Így kezeld a problémás embereket: parttalan viták helyett gyors megoldások

Így kezeld a problémás embereket: parttalan viták helyett gyors megoldások

Címlap / Életmód / Egészség / Így kezeld a problémás embereket: parttalan viták helyett gyors megoldások

A vitát és a veszekedést senki nem szereti, de a konfliktusok részei az életünknek. A nehezen kezelhető emberekkel azonban nem egyszerű dűlőre jutni, viszont mindenki ismer olyat, aki a kákán is csomót keres, vagy a legegyszerűbben orvosolható problémából is hatalmas patáliát csinál. Adunk néhány tippet, hogyan vedd el az élét ezeknek a vitáknak.

Őrizd meg a nyugalmadat!

Ez az első és legfontosabb szabály. A nehezen kezelhető, konfliktust kereső vagy irracionális emberekkel szemben a higgadtságod és a józan ítélőképességed, a nyugodt helyzet szemléleted és tárgyilagosságod lehet a legjobb fegyver, ne engedd hát ki a kezedből!

Megéri?

Mielőtt belemész a vitába, mérlegeld, hogy megéri-e az adott szituáció, illetve az adott illető személye, hogy energiát vesztegess rá. Csak azért, hogy megnyerj egy vitát, aminek semmi tétje és nincs is az eredménye hatással rád, nem érdemes bosszankodnod.

Ilyenkor kövesd az okos enged elvet, és hagyd, hogy a másik pöffeszkedve elsétáljon, te pedig jót mosolyoghatsz magadban azon, hogy megúsztál egy feszült helyzetet, ő meg hagy higgye, hogy nyert ügye van. Ha viszont a vita kimenetele fontos a számodra, illetve egy hozzád közel álló emberről van szó, akkor ne menekülj a konfliktus elől!

Személyeskedés helyett

Nyert ügyed van, ha a mindig csak reagáló szerepéből proaktívvá válsz, és te veszed át a vita irányítását.

Ha a gondolatok menetét már te irányítod, tartózkodj a személyeskedéstől, és tereld a higgadt tények és a megoldás lépésenkénti megtalálása felé a beszélgetést, másként csak egy parttalan, soha véget nem érő veszekedést kapsz.

Függetlenítsd a személyt és a helyzetet

Nem egyszerű szigorúan kezelni a konfliktust, és nyájasan bánni azzal, aki a vitát szította, ha egy hozzánk közel álló személyről van szó. Próbáld meg függetleníteni a helyzetet és a személyt, csak így lehet esélyed, hogy megtaláld a megfelelő érveket és ellenérveket.

Maradj tárgyilagos, ha úgy érzed, valakit elragadnak az érzelmei, inkább mondd azt: szeretnék erről beszélni veled, és megérteni a gondolataidat, de ha kiabálsz, az nem segít. Üljünk le, és beszéljük meg ezt higgadtan.

Probléma helyett megoldást keress

Főleg az agresszív emberekkel fordul elő, hogy vita közben azonnal rámutatnak arra, mi a gond veled, de úgy tűnik, arra nem fordítanak energiát, hogy a megoldást is keressék. Az ilyen helyzeteket kezeld tárgyilagosan: világíts rá, hogy a verbális agressziója nem járul hozzá a megoldáshoz, és egyszerű, megkerülhetetlen kérdésekkel kérdezz rá, mi a gondja, mit szeretne, és azt hogyan szeretné.

Ez után hozd fel a te érveidet és lehetőségeket, és ajánlj közös nevezőket. Ne a problémára, hanem annak megoldására fókuszálj.

Humor

Egy csipet humor a legtöbb problémás helyzetben segít, hiszen azonnal oldja a feszültséget, közelebb hozza egymáshoz a vitás partnereket, és megszünteti a leküzdhetetlennek tűnő ellentétet.

Vigyázz, hogy nehogy a viccet a másik úgy értékelje, hogy nem veszed őt komolyan, és magadat se alacsonyítsd le, de ha eszedbe jut egy frappáns mondat, vagy nevethetnéked támad valamitől, ne félj meglátni a helyzet komikus oldalát.

Vond le a tanulságokat

Egy feszült helyzetben egy problémás vitapartnerrel nehéz élesben a legjobb döntéseket meghozni, utólag pedig senki nem szívesen emlékszik vissza a kellemetlen szituációra.

Mégis érdemes minden hasonló helyzet után átgondolnod a történteket és levonni a tanulságokat, mert ez segíthet, hogy egy hasonló helyzetben legközelebb jobban szerepelj.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!