Kegyetlen bűntények, amiket egy szokatlan csavar oldott meg

Kegyetlen bűntények, amiket egy szokatlan csavar oldott meg

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Kegyetlen bűntények, amiket egy szokatlan csavar oldott meg

Ha egy bűnügyi sorozatban látjuk, legyintünk, hogy ilyen nincs. Ezeket a bűnözőket azonban tényleg ilyen piti hibák, ilyen elszánt nyomozók és a körülményeket alaposan ismerő szakértők juttatták rács mögé. Reméljük, a cellatársaik sokszor meséltetik el velük lebukásuk megalázóan csavaros történetét.

Ujjlenyomat, felvételről

2012-ben a dán rendőrség lekapcsolt egy szexuális bűnelkövetőt, akinek a számítógépén gyerekekről készült pornográf felvételeket találtak. A pasast persze rács mögé dugták, és remélhetőleg a kulcsokat is elhajították, de a zsaruk tudták, hogy ezzel még csak a probléma kisebbik részét oldották meg: ez az alak ugyanis „csak” nézegette a felvételeket, aki viszont készítette őket, még mindig szabadon mászkált, és veszélyt jelentett a társadalomra.

A nyomozók tudták, hogy az egyetlen esélyük, ha találnak valamit a felvételeken, amivel beazonosíthatják ezt a beteg alakot, úgyhogy a jó ügy érdekében erőt vettek magukon, és lejátszották a felkavaró felvételeket. Újra, meg újra, meg újra… Míg végül az egyikük egy képkocka sarkában észre vett valamit, ami segíthetett elkapni a gyermekmolesztálót: egy gyógyszeres dobozt, rajta névvel és biztosítási számmal – legalábbis részletekkel, amik ezekből látszottak.

Az adatok szerencsére elégségesnek bizonyultak, hogy a kört leszűkítsék, és megtalálják az emberüket, Stephen Keating-et. Az ügy azonban itt még nem volt lezárva, hiszen a bíróságnak ennél komolyabb bizonyíték kellett, hiszen az, hogy a gyógyszere a felvételek készítésének a helyén volt, még nem jelentette, hogy ő állt a kamera mögött.

És ekkor jött az igazi csavar: a rendőrök az egyik felvételen látták az elkövető kezét, amire addig zoomoltak és olyan speciális filtereketalkalmaztak rajta, hogy le tudták venni az elkövető ujjlenyomatát. Igen, egy fénykép alapján. Ha ezt a Helyszínelőkben látjuk, nem is hisszük el… Ebben az esetben viszont olyannyira valóságról van szó, hogy Keating-et el is ítélték, és 110 éves börtönbüntetésével nem valószínű, hogy sokat fog még fotózkodni a szabadban.

Árulkodó bogarak

Vincent Brothers 2003 júliusában Kaliforniából Ohio-ba repült, hogy meglátogassa a fivérét. Vagy legalábbis ez volt az ürügy. A reptéren leszállva ugyanis az iskolaigazgató autót bérelt, visszautazott Kaliforniába, majd az otthonában várta haza az anyósával érkező feleségét és három gyermekét, akiket kegyetlen módon kivégzett. Brothers senkit nem hagyott életben, még hat hetes kisfiát sem kímélte. Miután a helyszínt elrendezte úgy, mintha rablótámadás történt volna, visszaült az autójába, visszautazott Ohio-ba, és élvezte a nyaralását, mintha mi sem történt volna.Kegyetlen bűntények, amiket egy szokatlan csavar oldott megForrás: stockete/depositphotos.com

A tragédia felfedezése után a rendőröknek már első körben Brothers volt a gyanúsítottja, de a repülőgép utasai között szerepelt a neve, autót is bérelt Ohio-ban, és noha a megtett kilométerek alapján elvileg lehetséges volt, hogy oda-vissza utazzon a két állam között, mindez nem bizonyította, hogy meg is tette ezt, és nem egy ohio-i körforgalomban tett meg 8.700 kört.

A nyomozók már-már úgy érezték, kicsúszik a kezük közül a pasas, amikor szokatlan koronatanújuk akadt: a rendőrök megkértek egy rovartudóst, Lynn Kimsey-t, hogy vizsgálja át Brothers bérelt autóját.

A szakértő az autóban, illetve annak különböző alkatrészeiben talált egy papírdarázst, két különböző, a félferdeszárnyúak rendjébe tartozó rovart és egy szöcskefajta lábát – ezek mindegyike az Egyesült Államok nyugati részében honos, Ohio-ban nem. Ha ez nem lenne elég, a szakértő azt is megállapította, hogy mivel egyetlen lepke nyomát sem találta, szinte bizonyos, hogy az autót éjjel vezették. Ezzel sikerült is Brothers a gyilkosságok idején a bűntény helyszínére helyezni, a bíróság elítélte a férfit, aki most a halálsoron várja a sorsa büntetése végrehajtását.

A fák DNS-e

1992-ben Arizona egy elhagyatott, erdős területén holtan találtak egy egyedülálló anyát, Denise Johnson-t. A rendőrség alaposan átvizsgálta a tetthelyt, de sem ott, sem az áldozat holttestén nem találtak egyetlen DNS-t sem. Találtak viszont egy csipogót, ami elvezette őket egy kamionoshoz, bizonyos Mark Bogan-hez. Bogan azt állította, hogy stopposként vette fel Johnson-t, akivel aztán – kölcsönös beleegyezés alapján – szexuális kapcsolatba lépett, de a nő megpróbálta kirabolni őt, és végül sikerült is elmenekülnie a csipogójával. Kegyetlen bűntények, amiket egy szokatlan csavar oldott meg

Forrás: photocosma/depositphotos.com

Bár a sztori minimum gyanús volt, a rendőrök nem tudták cáfolni Bogan állításait, hiszen nem sikerült őt a gyilkosság helyszínére helyezniük. Egészen addig, amíg a tetthelyen egy kis faágon nem találtak egy apró karcolást… Egy detektív azért biztos, ami biztos, lefényképezte a karcolást és néhány magot is gyűjtött a fáról. Később ugyanilyen magokat találtak Bogan autóján, a probléma viszont az volt, hogy egy igen elterjedt fáról volt szó Arizonában, így önmagában ez még mindig nem állta volna meg a helyét a bíróságon.

Ekkor jött a képbe Dr. Timothy Helentjaris, a University of Arizona szakértője, aki egy soha korábban nem használt technológiával feltérképezte a környék fáinak DNS-ét. Merthogy igen, a növényeknek is van DNS-ük! A módszerrel sikerült bizonyítani, hogy a Bogan kamionján talált növény-nyomok egészen pontosan ugyanattól a fától származnak, amely a gyilkosság helyszínén állt, így a sofőr mögött már kattant is a börtön zárja. Hiába volt alapos, és tüntette el minden saját DNS-ét, a növények ugyanis beárulták.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást