Egyetlen dolog, amit minden boldog pár csinál: ez lehet a titkuk?

Egyetlen dolog, amit minden boldog pár csinál: ez lehet a titkuk?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Egyetlen dolog, amit minden boldog pár csinál: ez lehet a titkuk?

Mindannyian ismerjük őket. A párokat, akik 10-20 év házasság után is úgy viselkednek, mint a friss szerelmesek, nem tudják levenni a másikról a tekintetüket, bizalmasan nevetgélnek és láthatóan óriási közöttük az összhang. De vajon mi lehet a titkuk? Egy új kutatás most talán rávilágít a szerelem megőrzésének titkára.

A közös motiváció életben tartja a románcot

A pshychologytoday.com cikke szerint egy kutatás arra világít rá, hogy azok a párok tudják megőrizni és elmélyíteni az intimitást, akiknek sok a közös programjuk – a korábbi elképzelésekkel ellentétben azonban nem feltétlenül kell, hogy ez valami nagyon új program legyen, és az sem feltétel, hogy az egyik fél alárendelje magát a másik érdeklődési körének.

Bár nyilván sokat segít, ha mutatsz némi érdeklődést az iránt, ami a másikat foglalkoztatja, a friss eredmények szerint a legjobb, ha a párok megőrzik a saját érdeklődésüket, identitásukat, és ezek mellett keresnek valami olyasmit, ami mindkettőjüket érdekli, és amiben egyformán örömüket lelik.

Nem kell nekiindulni a Mount Eeverestnek

A kutatók szerint a legelégedettebb párok több közös tevékenységet osztanak meg egymással, és ezek között szerepelnek olyan újdonságok, aktivitást követelő programok is, mint például a közös utazás vagy a táncórák, de meglepő módon ugyanilyen kapcsolaterősítő hatása van a beszélgetéseknek, a vacsora közös elkészítésének vagy akár egy sorozat közös követésének.

Ennek oka az lehet, hogy az intimitás, a közelség érzésének kialakításához többféle tényezőre van szükségünk: a közösen átélt adrenalinhullámok és kalandok természetesen közelebb hozzák egymáshoz az embereket, de az intimitás megéléséhez legalább ennyire fontosak azok a programok is, amelyek biztonságérzetet adnak, akár a megszokottságon keresztül.

Ezekben a helyzetekben könnyebben nyílunk meg a másik előtt, és tovább erősödik az intimitás érzése.

Kettőn áll a vásár

A kulcs tehát a minél több közös program, és a kutatók szerint az, hogy maga a program mi, nem is különösebben fontos tényező. Annál többet számít viszont, hogy mindkét fél motivált legyen. Ha csak az egyik partner érzi úgy, hogy jó lenne valamit közösen csinálni, a másik pedig csak kényszerből vagy nyomásra egyezik ebbe bele, akkor a várt hatás is elmarad, egyik félben sem fog erősödni az intimitás érzése.

A pozitív hatás csakis akkor várható, ha mindkét fél egyformán motivált, ugyanolyan lelkesedéssel vetik bele magukat a közös tevékenységbe, és a program idejére fel tudják függeszteni a saját érdekeiket, és párként tekintenek egymásra.

Ahogy a tanulmányban fogalmaznak: a tangóhoz ketten kellenek, így a közösen eltöltött idő pozitív hozadéka is akkor látszik meg leginkább, ha azt mindkét fél akarja.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!