycsökkentő és karbantartó programoknál, főként a vízben oldódó rostanyagoknak van jelentős szerepük, mivel fokozzák a teltségérzetet. Cukorbetegség esetén abban van jelentős szerepe, hogy a szénhidrátok felszívódását is mérsékelik, így az étkezést követő jelentős vércukorszint emelkedés nem alakul ki. Egyes kutatások szerint a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

A szépség titka és a köles

Héjában és héja alatt jelentős B-vitamin forrás található, míg csírájában E-vitamin rejtőzködik, kovasav tartalma pedig segíti a kötőszövetek szilárdságának megtartását. Szépítő gabonának is nevezhetnénk, hisz fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, fogyasztása szép arcbőrt eredményez, öregedéskésleltető hatású. Kutatások szerint, az úgynevezett diffúz hajhullás ellenszere, ugyanis kiderült, hogy a köles rengeteg olyan anyagot tartalmaz, ami segít a probléma megszüntetésében.

A konyhában

Sokoldalúan elkészíthető gabona, pedig az emberek többségének csupán csak a köleskása jut róla eszébe. Nagyszerűen lehet vele gazdagítani az egészséges, gyors és költségkímélő ételek listáját. Legegyszerűbb felhasználási módja, mikor köretként alkalmazzák, de kiváló sós és édes ételek is készíthetők belőle. Elkészítése előtt finom szűrőben gondosan át kell mosni, illetve fontos az is, hogy vegyszermentes ellenőrzött minőséget vásároljunk.

A köles fűszerei: gyömbér, bazsalikom, koriander, majoránna, édes változatokhoz pedig nagyon jól illik a kókusz, méz, mák és különböző aszalt gyümölcsök.

Fogyasszuk rendszeresen a kölest és bizony itt az ideje, hogy az elfelejtett, jótékony gabonáinkat is újra felfedezzük.  
 

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!