Dekor / Otthon

Klasszikus, de nem unalmas – fekete-fehér a lakásban

Klasszikus, de nem unalmas – fekete-fehér a lakásban

A fekete és a fehér kettőse kétséget kizáróan elegáns párosítás a lakberendezésben, hiszen ez a modern és letisztult páros tökéletes harmóniában teremti meg az összhangot. Bár sokan a nappaliba koncentrálják a meghatározó színeket, mi most másféle inspirációt adunk a többi helyiségbe is.

A klasszikus nappali

A legtöbb helyen talán a nappali az a helyiség, ahol a fekete-fehér kettőse uralkodó színként jelenik meg.

Tény, hogy a berendezéshez nem nehéz bútorokat, dekor tárgyakat találni, főleg nem akkor, ha részben az átmeneti tónussal, a szürkével is kiegészítjük a készletet.

Ezzel a praktikával egyébként érdemes is élni, ugyanis a szürke kevésbé kényes és feltűnő, mint a fehér, ugyanakkor mégsem annyira goromba, mint a fekete.


Tippek: Így akasztják a képeket a falra a lakberendezők, hogy ne legyenek unalmasak


Sokan ódzkodnak a változatos tónusoktól, pedig izgalmas kombinációkban sem az ezüst, sem a grafit szürke nem lehet unalmas.

A berendezésnél törekedjünk arra, hogy időnként mindegyik szín szerephez jusson, mégpedig lehetőség szerint ugyanabban a funkcióban: válasszunk fekete és fehér képkeretet, párnát, vagy éppen asztali tálkát.

Galéria és étkező

A legtöbbször eszünkbe se jut, hogy a plafont más színnel árnyékoljuk, mint a fehér, pedig máris láthatjuk, hogy ezen a területen könnyen kibontakoztathatjuk a többi tónust is.

Ahhoz, hogy ez a maximális sötét árnyalat, a fekete se nyomja össze a teret, szükséges a méretes belmagasság, ami a galériás, lépcsőfeljárós megoldás mellett egyértelműen adott.

Olyannyira, hogy az oldalsó fal, az ajtó fekete színe és a korlát sem tűnik nyomasztónak.

Főleg, hogy egy kis fa színt is becsempészett a 3 székkel, plusz néhány növény azért a zöldjével kellőképpen tompítja az erős tónusokat.

A modern külsőt még jobban emeli a szürke padlózat, és persze maga a választott funkció: nem sok mindenkinek jutna eszébe, hogy egy olyan fontos helyiséget, mint amilyen az étkező, mindösszesen két szín párosával öltöztessen fel.

Ha nem tartunk a merész és különleges megoldásoktól, ennél keresve se találnánk jobb lehetőséget.

Étkező és nappali

Az újszerű lakásokra csaknem kivétel nélkül jellemző, hogy a nappali és az étkező egy helyiséget ölel fel – gyakran ehhez a térhez tartozik még a konyha is.

Ahogy a nappali és az étkező külön-külön is tökéletesen mutatott a fekete és a fehér kettősében, úgy természetesen nem kivétel ez alól összevont párosuk sem. Mindazonáltal ez a lakás már sokkal világosabb, letisztultabb és kevésbé drasztikus, gyakorlatilag bármelyik otthonba beilleszthető.

A fekete karcosságát megtöri a meleg, barna padló, amihez a méretes kaspók és a székek feltűnő tónusai is illenek. A hatalmas ablakok csak még világosabbnak tűnnek a hófehér függönyökkel, amiket sötétítő sem árnyékol sehol.

A virágok szintén a barátságosabb küllemet segítik elő, az esti félhomály átvilágításáról pedig a méretes lámpák sokaságai gondoskodnak.

Hálószoba

Ahogy a nappali, étkező párosát barnával enyhítették a lakberendezők, úgy ezt az irányvonalat megfigyelhetjük a hálószobánál is. Itt nem csupán a világosbarna parketta, hanem a durva hatású plafon is emeli a helyiség báját.

Egyáltalán nem tűnik mogorvának, vagy oda nem illőnek a fekete fal sőt, első ránézésre észre sem vesszük, hogy az alaptónusokon kívül semmilyen szín nincs a szobában.

A háló tökéletesen megmutatja, hogy érdemes kísérletezgetni a fekete-fehér kettősével azoknak is, akiknek az alapbútoraik, főbb tárgyaik barnák.

Meglepő módon, de ehhez a sötét színhez is tökéletesen illik a modern kivitelezés, ami a puha textileknek, szőrméknek köszönhetően még a hálószobában sem tűnik durvának.

Dolgozószoba

Tőlünk nyugatra már egyre több cég választja az otthoni, illetve a távmunkát alternatív lehetőségként, bár hazánkban is sokan felismerték a lehetőségben rejlő pozitívumokat.

Az mindenesetre biztos, hogy minduntalan több ember fog otthonában dolgozószobát építeni, hiszen a munkát mindig külön kell választani a pihenéstől.

Íme, a tökéletes példa arra, hogy a meghökkentőnek tűnő fekete-fehér kettősét messze nem csak a férfiak választhatják otthonukba.

Elegendő egyetlenegy barackszínű párna, egy csokor rózsa és a dolgozósarok máris maximálisan nőies lesz.

Persze, a csíkozott fal, a hosszú szálú szőnyeg, az arany kiegészítőkkel bíró asztalka szintén női tulajdonosra enged következtetni. Ennél több nem is kell ahhoz, hogy élvezettel, mintsem kínszenvedéssel vágjunk neki a feladatainknak.

Fürdőszoba

Végül, de nem utolsó sorban ismét visszakanyarodunk a rendkívül letisztult és modern lakberendezéshez, ami ezúttal a fürdőszobában nyilvánul meg.

Miközben felfelé tekintünk, mindenütt a hófehér ragyogása és az egész helyiséget betöltő fény ötlik a szemünkbe, szinte fel sem tűnnek a fekete kiegészítők.

Ugyanakkor, ha a fürdőszobát egészségében nézzük, sokkal határozottabbnak, karakteresebbnek találhatjuk ezt a fontos a helyiséget. Persze mindezt a fekete padlónak köszönhetjük, aminek különlegességét tovább emeli a mosdó formája.

Természetesen minden kiegészítő a sötét tónust kapta alapszínnek, de a letisztult formák mellé nem is igazán tudnánk mást elképzelni. Legfeljebb egy hófehér, hosszú szálú, puha kádkilépőt…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást