4 kiváló antioxidáns a télre

4 kiváló antioxidáns a télre

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 4 kiváló antioxidáns a télre

Egész évünk során, a legfontosabb időszak ez a mostani, hideg, tél közeledti állapot.

Ilyenkor fordulnak ugyanis elő leggyakrabban a különböző betegségek .

A hideg miatt legyengül immunrendszerünk, ezért ilyenkor még fontosabb, hogy rengeteg vitamint és jótékony tápanyagot  vigyünk be szervezetünkbe!

Ez a késő őszi időszak kiválóan alkalmas arra, hogy főleg olyan táplálékokat tudjunk vásárolni, ami tele van antioxidánssal, ugyanis ez az időszak kedvez legjobban az ezt tartalmazó növényeknek. Az antioxidáns mint fogalom, egy görög-latin szóból ered, és konkrétan oxidációgátlót jelent. Bővebb értelemben, ez egy olyan anyag, ami meggátolja, vagyis javarészt csökkenti az oxidációt. Ezek részint az emberi élő szervezetben is megtalálhatók, részint pedig különböző természetes élelmiszerekből vagy mesterséges vegyületekből tudunk hozzájuk jutni.

Az antioxidánsoknak igen fontos szerepe van ami az egészségünket illeti. Erősíti az immunrendszerünket, és segít a különböző betegségek megakadályozásában. Úgy tartják, hogy a náthától kezdve, a szívbetegségeken át, egészen a rákig mindenre hatásos lehet. Nagyon fontos tehát, hogy a lehető legtöbbet próbáljunk meg bevinni belőlük a szervezetünkbe, és ezt szinten is tartsuk!
Következzen most, a négy legjobb és legbiztosabb fitokemikália (nővényi eredetű szerves vegyület), ami a legtöbb antioxidáns tartalommal bír! Ha télen is kicsattanó egészségnek akarsz örvendni, akkor ezek folyamatos bevitele kötelező! Fogyaszd őket egészséggel!

Karotinoidok

Ezek a  természeteses vegyületek zsírban oldódó antioxidánok, amik elsődlegesen azt a célt szolgálják, hogy a növények meg tudják magukat védeni a szabad gyökök ellen. A különböző növények folyamatosan termelik, érdekessége, hogy már kisebb mennyiség után is, sárgára színezi a bőrt. Nem kell tőle megijedni, teljesen emberbarát vegyület, és korlátlan fogyasztása ajánlott!

Ide tartoznak az édesburgonyák, a tökök, az endívia saláta, a fehérrépa, sárgarépa, és a kelkáposzta. Kedvező hatásaként, az emberi szervezetben is csökkentik a különböző szabadgyököket, és rengeteg A vitamint tartlamaznak, ami kifejezetten jó a látásra. Más hasznos anyagok is találhatók benne, mint például: Beta-karotin, Alfa-karotin, lycopin. Lutein, és a zeaxantin, ami szintén nagy mértékben hozzájárul a szembetegségek gyógyításához. A hályogok kialakulását is meggátolja!

Polifenolok és flavonitok

Ebbe a csoportba tartoznak az almák, körték, fokhagyma, póréhagyma, gránátalma, és minden piros szőlő fajta. Fontos tudni, hogy ha teázol, és főleg zöld teát fogyasztasz, akkor is sok flavonitot juttathatsz szervezetedbe! A polifenolok és flavoitok feladata, hogy a sejtcellákba megakadályozzák az oxidációt, és annak káros anyagainak beépülését, így a különböző kártékony anyagok nem tudnak megmaradni testünkbe.

Ezek közül is említésre méltó, a méltán híres fokhagyma, amit ilyenkor télvíz idején kötelező fogyasztani! Rengeteg jótékony hatása van. Vírus és baktériumölő, gyulladáscsökkentő, tisztít és fertőtlenít. A flavonidok mellet, rengeteg B és C vitamint tartalmaz. Csökkenti a vérnyomást és véralvadásgátló. A koleszterinre is jótékony hatással van, nem beszélve arról, hogy hígitott állapotban, kis mennyiségben, oldja a menstruációs görcsöket is! A meghüléses, megfázásos betegségekre pedig egyenesen kiváló!

E-vitamin

Egyél sok mogyorót és diót, tele van E-vitaminnal!
Az E-vitamin,  hivatalos nevén alpha-tocopherol, egy telített, zsírban oldódó vitamin és antioxidáns is egyben. Ez a legjobb védekezési módszer a szabad gyökök kivédése ellen, ugyanis az E-vitamin a legerőseb anti szabadgyök szérum. Kifejezetten ajánlott még, a hosszútávós és tartós betegségek leküzdésében, mint például a rák, vagy a szívbetegségek. Kitűnő gyulladáscsökkentő hatásal bír, és nem mellékesen vérlemez-aggregáció hatása van, ami azt takarja, hogy nem engedi felhalmozódni a vérben keletkezett különböző méreganyagokat hanem megfogja, és kiszűri őket. Fontos tulajdonsága még, hogy fiatalító hatással is bír, ezért nagyon népszerű a használata a kozmetikaiparban.

C-vitamin

Kitűnő C-vitamin forrásra bukkanhatsz az áfonyában, a karfiolban, a paprikában, a hagymákban, répákban, különböző salátákban és a szőlőkben. A C-vitamint sokan aszkorbinsavként ismerik, ez egy vízben oldódó vitamin, és nagyon erős antioxidáns. A legtöbb antioxidánshoz hasonlóan, szintén azt a ferladatot látja el, hogy megvédi szervezetünket a szabad gyökök támadásától. Egyébként a legtöbb ember nagyon jól ismeri a C-vitamint, hisz ilyenkor télen kifejezetten ajánlott a fogyasztása, az orvosok is javasolják tabletta formájában is. A lehető legjobb immunerősítő!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást