Nagyon szexi – Így használd a kávét az ételekhez

Nagyon szexi – Így használd a kávét az ételekhez

Címlap / Életmód / Receptek / Nagyon szexi – Így használd a kávét az ételekhez

Ha azt mondom, kávé és gasztronómia, valószínűleg mindenkinek a tiramisu ugrik be elsőre. Azonban nem ez az egyetlen desszert, sőt nem ez az egyetlen étel, amelyet felemel, kiegészít, jobbá tesz a kávé. Íme, 5 dolog, amire a gasztronómiában használhatod azt a bizonyos feketét.

Nagyon-nagyon szeretem a kávét! Nemcsak azért, mert egy fáradt reggelen azonnal felpezsdít, hanem azért is mert isteni az íze. Mindegyik őrlemény más és más, mindegyik ízt máshol érzem a számban. No, de a kávé nemcsak egy nagyon finom ital, hanem a gasztronómiai remekek fantasztikus kiegészítője is. Legyen szó akár egy férfias steakről, vagy egy nőies, lágy salátáról, a kávé mindenhol helyt áll. 

Ezekre figyelj, ha kávéval szeretnél kísérletezni a főzésnél

  1. Döntsd el, hogy mit szeretnél

Azt akarod, hogy az ételed markánsan kávés legyen, vagy épp csak egy lágy utalásként kapjon helyet a kávé íze. Ha nagyon kávés finomságot készítenél, akkor használhatod a kávéőrleményt magát, ha csak utalni szeretnél a kávéra, akkor főzz egy erős presszót vagy ristrettót. Erre azért van szükség, mert ez a két elkészítési mód tartalmazza legintenzívebben az aromákat.

  1. A kevesebb most is több

Mivel a kávé önmagában is intenzív ízű, nem érdemes túl sokat használni belőle az ételhez. Elég úgy alkalmazni, mint valamilyen fűszert. Többnyire a főzés végén adjuk a fogásokhoz, kivéve, ha valamilyen páchoz vagy süteményhez használjuk.

  1. Tervezz előre

Vigyáznod kell, mert ha nem tudod, mit csinálsz, el is ronthatod az ételt, ami egy nemesebb, drágább alapanyag esetében rémes érzés, de egy egyszerűbb sütinél is kellemetlen újrakezdeni, áttervezni az egészet. Csinálj hát tervet, amelyhez akár előre összekóstolod a kávét más fűszerekkel. Az is fontos, hogy kiknek főzöl. Nem mindenki szereti az extrém, váratlan dolgokat.

Lássuk hát, mire is tudod használni a kávét azon kívül, hogy lassan elkortyolgatnád

Pácolj!

A kávé nagyon jól áll a különböző húsoknak. szuper fogást varázsolhatsz az asztalra egy kis trükkel.

Készíts pácot kávé felhasználásával!

Főzz egy egész bögre erős kávét. Lehetőleg olyat válassz, amelynek van egy kis gyümölcsös lecsengése. Adj hozzá barnacukrot, de vigyázz, ne legyen túl sok, mert édes lesz a végeredmény. Kb. ¼ bögrényi elég is lesz.

Ehhez a keverékhez adj ¼ bögre jó minőségű balzsamecetet és egy centi friss gyömbért vékonyra szeletelve (ezt a sütés előtt ki kell venni), jöhet bele még egy kis olívaolaj és néhány tekerésnyi rózsabors is. Fantasztikus, karakteres pác lesz belőle, amibe akár 24 órán át is pácolhatod a húst.

 

Süss!

Kávés, grillzöldséges szendvics – Nem csak grillen

Ehhez a recepthez bármilyen zöldséget választhatsz, amit szeretsz grillezni, és el tudnád képzelni egy jó kis szendvicsben. Egy szárazpácot kell készítened a zöldségeknek, amellyel jól bedörzsölöd majd a szeleteket. 

Szükséged lesz frissen őrölt kávéra, nagyjából egy eszpresszócsészényi adagra, egy mokkáskanálnyi sóra, ugyanennyi borsra, néhány evőkanál olíva- vagy repceolajra, egy maréknyi friss petrezselyemre, őrölt korianderre, babérlevélre (ebből elég egy darab). Ezzel a páccal dörzsöld be a zöldségeket. A legjobbak azok, amelyek képesek jól magukba szívni az aromákat. Ilyen a padlizsán, a cukkini és a tök is. 

Nem kell sok idő a zöldségeknek, elég, ha 25-30 percet vársz a sütésig. Elkészítheted grillen, a szabadban, de akár sütőben, vagy grillserpenyőben is. Süsd készre a szeleteket és dobd össze a szendvicset. Kend meg vajjal egy félbevágott ciabatta egyik felét, dijoni mustárral a másik felét. Pakolj bele bőven a zöldségekből, majd friss bébispenótot és reszelt cheddart is tegyél bele. Kész is!

 

Főzz!

Chilis bab

A világ egyik legfinomabb étele, amit nagyon sokféleképpen készítenek. Két dolog biztos, a rengeteg fűszer és a kirobbanó íz. Az alapreceptet megtalálhatod sok helyen, most inkább a kávé szerepe fontos. A főzés közepén kerül az ételbe (ez kicsit rendhagyó), mivel így kap igazán hangsúlyt, de nem lesz túl agresszív az aromája.

Az eredeti recept szerint csokoládé is kerül bele, ami a kávéval rendkívüli ízharmóniát alkot. Kávéból nem kell túl sok, megközelítőleg fél deciliter nagyon erős főzetre lesz szükséged. Itt is „csak” fűszerként funkcionál, ne kávéval akard pótolni az elfőtt folyadékot, erre használj alaplét. Friss kenyérrel igazi csemege!

 

Salátázz!

Egy jó saláta egy teljes fogásnak is beillik. Sokszor nem is kívánok mást, csak egy könnyű, ám ízletes salit. Az szinte mindegy, hogy milyen salátafélét és milyen zöldségeket választasz, a lényeg mindig az öntet. 

A kávé remekül működik salátaöntetben is. Sokszor készítek balzsamecetes, kávés dressinget, mert egyszerűen imádom, ahogy robban a számban a zöldségek ízével együtt. Nem bonyolult ez az öntet, csak balzsamecet, erős presszókávé, kevés dijoni mustár, egy kis méz, só, bors és olívaolaj kell hozzá. Ha igazán tartalmas salátára vágysz, turbózd fel egy kis serrano sonkával, fokhagymás krutonnal.

 

A kávé természetesen nemcsak a fenti ételekhez működik, csak a fantáziád szabhat határt a felhasználásának. Kísérletezz többféle kávéval, változtass a főzet erősségén, turbózd csokival, és alkoss szabadon!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!