Egészség / Életmód

7 jógapóz, amely enyhíti a hátfájdalmat

7 jógapóz, amely enyhíti a hátfájdalmat

Rengeteg dolog előidézheti azt, hogy nap végére fájó háttal kell bedőlnöd az ágyba. Elsősorban a nem megfelelő testtartás lehet a kiváltó ok, hiszen akik napi 8-10 órát ülnek a számítógép előtt, általában nem húzzák ki magukat eléggé. De ugyanez igaz azokra, akik nem gép előtt, hanem kasszában, ruhaboltban vagy gyárban dolgoznak: szinte mindenki kissé begörnyedt háttal tölti a napjának jelentős részét, és a sok állás-ülés a csípőre, derékra is kifejti hatását. Szerencsére a jóga hatalmas segítséget nyújthat a megoldásban, ezért mutatunk is 7 pózt, amivel csökkentheted a hátfájdalmakat!

1. Térd-a-mellkashoz póz

Ehhez a pózhoz nem lesz szükséged semmire, csak egy matracra, hogy kényelmes legyen a padló. Feküdj le a hátadra, a térdedet hajlítsd be, a talpad pedig legyen a földön. Vegyél egy mély levegőt, majd miközben kifújod, húzd fel mindkét térdedet a mellkasodig, és a kezeiddel fogd meg a sípcsontodat. Tartsd ki ezt a pózt 5-10 mély levegővételig, lassan!

fizkes/istockphoto.com

2. Háton fekvésben keresztezett lábhúzás

Ahogy az imént, úgy most is a hátadon kell feküdnöd, behajlított térdekkel, a talpaddal a padlón. Fújd ki a levegőt, majd a bal oldali térdedet húzd fel a mellkasodhoz, miközben a kezeiddel közrefogod ezt a combodat. Ezután a jobb lábadat helyezd a balra, úgy, hogy merőleges irányba álljon felé. Hajlítsd be a jobb lábadat, majd tartsd meg ezt a pozíciót, közben vegyél mély levegőket, és próbáld meg a lábaidat még közelebb húzni a testedhez. 

fizkes/istockphoto.com

3. Kéz-a-nagylábujjhoz póz

Ehhez a pozitúrához szükséged lesz egy jógaszalagra vagy egy hosszú törölközőre. Feküdj hanyatt, a térdeidet behajlítva, körülbelül csípőtávolságra egymástól. Vegyél pár mély, lassú levegőt. Amikor kilélegzel, a jobb oldali térdedet húzd a mellkasodhoz, és a talpad közepén dobd át a szalagot/törölközőt. A két kezeddel fogd meg egy-egy végét, lehetőleg úgy, hogy a kezeid válltávolságra legyenek egymástól, majd egyenesítsd ki a lábadat, 90°-ban. Ezután lassan próbáld meg a bal lábadat hajlított helyzetből egyenessé tenni. Ha emiatt feszítő érzést tapasztalsz, inkább hagyd behajlítva. Tartsd meg ezt a pozitúrát 10 lélegzetvételig, majd utána ismételd meg a másik lábaddal is.

AzmanL/istockphoto.com

4. Lefelé néző kutya póz

Most négykézlábra kell ereszkedned a matracon: a csuklód egy vonalban legyen a vállaiddal, a térdeid pedig csípőtávolságra egymástól. Vegyél egy levegőt, majd amikor kifújod, a hasad alsó részét próbáld meg a gerinced felé tolni. A térded helyett állj a talpaidra, de közben a kezed maradjon a matracon, és próbáld meg kinyomni magad úgy, hogy sikerüljön a lefelé néző kutya pózt teljesítened. A térdeid nyugodtan maradjanak behajlítva ezen a ponton. Vegyél öt mély levegőt, majd ezután próbáld meg a csípődet a mögötted lévő fal felé kitolni, úgy, hogy a térdeid kiegyenesedjenek. Közben érezni fogod, ahogy a gerinced is egyre jobban kiegyenesedik!

fizkes/istockphoto.com

Az utolsó 3 jógapózt a következő oldalon találod. Lapozz! >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást