Ezt nem láttuk jönni: hamis boldogságérzetet kelthet, ha kedvesek vagyunk másokkal

Ezt nem láttuk jönni: hamis boldogságérzetet kelthet, ha kedvesek vagyunk másokkal

Címlap / Életmód / Lélek / Ezt nem láttuk jönni: hamis boldogságérzetet kelthet, ha kedvesek vagyunk másokkal / 2. oldal

Egyenes arányosságban van a boldogság és a kedvesség

A kedvesség körül zajló, jelenlegi kutatások nagy része összefüggést mutat. Az összefüggés ez esetben azt jelenti, hogy két különálló tényező valamilyen módon kapcsolatban áll egymással. Például amikor az egyik tényező magas, akkor a másik is emelkedik és fordítva. A kutatások azt mutatják, hogy a boldogság és a kedvesség általában kéz a kézben jár. A bizonyítékok viszont nem támasztják alá, hogy az egyik a másikból adódik.

A vizsgálatok alapján igaz, hogy az emberek szívesen segítenek másoknak, és ezt követően boldogabbá válnak, de megeshet, hogy azok segítenek szívesen, akik már eleve boldogok. A kutatók azt feltételezik, hogy sok esetben éppen a boldogság az, ami segítőkésszé teszi az embereket.

Észrevettek egy harmadik változót is, ami az egészség, a jövedelem és a személyiség hármasát takarja. Feltételezik, hogy ez utóbbiak is komoly befolyást bírnak arra, mennyire vagyunk kedvesek másokkal.

Ebben is megvan a logika: egy egészséges, anyagilag jómódú, alapvetően melegszívű ember sokkal előbb fog segítő kezet nyújtani, mint aki beteg, kevésbé tehetős és egyébként sem túl előzékeny. 

Annak megállapítása érdekében, hogy a jóságos cselekedetek okozhatnak-e boldogságot, a Kindness szerzői további kutatásokat vizsgáltak. Találtak 21 olyan tanulmányt, amik kifejezetten a boldogság és a kedvesség kölcsönhatását vetették össze. A metaanalízis eredményei rámutattak, hogy a kedvesség tényleg növeli a boldogságérzetet, de csak nagyon minimális mértékben, sokkal kevésbé, mint azt korábban gondoltuk.

Egy 10-es skálán szemléltetve 0,8-os emelkedésnek felel meg, tehát nem egész 1 pontos a növekedés – ez kis-közepes hatást jelent. A kutatók ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy bizonyos esetekben és néhány ember számára a boldogságra gyakorolt ​​hatás nagyobb lehet. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást